kawan2 followers tercayang

Monday, 31 October 2011

graduasi MRSM Beseri

hai sume...

as I promised before, ari nih nk tunjuk pic2 masa kat Perlis...tp sbenarnya x byk pon snap gambar sbb tgh rushing masa tu...serba sedikit psl gambar...hmm...nih mini konvo utk adik perempuan bongsu yg blajar kat MRSM Beseri tp majlis graduasinya wat kat politeknik tunku syed sirajuddin, perlis...thn nih dia nk amik SPM..hopefully...adik sy berjaya ngan cemerlang ^__^

~ ikah ~

~ abah, mama, ikah & aman ~

~ abah, mama, ikah & sy ~

~ nih dah tukaq uniform...huhuh ~


huh...bile tgk blk pic...alamak...lupa nk tukaq setting tarikh...so abaikan je la yg tarikh tu...




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 30 October 2011

wordless sunday...suka2 sy je kan

~ ninie comey : sweet 16 ~


p/s: hm...suka2 ati sy je kan nk wat worldless sunday...ampun okeh...penat sgt nih...tu je yg termampu utk dipostkan ke blog nih...huhuh...so layan je la...sy 11 years ago...hahah...dulu...anak dara sunti sweet 16...skang nih? hahaha...anak dara yg gorjes...diva gitu! erk..perasan sendiri kan :p



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 29 October 2011

en3 org kuat perasan...hahah

slm uols

saat en3 nih terpampang kat blog sy nih...sy dah ada kat perlis <cuti2 cinta...eh x...ada hal ckit> tp pnya nk tunjuk betapa gigihnya b'blogging nih..tu yg smpai sanggup tulis awal2 pastu set je masa ngan tarikh kan...pastu...ting...ada la en3 utk ari sabtu w/pon sy xde...hahah...jadi x de la blog nih pasif je utk tempoh 2 ari kan...almaklum la...sy nih kunun2nya kalau buleh nk update blog tiap2 ari...heheh...yo yo o je kan!

tp...tu yg gagah gak m'bebel bajet cam ada org nk baca je kan...lg perasan bajet cam ada org rindu je kalau x post en3 atau x update tiap2 ari...hahah...lantak sy la kan nk perasan ke nk syok sendiri ke...bknnya sy ada wat iklan nufnang pon kan...jual brg pon x jugak...eh....pe benda yg aku dah bebel nih kan...haishhhhh!

k la...nanti kot2 kalau rajin sy update la citer psl jln2 di perlis tu...hah...lg skali sy memperasankan diri kunun2 ada org nk baca kalau sy review psl sy p jln2 kan...xpe2...bie sy baca...eh...perasan lg? hantam saja la labu...okeh...babai uols


p/s : gonna miss u bie everyday...everytime...every minute...every seconds...aku menunggu dari isnin selasa di sini dan sana...eh...merapu lg...hohoh


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 28 October 2011

dinda kanda...love u bie


You're my Honeybunch, Sugarplum
Pumpy-umpy-umpkin, You're my Sweetie Pie
You're my Cuppycake, Gumdrop
Snoogums-Boogums, You're the Apple of my Eye
And I love you so and I want you to know
That I'll always be right here
And I love to sing sweet songs to you
Because you are so dear

okeh...tu ringtone bile SMS masuk...bibir sengih gatai bile tgk nama sender...pastu bermula la sesi bls m'bls  SMS...

kanda : ayang ngah watpe tu..
dinda : heheh...cam biasa la bie. ngadap blog
kanda : de cite baru ke..
dinda : haha. cite baru pon gitu2 je
kanda : cite psl bie ke
dinda : cite psl bie semlm pnya en3 kot. hihi
kanda : heehee...xsabar nk baca
dinda : bie suka ek kalau sy tulis psl bie?
kanda : suke la gak...tp seronok baca blog ayang...
dinda : hahah. blog jiwang karat. tp tu la yg sy nk simpan dan tunjuk kat anak kita nanti
kanda : bagus la...hihi...nanti anak2 gelak kat kita...haha

