kawan2 followers tercayang

Friday, 7 March 2014

(Edisi Bulan Madu) Trip to Melaka - day I



Assalamualaikum

Ari nih aku nk share psl trip ke Melaka thn lepas
Edisi bulan madu katanya..heheh
Memandangkan si hensem aku tu amik cuti tahunan
Jadi lama gak la si dia tu bercuti
so buleh la p berjalan2

jadinya pas setel kenduri adik aku yg no.2 tu
Ari selasanya terus pecut ngan asben bergerak ke selatan
nape Melaka menjadi pilihan?
ekceli famili aku pernah menetap kat Melaka masa abah keje askar dulu
so kunjungan kali nih dapat le melepaskan rindu ngan negeri Melaka
tp b4 nk decide p Melaka nih pon mmg dah plan nk p bercuti berdua
cuma blom decide nk p mana
ajak asben p Langkawi tp si hensem xmo p
so idea dtg spontan je la psl ke Melaka tu
agipon asben tersyg x pernah jejak kaki ke sana lg
mmg cantik la plannya

so ari selasa 26 november tu bergerak la kami berdua naik dugong ku itu
tp kitorang bertolak lewat dah
pas zohor baru kuar
tu pon siap singgah Tepeng cari baju nk p jln2..haha
on the way ke selatan tu kitorg singgah jap kat Sungkai
plannya nk mandi-manda kat hot spring
tp sbb dah sampai lewat sgt (time maghrib)
jadi kitorg singgah mandi kejap je la
nk bergambar pon dah mls mmg x nmpak apa la
lain la kalau ada kamera nikon ke canon ke

so pas puas mandi-manda ayaq panas
kitorang gerak ke Tg Malim dan stay kat situ 1 malam






soknya rabu 27 november baru le gerak ke Melaka
plan nk sampai awal jadik lambat sbb jammed giler kat sg buloh ke selatan
menyesal masa tu x lalu jalan alternatif highway guthrie
berjam2 terkandas dlm jammed dlm kul 3 kot baru sampai Melaka
jauh giler rasa perjalanan kali nih utara ke selatan 
sampai2 Melaka mmg golek2 terus la atas katil
letih sgt2!!!


nih hotel yg kitorg menginap masa kat Melaka
Venus Boutique Hotel namanya
aku suka sgt2 sbb hotel nih color purple..heheh
barang2 pon color purple mcm gambaq kat bwh tu

~ sape yg minat purple mesti angau giler ngan hotel nih ~

pastu tempat makan lak kat atas bumbung tu
ruang terbuka dan buleh tgk pemandangan sekeliling
selain tu receptionist dia pon peramah
pastu bilik hotel pon bersih...wangi dan sgt besttt
paling penting xdak gangguan dari makhluk2 'ghaib'
cuma yg x best mcm x dpt gov rate
masa tepon wat tempahan katanya ada gov rate so buleh dpt lg murah
tp masa check in tu byq lebih kurang sama je harganya..huhuh
sedih sgt tp x pe la
yg penting dpt berdua2an ngan incik suami pon dah cukup nikmat..heheh

~ ada lampu color2 cam disko tu..lampu tu akan bertukar color biru, purple, merah dan kuning..seronok aku dok tgk lampu2 tu tp incik suami suh tutup sbb pening katanya ~
sakan incik suami jadik model katil hotel..heheh
bile aku dok sibuk amik gambaq dlm bilik hotel
incik suami pon sama semangat nk bergambar
tu yg leh landing cantik punya atas katil
alahai sygku intan payung...rindu bangat sama kamu!!!

pas dah puas golek2
merengek la cik bini nih sbb kelaparan
so mlm tu asalnya aku nk mkn chicken chop
tp puas gak merayap dlm soping complex dataran pahlawan tu tp x jumpe food court 
siap leh p mahkota parade lg tp food court dah nk tutup

sudahnya tersadai la kitorang kat gerai asam pedas nih
sedap ooo asam pedas dia
bile dah masak skali ngan kuali2 dia angkut letak kat depan kitorg
mmg berasap2 dan fresh gitu
superb ar asam pedas dia...5 bintang bling2 aku bg utk kedai tu..heheh

 ~ semangat betoi incik suami menyenduk kuah asam pedas..mmg kena ngan taste dia la ~

pas dah puas mengisi perut
malam masih muda belia lg
so kitorg p naik Menara Taming Sari lak
pas turun dari menara tu tgk ada servis urutan dari org2 buta / oku
ajak suami singgah situ 
mmg sedap ar urut kaki ngan badan
rasa cam nk upah budak tukang urut tu urut byk2 kali..hahah

brown paper bag tu dpt masa nk naik Menara Taming Sari
supper ride utk pengunjung menara katanya
ada dua kotak minuman ngan dua bungkus kuih
buleh la mkn2 masa dlm menara tu
tp kami laki bini x mkn pon sbb masih kekenyangan mkn asam pedas b4 tu..hahah


p/s : edisi bulan madu di melaka utk hari kedua aku sambung sok pulak k...dah panjang benar entry nih..letih dah aku menaip..haha











~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

0 comments:

Post a Comment