kawan2 followers tercayang

Saturday, 27 February 2016

Aku dan pen merah

Assalamualaikum..

Tajuk entry dah macam tajuk karangan masa darjah 1 dulu..haha..ekceli sebekas pen merah nih hadiah daripada anak-anak Prau 1 sesi 2015 tahun lepas..masa tu selalu bergurau ngan depa kata pen merah aku selalu abes dakwat sebab menanda esei depa..tak sangka lak gurauan aku tu buatkan dep beli sampai 1 bekas pen merah untuk dihadiahkan kat aku masa nak dekat-dekat hari guru tahun lepas..

Masa depa bagi tahun lepas tu rasa nak menangis pon ada..alahai..baik hati sungguh anak-anak murid aku nih..tapi dalam masa yang sama rasa cam kena perli pon ye jugak..hahah..tapi husnuzon je la..

So untuk tahun nih memang tak beli lagi la pen merah..rasanya sampai tahun depan pon tak abes guna lagi kot..haha..walaupon tahun nih masih lagi kena menanda esei-esei pelajar tapi rasanya pen-pen merah nih lambat lagi nak menyusut..tapi tak tau la kan akan datang nanti camne..setakat bulan Februari ni aku tengok esei-esei pelajar aku nih masih di tahap biasa..letih ngajar cara nak wat esei yang terbaik tapi masih dok ulang kesilapan yang sama..berbuih-buih mulut terang itu ini masa PdP dalam kelas tapi masih ramai lagi yang buat silap...adoyaii anak-anak Prau..pening kepala cikgu macam ni..

Nampaknya untuk kerja kursus esei berformat tahun nih makin ramai la yang akan kena buat pembetulan berulang kali..harapnya aku diberi kesabaran yang tinggi la dalam menanda esei pelajar-pelajar aku nih..nak expect lebih-lebih kat depa pon aku rasa tak buleh jugak..sebab aku tau takat mana kemampuan depa..cuma aku rasa kalau kena push lagi dan ditambah dengan usaha depa tu in shaa Allah masing-masing buleh dapat result flying colors..tapi tu la..kalau cikgu sorang je yang beria tapi anak muridnya tak bersungguh tak guna jugak kan..bak kata orang putih its take two to tango..tak leh sorang je yang bertepuk sebelah tangan sebab kalau tak memang tak bunyi la..hahah

Tapi apa-apa pon harapnya mereka akan berubah sikap dengan belajar bersungguh-sungguh lagi..exam STPM nih penting oiii..kalau tak bersungguh-sungguh..memang buang masa la mai skola setahun setengah ni..huhu




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

0 comments:

Post a Comment