hahah...bie sy la yg jadi sumber inspirasi sy utk membebel kat dlm blog nih...kadang2 tu bie sy jugak la yg jadi fokus utk sy update en3 tiap2 ari <citer psl bie sy la..hahah> eh...bukan kdg2...tp mostly kot...hahah...syok ooo dpt tulis psl yg tersayang kat dlm blog nih...jadik x yah la nk susah payah luah kat dlm tepon ke surat ke...ag pon kalau xde org nk baca blog sy nih pon sy x kesah sgt sbb sy tau ada seseorang yg baca gak blog sy nih w/pon bkn tiap2 ari...sape lg kan kalau bkn bie sy yg hensem bergaya tu...heheh...tu yg lg semangat nk bebel2 kat blog nih...lg semangat bile bie sy pon suka dan x kesah sy nk tulis psl dia kat sini...yeahhh...i love u bie until my last breath...u sgt cool la...hihih

selain tu...sy suka menulis...menulis dan menulis...tp menulis benda2 cenggini la...nk kata diari pon mungkin gak kot...hahah...diari on9...kot satgi kalau tulis kat buku ke kertas ke tercicir kat mana2 atau ilang ke payah lak kan...jadi...rasanya tulis kat blog nih kira ok la kan...xdenya nk tercicir ke apa ke...pastu kang kalau tulis kat kertas ke buku diari ke even dah tau benda tu p&c pon ada gak yg gedix2 nk baca diari org kan...jadi bile tulis kat blog nih hah baca la korang sampai muntah2...sy x kesah pon...agpon selamat ckit...almaklum la...nk simpan wat khazanah utk anak cucu cicit...hahah...at least...nanti my kids tau la betapa hebatnya hikayat percintaan ibu ngan ayah dorang...silap2 nanti buleh buat novel ke autobiografi ke...hahah...berangan je! pendek kata...dorang boley tau kesah hikayat cinta ibu ayah dorang nih dari zaman bercenta sampai le zaman bertunang, zaman berkawen dan zaman dapat anak2 yg comey2 belaka...ngeeee <sy mmg kuat berangan...sila jgn muntah okeh> pastu nk eksyen la jugak kat anak cucu cicit yg ibu ayah dorang nih x buta IT okeh!


p/s: nih la serba sedikit kisah nape sy suka bebel2 kat blog dan nape blog nih dah jadik cam diari on9 sy...

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 27 October 2011

teaser: #1 DIY project

hello peeps & darling sume

okeh...sila jgn salah sangka & salah paham ttg tajuk en3 okeh...DIY project nih bkn utk kawen pnya...hahah...DIY kawen mebi next year baru wat...tu pon selepas bertunang & ada tarikh kawen la kan..skang nih nk DIY utk satu projek rahsia...besaq pnya rahsia okeh...hopefully dpt dilaksanakan dgn jayanya...excited you nk wat projek DIY nih...ops...lg satu sy bkn nk wat DIY Adam's ABC Book okeh...anak x kuar lg...kawen pon blom ag...jadik xde maknanya nk wat ABC book for my kids okeh!

pape pon kna tggu supplier dulu...kalau supplier on makanya berjln la projek DIY sy tu...adoyai...x sabaq nk tggu jwpn dr supplier...arap2 x mengecewakan sy...kalau x...mmg kena tukaq plan la...x pon kna dptkan dr supplier yg len..adeh...berdebar2 lak rasanya...huhuh...i tido x lena u :p

DIY nih rasa cam mencabar gak kot nk wat sbb seblom2 nih mmg x pernah terpikir nk wat dan x tau la mampu wat ke x...dah la 1st time lak tu nk wat kan...tp since ati nih teringin sgt nk wat sumthing yg dihasilkan oleh tgn sendiri...makanya kna gak la beranikan diri wat projek nih...walaupon sy sedar sy nih x kreatif sgt dlm bab2 seni nih tp gagahkan diri gak utk wat sumthing stuff yg so adorable! mmg sgt2 excited..hihih

nape ek kna tggu supplier? okeh...sy kna tggu supplier dulu sbb bhn2 yg nk guna tu sy x tau nk beli kat mana...agpon mls la nk survey kat kedai2 nih...so sy order je melalui on9...kan senang tu...heheh...bhn pe la tu ek?

ok la..kasi bocor ckit rahsianya...bhn2 yg sy nk utk #1 DIY project ni ialah...tadaaaa...

