kawan2 followers tercayang

Friday, 13 July 2012

nasib baik x kena tipu



assalamualaikum uolsss...

ketemu lagi ari nih kita sume ye...alhamdulillah masih diberi peluang untuk terus bernafas...ari nih cik ninie nk kongsi psl insiden hampir kena tipu...nasib baik cepat sedar diri...kalau x mmg rugi arrrr...

alkesahnya ptg tadi cik ninie p sebuah kedai buku kat Giant nih...smangat la kan dok usya A4 paper yg mcm2 color tu...niat murni satu jek time tu...heheh...nk carik A4 utk print kad kawen...

dah puas belek sana belek sini pastu tiba la masa nk bayar...beratuq kat kaunter pastu dpt giliran barang pon di"scan" la oleh cik cashier yg blur semcm jek...skali dah scan barang dan dah total sume cik ninie rasa cam pelik semacam...pesal pulak harga dia jadik lain dan mahal nk mampus! beli 2 pek A4 paper + gunting + pisau smpai kena bayaq RM42...pastu tnya kat cik cashier blur tu brape harga A4 paper tu...dia kata RM12.90...pastu cik ninie ckp kat dia td tgk harga RM9.20 jek A4 paper yg sama berat 160gsm tp color cream...pesal tetiba A4 color purple nih ngan berat yg sama 160 gsm jadik RM12.90 lak...cik cashier tu ckp lain color lain harga dia...ooo...gitu ke...hm xpe la kan sbb nk gak color tu maka cik ninie pon bayaq je la kan...pastu masa otw nk p kat parking cik ninie congak2 blk dlm kepala sbb cam x puas ati jek beli 4 items smpai RM42...masa tu terpikiaq xkan la gunting nih harga sampai seploh hinggit kot...

dan2 tu jugak cik ninie berenti sat tepi escalator congak balik total items yg beli td...lemah2 cik ninie dlm calculation pon xde ar sebengap cashier ngok tu...adoyai...wat keje x alert langsung...bikin ati gua panas jek...cik ninie tgk resit pehal tetiba A4 paper dari harga RM12.90 dah magic leh tukaq jadik RM17.90...mmg gilos melampau! cik ninie kena ketuk smpai seploh hinggit utk A4 paper tu...wahhhh...sedap mak jemah korang lerrr...ingat cik ninie org kaya ke nk sedekah free seploh hinggit kat kedai buku L tu....

pastu ngan semangatnya p naik blk ke kedai buku tu terus terjah cik cashier tadi dan tnya harga sebenar A4 tu...dia tgk pastu tunjuk harga yg kat plastik A4 tu...yup...mmg betoi RM12.90...muka dia kunun nk menang dah tu...pastu cik ninie tunjuk resit kat dia then tnya pesal kat resit harga dia jadik RM17.90 pulak...pompuan tu terus pas kat cashier lg sorang...yg sorang tu pon terus pas kat sorang lg utk tgk harga kat rak tu...

cik ninine xtau ar brape harga sebenar A4 paper tu...tp cashier yg sorang lg tu kuarkan resit baru pastu pulangkan seploh hinggit duit cik ninie...pastu ckit pon xmintak maap atas kesilapan dorang...adoyai...mmg hangin...tobat pasni x p dah kedai buku L tu...nama jek kedai buku ala2 kedai borong tp harga mahal nk mampus! 

moralnya pasni seblom tinggalkan kaunter bayaran tu cek dulu barang ngan resit...kang x pasal2 sedekah percuma kat tokey kedai...kalau sedekah kat anak yatim ke org miskin dpt gak pahala...sedekah kat tokey kedai alamatnya buncit lg lerrr perut tokey kedai sbb duit masyukkkkkkkkk...beware ye kwn2


p/s: sila ati2 ketika berurusan di kaunter bayaran kalau xmo kena tipu!







~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

2 comments:

  1. Nasib baik ninie check. Kalau x, 10 hengget tu boleh buat beli benda lain. Banyak boleh dapat tu.. Takut dgn sistem cashier skarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la psl Bie...seb bek td tergerak ati nk check...tu pon sbb x puas ati kertas A4 tu mahal sgt...kalau buleh nk dpt lg murah...heheh

      Delete