kawan2 followers tercayang

Thursday, 25 February 2016

Jom Menabung

Assalamualaikum..

Dah hampir 2 bulan aku menabung..rasa syok sangat sebab buleh menyimpan duit lebihan belanja seharian..mula-mula nak menabung dulu aku takut sangat kalau sekadar hangat-hangat taik ayam..tapi alhamdulillah Allah SWT kuatkan hati aku untuk Istiqamah dalam menabung..

Sepanjang hampir 6 tahun aku bekerja memang tak pernah menabung..kalau ada pon masa dekat-dekat nak kawen dulu..tu pon menabung sekejap je..bila dah kawen..menabung pon entah ke mana..huhu

So tahun 2016 nih memang aku bersungguh-sungguh nak menyimpan duit..sampai 3 tabung aku sediakan untuk nak menjayakan azam aku nih..heheh..aku ada tabung rm5..aku ada tabung rm20..dan aku ada tabung mingguan..cara aku menabung aku dah share kat entry sini..korang buleh baca kalau nak tau caranya..ringkasnya..tabung rm5 dan tabung rm20 adalah untuk simpan duit rm5 dan rm20 yang aku dapat..biasanya lebihan daripada beli barang kat kedai atau kantin sekolah..yang tabung mingguan pulak aku namakan 52weeks challenge..tabungan akan dibuat mengikut jumlah minggu..contoh kata skarang nih minggu ke-8 so aku akan laburkan rm8 kat tabung mingguan nih..minggu depan minggu ke-9 laburkan pulak rm9..ha gitu lah sampai la ujung tahun nanti selama 52 minggu pelaburan terkumpul korang adalah sebanyak rm1378..banyak tu!!!

Aktiviti menyimpan duit nih memang best ooo...heheh..tak sabaq nak tunggu hujung tahun untuk total collection ketiga-tiga tabung nih..pastu nak beli gelang tangan yang dah lama aku idam-idamkan..heheh..harap-harap nanti harga emas tak naik giler-giler la..aminnn

So macam mana korang? Tak berminat ke nak menabung? Ekceli belum terlambat lagi kalau korang nak menabung..yang penting ada usaha nak buat tabungan tu..jom kita menabung..


P/S : kalau takmo wat tabungan duit korang buleh buat tabungan emas.. 1 bulan 1 gram 1 keluarga :) camne nak beli emas seringan 1 gram? Leh wasap cik Ninie yang gojes nih 0178986522


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

0 comments:

Post a Comment