- logo (done sbb dpt kat gugel image)
- kain felt (yg nih yg sy order)
- sewing stuff (nih baru beli kat kedai...heheh)
- kapas (hohoh...blom ado lg...nti beli kat tesco je)

yg logo ngan sewing stuff mmg sy dah ada...cuma tggal tggu kain felt je...smpai je kain felt nanti...maka #1 DIY project pon bermula...hihih...adoyai ninie...gigihnya kamu nk wat DIY project ye...bajet cam sempat je kan...padahal keje hakiki je dah melambak2 <marking paper exam la..baru setel 2 klas...ada lg 2 klas yg tgh tggu turn> pastu tambah lg ngan esaimen utk kursus induksi...mmg berderet2 keje menanti utk disiapkan...tang celah mana la nk DIY tu gamaknya...hahah...whatever!!!yg pastinya akan curik masa gak utk wat DIY projek nih...tunggu okeh!

p/s: bile dah siap nanti sy review psl #1 DIY projek nih okeh...mesti korang kat luar sana nangis tgk kegigihan dan kegagahan sy siapkan projek sulung DIY sy nih...hihih



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 26 October 2011

merajuk + sentap ati

nih citer ari ahad yg lepas...mlm tu merajuk ngan bie sy...hmm...sy makin pelik ngan perangai sendiri..ckit2 nk merajuk...hahah...mmg dasar kuat merajuk la gamaknya sy nih...kontra betoi ngan bie sy...adoyai...cian bie sy...sabar je layan kerenah sy nih...syukur gak sbb bie sy jenis yg cool & rileks <bak kata tokwan sy..bile dia marah skali mmg x nmpak telinga la...whoaa...takutnya!> siap ada adegan pujuk memujuk lg...hahaha...sy suka bila bie sy pujuk sy...misi gagal kot nk merajuk lama2...nk marah pon x sampai ati...cepat je nk cair...pastu bibir pon sengeh sorg2 bile kuar ayat pujuk memujuk dia tu...power giler babe! tu sbb sy syg sgt2 kat bie sy ^__^

paling best dan wat sy malu bile mlm tu sy merajuk sbb bie sy end call masa tgh skype-ing...huwaaaa...rasa nk nangis tu...pastu geram sgt2 pon ada gak...ishhh dia nih...org x puas ag nk tgk muka dia buleh plak dia end call kan <alasan sbb dia nmpak sy cam dah ngantuk sgt...sy nih kalau ngantuk @ penat tetap gak gagah nk wc sbb rindu nk tgk si dia kan> so mmg nk kna la...pastu sbb geram pnya psl...terus sy antaq msj emo2 kat bie sy...bila pikir blk...hadoi...sgguh huduh kan perangai sy tu...tp dah tau huduh pon ttp gak la nk merajuk2 kan...pesen apa punya org da <hahah...kutuk diri sendiri>

tp yg klakarnya masa bie sy call dan pujuk memujuk tu mmg sy dah cair...hahah...pastu tersengeh sorang2 bile bie sy ckp sy merajuk sbb nk manja2 ngan dia...hahah...tau pon...udah la kitorg nih mmg x dpt nk dating2 cam org len...pastu opkos la nk gayut lama2 kat tepon dan manja2 ngan boifren sendiri kan <hahah...gatai>

paling x bleh blah...buleh pulak bile kdit bie sy nk abes sy lak yg call dia smula...time tu dah lupa pulak kot yg diri sendiri tgh merajuk...hahah...mmg lawak betoi la bile ingat2 blk...ntah apa2 pnya pe'el la...nmpak enau x matang lg kan...hahah

haishh...mana la p azam2 sy yg dulu kunun2 x mo merajuk2 dah...kunun2 kecian ngan  bie sy kalau sy asik merajuk je...tp seyesly...susah okeh nk buang sikap kuat merajuk tu sbb sy sorg yg sensetip...ckit2 nk sentap okeh...almaklum la..hati suci tulus mulus...softlan soft heart la kata kan..tu yg semedang je nk merajuk...

