kawan2 followers tercayang

Wednesday, 25 December 2013

Alma Mater



Assalamualaikum...

pejam celik pejam celik kita sume dah berada di penghujung 2013
brape ari je lg dah nak masuk tahun baru...tahun 2014
sekejapnya masa berlalu...
next week skola dah memulakan sesi baru
maknanya start next week jugak la iols ke skola smula
rindu skola...rindu anak2 murid...rindu meja guru..hahah
tp...dlm masa yg sama rasa sedih...sayu...
sedih dan sayu nk tinggalkan suami tercinta sorang2 kat labuan

tp bukan tu yg iols nk kongsi ngan korang
cuma...tetiba rasa rindu nk kembali ke alam persekolahan
jadik kanak2 riang...
usung beg skola...main lari2 aci ligan...
sumenya kenangan terindah bergelar pelajar skola

alma mater...
kalau ikut bahasa latin
alma mater nih maksud dia ibu asuh / ibu susuan
menurut wikipedia..penggunaan istilah alma mater nih lebih popular penggunaannya dalam kalangan akademik utk menyatakan tempat dorang menyelesaikan sesuatu pengajian 

so entry ari nih just nk share psl tempat2 yg pernah iols bergelar pelajar
tempat yg byk mendewasakan hidup ini
tempat yg byk mencurahkan pengalaman hidup
sehingga iols berjaya berada di tahap nih
sehingga iols berjaya menjadi seorang pendidik seperti yg dicita2kan


zaman prasekolah

1st time masuk skola tadika masa umur 6 tahun
masa tu famili kita menyewa kat Kg Sg Jagung, Sg Petani
tp kejenya asik nangis je sbb xmo dok kat skola sorang2
mmg jenuh giler la mama abah nk meneman kat skola
sudahnya tok amik bwk blk kg
so skola la kita kat Tadika Kemas Bagan Baharu 
tp sama gak keadaannya...nangis lg..haha
dan at the end..tok masuk tadika jugak
temankan iols dlm kelas dari pg sampai abes waktu skola
harap nti anak2 iols jgn le ikut perangai huduh ibunya nih..hahah

zaman skola rendah

masuk zaman skola rendah nih pulak
sbb abah askar mmg asik pindah randah je
maka bnyk la skola yg kita singgah dan blajar
kiranya dari satu skola ke satu skola yg lain la

darjah 1 ---> Sek. Keb. Bagan Baharu, Perak.

kita sempat blajar kat skola nih setahun je
masa tu tahun 1991
so x byk sgt kenangan yg diingati
cuma ingat nama sorang cikgu nih
Cikgu Manan..suka sgt dukung kita dlm kelas..hahah


darjah 2 ---> Sek. Keb. Kem Lapangan Terbang, Sg Petani, Kedah.

tahun 1992...masa tu ditempatkan kat kelas 2 Orkid
pindah kat skola nih sbb masa tu dah x nangis2 dlm kelas dah
orang pon x yah nk temankan kita p skola dah..hahah
tp time nih dah xdok Sg Jagung sbb abah dah pindah masuk kuarters
masa tu kitorang dok kuarters dlm kem...blok G6
tetiap tgk askar dok berkawad la..jln lasak la..mcm2 la
kat SK Kem Lapangan Terbang nih kita sempat skola setahun beberapa bln je
sbb masa naik darjah 3...abah dah nk kena pindah Melaka
masa tu markas abah sume skali kena pindah ke Kem Terendak Melaka

darjah 3 hingga 4 ---> Sek. Keb. Bukit Rambai, Melaka

(sori x jumpe gambar skola kat gugel)
blajar kat skola nih tahun 1993 hingga awal tahun 1994
kiranya masa tu darjah 3 smpai darjah 4 la
tp darjah 4 pon kejap je sbb abah dpt cari umah sewa baru kat Sg Udang
ye la masa dok Bukit Rambai nih mmg jauh abah nk ulang alik p Kem Terendak tu
bile dok kat Sg Udang tu senang dekat ckit abah nk p kem
kitorang adik beradik lak dekat ckit nk p skola...jln kaki je
kalau masa kat Bukit Rambai p skola naik bas skola sbb skola jauh sgt


darjah 4  ---> Sek. Keb. sungai Udang, Melaka

kat skola nih kita blajar masa awal tahun 1994
masa tu dok kelas 4 Merah
klas betoi2 depan kantin dan guru kelas kita En. Yoe Peng Hai
blajar kat skola nih pon sekejap je
so mmg x ingat sgt nama kwn2
kalau ingat pon ada sorang classmate tu plajar oku


