kawan2 followers tercayang

Thursday, 3 May 2012

trip ke Tmn Negara Penang

assalamualaikum uols

k la...ari nih cik ninie nk share psl Trip ke Tmn Negara Penang...asik berjanji je kan nk storymory kat belog nih...tp x story2 gak...hihih...sori ye kwn2...hurmm...Trip 2 Tmn Negara Penang nih anjuran kelab geografi skola cik ninie..so saja la cik ninie join skali sbb kalau arap nk p sendiri mmg x la...kalau nk p pon mgkin nanti ngan incik tunang la <bila encik amin dah jd suami nanti> hahah

we all p 19 April aritu...kul 7 pg bertolak dari skola...gigih betoi cik ninie ngan adik <Eyka> bgn awal sbb takut kna tinggal...heheh...bkn takat budak2 je takut kna tggal...cikgu pon takut gak wehhh...

pas 2 jam lebih kurang perjalanan....finally we all smpai le kat Tmn Negara Penang...disambut meriah ngan siraman air mawar ujan yg mencurah-curah gitu...uhuh...sejuk wehhh...tido pon sodap nih! tp masa smpai tu we all x leh nk explore tmn negara lg sbb ujan kan tgh turun ngan lebat...jadik we all lepak2 dulu dlm muzium tmn negara tu...heheh...jadik sempat le posing2 bagai dlm muzium tu...



bile ujan dah reda baru we all gerak masuk utan...and then bermulalah perjalanan yg penuh sengsara tp best! sengsara sbb asik naik bukit turun bukit je...kalau turun bukit tu best la...tp nk naik dan panjat bukit mmg azab le...rasa nk tercabut kepala lutut nih...tp paling best we all treking dlm ujan...dah lama beb xmandi ujan since dah besor gedabak nih...tup2 aritu dpt main ujan...mmg best xhengat donia la...kiranya treking we all aritu bkn basah peluh tp basah dek air ujan yg mencurah spanjang pegi dan balik...



destinasi we all ialah dari pintu masuk tmn negara ke Pantai Kerachut...kat pantai nih ada penyu tau...dan kat pantai nih jugak la tempat pertembungan antara air laut ngan air tawar sehingga terbentuknya tasik meromiktik..masa we all pegi...tasik nih kering kontang sbb air laut x masuk tasik...jadiknya we all leh jln2 lg kat dlm tasik tu...best ooo...dan grup we all bernasib baik gak sbb dpt tgk pertembungan antara air laut yg masin ngan air tasik yg tawar kat beting pasir masa air laut tgh pasang...subhanallah...kagum sgt2 sbb kedua2 air tu x bercampur langsung...tu la keunikan tasik meromiktik nih...kenapa x bercampur? sbbnya tasik meromiktik nih mempunyai dua lapisan air yg berbeza suhu dan ketumpatan...boleh rasa ooo perbezaan dia...i mean...perbezaannya kita boleh rasa bile kita letak kaki kat dlm air tu...masa kaki cecah permukaan air kita rasa sejuk sgt2...then bila dah masuk dlm air kita leh rasa kehangatan air tu...so air yg sejuk kat permukaan atas tu sbenarnya air tasik...dan air yg hangat kat bawah tu adalah air laut...

 ~ eyka ~

~ unik kan? ~

 ~ nk tgk p sendiri...hihih ~

kalau uols sendiri nk rasa pengalaman yg cik ninie dah lalui...uols leh la p tmn negara penang...cuti skola pon dah nk dekat kan...so boleh la p beramai2 ngan famili ke kwn2 ke...at least kalau xmo treking pon masih ada alternatif lain utk ke sana...dgn apa? heheh...bg yg syg kat segala lemak tepu dan x tepu tu bleh la p ke  sana naik bot...bayaran? cik ninie kurang pasti le pulak sbb cik ninie dan rombongan cik kiah nih p blk treking je...heheh

rasanya tu je la kot yg cik ninie leh share ngan uols psl trip ke tmn negara nih....kalau uols nk tau lebih lanjut leh lawati website tmn negara penang utk dptkan sgala info...x pon pegi sendiri ke tmn negara penang utk mersai pengalaman yg sgt berharga tu...ye la...citer byk pon x guna gak kan...dah rasa sendiri baru la best! slmt bercuti dan selamat bertreking pd sapa2 yg dah pasang niat utk menawan tmn negara penang...all da best frens! x rugi uols bercuti2 Malaysia kat tmn negara nih...lebih2 lg kalau dpt mengunjungi pantai kerachut dan tasik meromiktik nih...sbb apa? sbbnya kat Malaysia nih hanya pantai kerachut je yg ada tasik meromiktik nih...dan selain Malaysia, tasik meromiktik nih jugak ada kat Australia...kot2 uols byk duit leh la kan p ke Ausi sana nun..tp org kata ujan emas di negeri org ujan batu di negeri sendiri...baik cuti2 Malaysia dlm negeri sendiri kan...jimat pon jimat

b4 cik ninie undur diri...cik ninie kongsi beberapa keping gambar pantai kerachut dan tasik meromiktik...jom layannnnn...zassss

~ dlm tasik meromiktik...siap leh jln2 lg ~


~ penyu pon ada kat pantai kerachut nih ~

~ tasik meromiktik ~ 





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

0 comments:

Post a Comment