bie...sila bersabar ye melayan kerenah sy yg ngada2 nih....bkn x kecian kat bie...tp lg kecian kat diri sendiri nih sbb suka moody...yeah...sekelip mata sy buleh hepi huha2...dan sekelip mata gak sy buleh taching2 kalau ada benda yg x kena...heh...pe benda la sy ngarut kan...tp tu la sy...ninie comey yg satu2nya!!!agaknya org yg lahir bln 3 nih mmg gini kot perangainya kan...hahah...x caya korang buleh gugel hasil kajian Dr. Fadzillah Kamsah...byk giler dia wat kajian..hm..nanti sy post en3 psl personaliti bln 3...br korang tau betapa specialnya org yg lahir bln 3 nih...hihih


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 25 October 2011

buku ABC

slm sume...

pe cer ari nih? hopefully sihat2 slalu okeh! well...ari nih sy cuti...syok!!! sgt2 syok sbb skola dpt cuti 2 ari utk deeparaya nih <bie sy keje lg ari nih..sedey :( kalau x buleh ajak dating kat skype> so bile cuti makanya masa utk surf intenet...blogwalking...stalking sana-sini...i love it a lot! hihih...dan hasilnya...tada....

 ~ so adorable ~

~ buku ABC yg dah siap...ngeee...comey sgt2! ~

comey kan buku ABC tu...hihih...ni la hasilnya bile rajin bebenor b'blogwalking kan...hahaha...bile dah nengok benda comey cenggini...mula la berangan itu dan ini...hahah...i want it! tp rasa cam x kreatif je nk wat cenggini...huhuh <alasan je tu...sbenornya pemalas> tp kan...rasanya lg syok kalau DIY...mesti lg best...lg excited dan mungkin buleh jd as for sentimental stuff for my kids nanti kan...hahah...gosh!!! berangan x abes2 sy nih kan...tp idea nih mmg "buleh tahan" kan...so sweet la...hihih...bile pikir2 blk pon...mcm buleh tahan lama je kan stuff cenggini...nk2 pulak kalau pandai jaga...turun-temurun kot my kids buleh guna nanti <bajet cam kedekut nk beli je kan!> hahah...tu pon kalau yg si kakak @ abg pandai jaga brg la kot...kalau x...nmpaknya ibu dia kna buat lg dan lg...hahah..kalau 10 kali beranak...10 kali la sy DIY buku ABC tu kan...mak aih!!! cam byk masa lak kan nk wat...hahah...karang x sempat nk layan hubby merajuk lak si dia kan <adoyai...mengarut2 je sy nih kan..hihih..gelak gatai>

pastu kan bile my kids dah besar panjang sy buleh la keeping brg mainan dorg tu so that buleh la tunjuk kat anak2 dorg pulak nanti kan...hahah...nk recycle pon buleh gak kot...hahah...mmg kedekut betoi la sy nih...ngeee...tp cam best la...nanti sy buleh tunjuk kat cucu sy nih la buku 1st yg mak ayah dorang baca smpai jadik pandai cam skarang nih...heheh <berangan lg! luku kepala kang br tau>

wah...berangan tu mmg best kan...tp tang nk buat tu yg cam mls je bunyinya...hahah...menurut owner blog yg buat buku ABC utk anak dia tu...mak aih..dekat setahun tu dia buat...giler gigihnya akak tu buat kan...mampu ke sy nk wat cenggitu nanti ek? kalau bie sy kasi moral support insyaAllah buleh kot...hahah...x pon paksa bie sy jahit gak...so ada la jugak hasil sentuhan dari si ayah kan...heheh...baru le semangat anak nk baca buku dan mengenal huruf kan!

k la...kalau korang nk tau kesah lebih lanjut psl buku tu korang buleh la p kat blog akak bibah tu ye <korang buleh klik kat pic atas tu..sy dah link ngan blog akak bibah> byk ilmu buleh dpt tau...kalau nk tggu sy review psl buku ABC anak sy...lambat lg la kot..nih kawen pon blom ag...kot celah mana nk kuar anaknya kan...hahah...sila abaikan okeh!


p/s: bie...sy x sabar nk hasilkan buku ABC utk anak kita...hahah...Adam's ABC Book...ngeee ^__^