darjah 4 hingga darjah 6 ---> SRK. Dato' Tambychik Karim, Masjid Tanah, Melaka

akhir tahun 1994 kita mula skola kat sini
skola yg paling lama kita blajar sbb stay kat sini sampai UPSR
masa tahun 1994 dulu skola nih dikenali sbagai SRK. Dato' Tambychik Karim
tp skang nih just tinggal SK. Dato' Tambychik Karim je
time nih abah dapat umah sewa betoi2 kat depan skola SKDTK nih
so blajar la kita kat sini pulak
kat skola nih la dpt ramai kwn2 baik yg still keep in touch w/pon dlm fb je..heheh
dan kat skola nih la amik UPSR masa tahun 1996
dan sbb blajar pon main2 dpt la 2A2B je...hohoh..amik ko


 zaman skola menengah
time skola menengah nih lama ckit stay kat skola
masa tu mmg x pindah2 dah dari ting 1 sampai ting 5

ting 1 hingga ting 5 ---> Maahad Al-Ehya El Karim, Tg Bidara, Melaka


skola nih skola utk ladies ok
mmg xdak pelajar lelaki
kalau ada pon budak lelaki masa tu smpai tahun 1999 je
tahun 2000 sepenuhnya plajar puteri je yg ada kat sini
syoknya skola nih sbb dekat ngan pantai Tg Bidara
ada 3 buah hostel iaitu asrama Firdaus, Naim ngan Darussalam
tp last2 tinggal 2 je sbb yg Darussalam dijadikan sbagai musolla sementara
masa tu musolla yg lama dirobohkan utk dibina musolla baru
kat skola nih masa kita form 3 baru dok hostel
tu pon sbb abah pindah smula ke Kem Lapangan Terbang, Sg Petani 
time tu kita nk amik PMR...so malas nk pindah2
lgpon kita xsuka jadi plajar baru...hahah
masa PMR dpt la keputusan yg agak baik 5A 2B 1C 1D
pastu time SPM dapatla 3A...teruk no resultnya..haha
pastu pas SPM masuk la form 6 aliran akademik
 w/pon masa SPM subjek Arab, Quran Sunnah ngan Syariah dpt A
tp time tu rasa xmo amik STAM sbb xmo p Mesir atau Jordan


ting 6 ---> SMK. Dato' Haji Hussein, Selama Perak

kat skola nih la kita sambung form 6
dari skola aliran agama akhirnya masuk semula ke aliran biasa
amik form 6 thn 2004
then sambung blaja kat UUM dan UPSI
so pas grad i'm coming here as a teacher
woooha...dulu student and rite now teacher pulak


zaman universiti

zaman yg paling indah skali
zaman yg menentukan hala tuju hidup lepas bergelar seorang graduan
zaman yg penuh dengan momen2 pahit manis sbagai student u ^_^

tahun 2005 - 2009 ---> Universiti Utara Malaysia

masa kat UUM nih stay kat kolej Guthrie
tp pas i graduated kolej tu tukaq nama jadik Sime Darby lak
3 tahun kat UUM mmg byk sgt pengalaman hidup yg dikutip
aktif join program kolej cam dikirbarat, koir, nasyid dll
program anak angkat pon join gak ngan rumet tersayang
kat UUM kita amik Public Management
kunun2 nk jadi PTD pas graduate
dan akhirnya....
Mac 2009 dianugerahkan ijazah sarjana muda Pengurusan Awam 
dengan kepujian kelas kedua atas
tp macam mana baiknya perancangan manusia
perancangan Allah swt tu jauh lebih baik
pas grad x dpt pon nk jadi PTD
 tp alhamdulillah kita dpt gak capai cita2 yg diimpikan


tahun 2009 hingga 2010 ---> Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tg Malim

pas graduate dari UUM thn 2009 tuh kita x sempat nk keje pon
sbb masa tu join program GEMS
x sempat pon nk p praktikal kat Tabung Haji KL
dpt pulak offer ke UPSI
finally...berjaya jugak nk bergelar sorang guru w/pon jln nk dilalui tu sgt berliku
so blajar kat UPSI lebih kurang 10 bulan
masa tu kitorang pnya kelas pon kat Proton City je..huhhu
kat UPSI kita wat diploma pendidikan Pengajian Am
pas abes praktikal menganggur sat 3 bulan
 dlm bulan Oktober 2010 camtu akhirnya dipostingkan ke SMKDHH
SMKDHH...tempat yg kita blajar masa form 6 dulu...ngeee


bermula tahun 1990 hingga tahun 2010
memang byk sgt kenangan pahit manis bergelar pelajar
rindunya nk kembali ke zaman blajar dulu
nasib baik la terubat ckit rasa rindu tu pd kenangan zaman skola
sbb skang nih kita masih lg ke skola
bukan sbagai pelajar...tp sbagai seorang guru...


  
p/s : sume gambar2 yg dipaparkan adalah hasil carian di google images...tq




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

0 comments:

Post a Comment