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 24 October 2011

lagu cinta utk bie ~ Doaku Utkmu Sayang ~




kau mau aku apa...pasti kan ku beri
kau minta apa...akan ku turuti
walau harus aku terlelap dan letih
ini demi kamu sayang

aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada Ilahi
tuk satukan kami di syurga nanti

tahukah kamu apa yang ku pinta
di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku..tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia

aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada Ilahi
tuk satukan kami di syurga nanti


p/s: bie... i hope our love will last forever





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 23 October 2011

sy rindu bie sy

dah makin parah pulak keadaan sy skang nih...tiap masa...tiap saat...tiap detik...tiap ketika asik rindu bie sy je..hihih...dah gatai bebenor nih <alahai omak..cepat2 la kawenkan den..ngee> padahalnya tiap ari mesej2...tiap ari calling2...tiap ari jugak b'skype-ing2...tp still rindu2an lg...

nih baru b'cintan-cintun...agaknya kalau dah kawen nanti camne la pulakkan...udah le nanti pas kawen konpem le akan dok b'jauhan jap seblom sy nk dpt transfer ke Labuan sinun...alahai...mau nangis tiap2 ari rindu kat bie sy nanti...huhuh

time b'cintan-cintun nih dok jauh2 kira okeh la lagi...org kata makin jauh makin rindu...tp kalau dah kawen dok jauh2 gak mmg seksa la kan <syg isteri tinggal2kan...sy X SETUJU okeh!> hopefully nanti Allah swt permudahkan segala urusan kami nanti...aminnn ya rabbal-alamin

tp nanti kalau dah dok b'sama pon mesti rindu2an gak...time tu mesti x sabar nk blk skola...haisssh...susah la cenggini...pastu bie sy ckp nanti kalau dia kna p kursus...sy kna tggal sorg2...huhuh...kalau kursusnya kejap xpe gak...nih 3 bln tahu! pastu kat semenanjung lak tu...maknanya masa tu nanti 3 bln sy akan dok sorg2 kat Labuan...x sanggup rasanya kot! tp apa buleh buat kan...x kan la sy x bg bie sy p kursus lak kan...nanti org ckp sy queen control lak...huhuh...agi pon kang kalau bie sy x p kursus x dpt la bie sy nk naik pangkat kan <sy bkn giler pangkat okeh! sy cuma nk bie sy berjaya dlm karier dia...suami diutamakan okeh!!!> 

bie...pe kata bie p kursus time sy dekat2 nk deliver baby ke...lagi pon nanti kan bie nk suh sy deliver baby kat kg kan...bie lak kna kursus kat ipoh kan...hmmm...ipoh ngan selama tu kan dah dekat...nanti senang la sbb sy x kena dok sorg2 kat Labuan...pastu bila weekend bie pon buleh slalu2 blk umah tgk sy dan baby kita...hahah...okeh x bie? <erk! cam da kawen lak kan...hahah...sila abaikan okeh...nih planning utk masa depan b'sama nih..hahah>


Sekalipun cinta telah ku uraikan,
dan ku jelaskan panjang lebar,
namun jika cita kudatangi,
aku jadi malu pada keteranganku sendiri...

meskipun lidahku telah mampu menguraikan,
namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang..
sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya..

kata-kata pecah berkeping-keping,
begitu sampai kepada cinta..
dalam menguraikan cinta,
akal terbaring tak berdaya,
bagaikan keldai terbaring dalam lumpur..
cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan..

~ dipetik dari filem Ketika Cinta Bertasbih ~

x tau pe motip letak puisi nih...heheh...tp sy suka puisi nih...mungkin puisi nih x de kena mengena ngan en3 yg sy tulis nih...tp sy nk letak gak..ngeee

p/s: bie.. i love u syg...muahh3


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 22 October 2011

review blog org

salam semua!!!

ari nih ari sabtu...yeay2!!!! cuti2 cinta dan buleh rilex2...erk?cuti2 cinta?hahah..poyo je kan statement tu! ari cuti ari utk buang masa okeh <padahal keje melambak2 nk tggu disiapkan> 

sbb dah x tau nk wat apa...jadik sy pon gugel m'gugel la kat intenet nih tgk pape yg patut...hahah...gotcha!!!! jumpe satu blog yg sgt comey...blog yg buat sy jadik lapaq ngan tiba2...hahah...sy kuat mkn okeh!!!

apa yg m'buatkan sy lapaq tu ye? hihih...tadaaaa...

~ sumber: apamdotdot.blogspot.com ~

alahai...kalau tgk pic kat atas tu nmpak adorable giler kan apam2 tu...nk mkn pon rasa syg...tetiba dpt idea...hahah...kawen nanti cdg nk bg apam dotdot nih la sbagai doorgift utk tetamu...ok x encik badrul amin?


p/s: ptg nih bie sy ada football friendly match...hopefully team bie sy menang "bie...kalau bie menang nanti sy watkan apam dotdot utk bie..hihih..chaiyok2"


 

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 21 October 2011

bila keje melambak2

slm semua!!!

hohoh..ari nih smpai kat skola je tgk melambak2 pulak kertas exam bdk kat atas meja...adoyai...mlsnya...huhuh...rs x larat je nk tanda sume2 skrip jwpn tu...yg paper BMnya jenuh nk menanda karangan...yg paper BInya pulak jenuh nk menanda essay...ops...sama la tu kan...

xtau yg mana satu nk ditanda...sumenya ada dateline...dekat2 lak tu...anyone help me please! skrip jwpn dah menimbun nih...tp sy xde mood langsung nk marking paper...huhuh...blom pegang kertas dah sakit pening kepala...nih kan pulak la kalau dah start marking nanti...

sy suka mengajar...sy suka jadik cikgu...sy suka share ilmu ngan sapa2 saja...tp...sy x suka marking kertas exam...sgguh azab okeh nk marking skrip jwpn yg menimbun2 tu...haishhh...kalau x de exam x buleh ke? x pon kasi soklan objektif je ke...senang ckit nk tanda ABCD...guna mesin pon sonang...hihih

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 19 October 2011

program khidmat msykt peringkat daerah LMS

slm sume...
okeh..post kali nih sy dah scheduled kan masa & tarikhnya...maknanya masa korang tgh baca en3 nih...sy kat Tepeng ngan sume guru2 Sivik & plajar2 f3 utk program khidmat masyarakat peringkat daerah LMS...
nanti bila sy dah blk sy akan review psl program khidmat masyarakat nih ye...okeh babai sume!
p/s: bie...i'm sure gonna miss u rite now sbb x dpt nk wc mcm slalu T__T



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 18 October 2011

mengapa cincin kawen disarungkan di jari manis?

satukan kedua tangan anda dan tekuk jari tengah ke bahagian dalam,kemudian 4 jari lainnya pertemukan ujungnya (lihat gambar).

permainan dimulai.5 pasang jari tetapi hanya sepasang yang tidak boleh dipisahkan....

1.Cuba buka ibu jari anda. Ibu jari boleh di buka kerana ibu jari mewakili orang tua. Manusia mengalami sakit dan kematian. Oleh kerana demikian orang tua kita juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

2.Tutup kembali ibu jari anda dan buka jari telunjuk anda. Jari telunjuk mewakili saudara kita (abang,kakak,adik).M ereka memiliki keluarga sendiri dan mereka juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

3.Sekarang tutup jari telunjuk anda dan buka jari kelingking anda. Jari kelingking mewakili anak-anak. Cepat atau lambat anak-anak juga akan meninggalkan kita kerana mereka harus berkeluarga sendiri.

4.Selanjutnya, tutup jari kelingking anda. Bukalah jari manis dimana anda menyarungkan cincin perkahwinan. Anda akan heran kerana jari manis tersebut tidak boleh dibuka kerana jari manis mewakili suami isteri. Selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain sehidup semati.

*kalau masih belum paham,cuba baca ayat diatas sekali lagi.
 kredit & sumber: http://www.facebook.com/pages/Terbaekkkkkkkkk  (sila KLIK sini ye)

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 17 October 2011

4 bulan menyemai cinta bersamamu...aku bahagia!!!





alhamdulillah...dah 4 bulan menyemai cinta!

smoga Allah swt menguatkan jodoh kami...aminnn ya rabbal-alamin


p/s: may Allah bless us

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 16 October 2011

lagu cinta utk bie ~ Take My Heart ~



~ TAKE MY HEART ~

You can take my heart for a walk on the beach
You can take my heart for a little trip
You can take my heart very close to your heart
You can take my heart forever if you like

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

If I take your heart, I will cherish it every day
If I take your heart, I will heal these old wounds
If I take your heart, it's to make it happy
If I take your heart, it's forever close to mine

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in return

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in return


P/S: bie...i love u!!!

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 15 October 2011

lagu cinta utk bie ~ You Got Me ~

bie...masa bie baca en3 nih sy dah ada kat umah famili sy...sy rindu bie...lagu cinta nih utk bie ye ^__^




You're stuck on me and my laughing eyes
I can't pretend though I try to hide - I like you
I like you.

I think I felt my heart skip a beat
I'm standing here and I can hardly breathe - you got me
You got me.

The way you take my hand is just so sweet
And that crooked smile of yours it knocks me off my feet

Oh, I just can't get enough
How much do I need to fill me up.
It feels so good it must be love
It's everything that I've been dreaming of.
I give up. I give in. I let go. Let's begin.
Cause no matter what I do,
Oh (oh) my heart is filled with you.

I can't imagine what it'd be like
Living each day in this life - without you.
Without you.
One look from you I know you understand
This mess we're in you know is just so out of hand

I hope we always feel this way (I know we will)
And in my heart I know that you will always stay

Oh, I just can't get enough
How much do I need to fill me up.
It feels so good it must be love
I give up. I give in. I let go. Let's begin.
Cause no matter what I do

Oh (oh)
You got me. You got me.
Oh (oh)


p/s: sy rindu bie

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 14 October 2011

lagu cinta utk bie ~ Kau Yg Selalu Ada ~



 bie...comey x?

~ pic from incik google ~


~ KAU YG SELALU ADA ~

Ku renung bintang di langit
Terus bersinar
Berkelip bagai degup jantungku
Masih ada
Ku ukir namamu kasih
Di lubuk hatiku
Kerna cintaku ini
Untukmu selamanya

Nafas yang tercipta
Ataupun terbuka
Kasihmu ku ada
Mengenal erti cinta

Ku tulis coretan ini
Dalam kerinduan
Buat dirimu yang selalu ada
Di ingatan

Diriku ada untuk seketika
Cinta ini takkan pernah
Ada yang lain
Dirimu ada untuk selamanya
Ku akui di hatiku
Kau yang selalu ada
oh..oh..oh..

Ku renung bintang di langit
Terus bersinar
Kau yang selalu ada…

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 13 October 2011

no-title-posting


si dia bizi..sy xde mood..monthly bestfren lak dtg bertandang...arghhh...serabut sumenya...PERFECT pakej yg dtg kali nih...huhuh....

si dia sy bizi sgt2...dua tiga ari nih kejenya dah jd x tentu masa...bila dah x tentu masa...no more skype...no more text...no more calling berjam2 lamanya...huh...sengsara pulak rasanya...mula la angau sana dan angau sini...termenung sana dan termenung sini...mmg kekurangan kasih syg jadinya...huwaaa...nk nangis! rindu bie sy T__T

bile dah kekurangan kasih syg...mood pon jadik x menentu...hohoh...x semangat seh nk wat keje...seb bek la mggu nih bdk2 dah start exam...jadik masuk klas cuma tggu dorg jwb paper je...pastu termenung lagi dan lagi memikirkan si dia nun di Labuan sana...

hakikatnya...idup rasa sepi tanpa si dia...nk manja2...nk gedix2...nk merajuk2 pon x buleh...kang risau pulak si dia x buleh nk fokus wat keje sbb memikirkan awek wat perangai! yup...sy kna korbankan sgala benda yg menjeruk rasa...kalau nk merajuk x buleh lg..kalau nk marah pon bknnya slh si dia yg tiba2 dihadapkan ngan keje yg byk tu...huhuh...keje dia keutamaan dia! karang kalau 24/7 nk mengadap sy je kna benti keje x pasal pulak kan...nanti sape yg x kawen? eh! buleh pulak pikir gitu ek...

okeh...chill la cik ninie...xmo stress2...xmo tension2...hadapi dgn senyuman okeh!nih blom lg si dia kna p operasi ke kursus ke...gamaknya kalau bie sy kna p operasi pastu x leh calling2 ke skype-ing ke text-ing ke mau merajuk setahun kot! ntah2 nanti buleh mogok perasaan la kot time tu nanti..haiyya cik ninie...being girlfren askar kna kuat mental okeh! tp sometimes tu i think it's harder to be a military girlfren...huhuh

pape pon...thanx bie sbb cuba gak call sy w/pon x dpt nk ckp lama2 cam biasa...abes ilang rasa sakit perut sume tu bile dgr suara bie...i miss u sgt2 smpai rasa nk demam..huhuh...smoga keje bie cpt siap...gonna miss u so much dear!

p/s: i love incik Badrul Amin!!!!

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 12 October 2011

perlu ke nk meniru?

slm semua!!!
en3 yg sy post kali nih psl tiru meniru...ingatkan kat skola je berlaku kes tiru meniru nih kan...okeh..nih bkn kes tiru meniru exam okeh...ni kes lain..wataknya pon lain...

biasanya kes cenggini kita buleh tgk masa nk raya (penyakit typikal org mlayu)...org tukaq langsir baru dia pon nk tukaq jugak! org tukaq perabot baru dia pon jeles nk tukaq jugak! tp nape bile org umah tukaq wife baru dia xmo ikut lak eh?

tp nih la penyakit org mlayu skang nih..x bleh nmpak org len lebih ckit...dia pon nk ikut gak...sy x de la jeles kalau dia nk tukaq sume serba baru kan..tp agak2 la..jgn la ko smpai nk beli sama cam org tu jugak! melampau sgguh tu...ikut la taste ko sama kan! nih x...kalau org tu beli karipap ko pon nk beli karipap gak..org tu bela hamster ko pon gedix2 gak bela hamster...even beli tong sampah pon nk ikut gak beli sama cam org tu <sama brg buleh gak ampun..tp kalau dah color pon nk sama pe kes tu?> paling teruk skali org tu ada pakwe baru...dan2 dia pon nk pakwe baru gak pastu terus tggal pakwe lama terkontang-kanting sorg2 sedangkan pakwe tu dah pernah susah-payah utk dia..manusia2...buang2 la sama sikap buruk2 tu..

ni la jenis manusia yg asik nk tiru org je...mula2 okeh la lg...tp kalau dah kerap sgt mmg berangin la! ko dah mcm xde identiti sendiri la pulak kan...pikir2 kan lah wahai manusia...masing2 ada taste sendiri kan....ko ikut la taste ko dan x payah la nk tiru2 org len!!!

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 11 October 2011

3bln 3 minggu 3 ari






alhamdulillah!!!
ari nih dah genap 3 bulan 3 minggu 3 ari kami bercintan-cintun
syukran ya Allah
smoga Engkau limpahi kami dgn kasih syg & rahmatMu
dan smoga hubungan kami kekal bahagia hingga ke syurga...aminnn

I love u bie


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 10 October 2011

transformasi itu perlu

hello dears,

hey hey hey! korang x tersalah blog okeh! nih masih blog cik ninie yg comey lg gojes ( ^_^ ) korang sume terkejut ye? hihih...saja kali nih sy tukar muka buku muka blog kasi jd lain ckit...cantik x? haip..nape geleng2 nih? kna angguk gak ckp cantik muka baru blog sy nih <kalau x angguk sy merajuk...hahah...buruk pnya perangai kan main paksa2 org?>

okeh...transformasi itu perlu...yup...kita mesti la berani wat perubahan dlm idup kan..x kan la selamanya nk cenggitu je kan...idup mesti ada wawasan...baru le berseri masa depan...eh? dah mcm YB nk pancing undi le pulak kan..hahah..syok sendiri!!!

okeh2...sy saja je wat transformasi kat blog sy nih...masa tgh gugel-ing terjumpa lak kan satu blog yg sediakan template free & comey nih...pe lg kan...rembat je la...nih LINK dia kalau korang rasa2 nk wat gak transformasi kat blog korang...senang je nk install k...

jom kita tgk pe beza muka blog lama ngan blog baru nih...


~ nih muka blog sy yg lama..color purple ~


bila dah mengalami proses transformasi...maka jadik le muka blog sy cenggini pulak...tadaaaa...


~ nih muka blog sy yg baru...color pink ~


hihih..sbenarnya syg gak ngan muka blog yg lama...tp sy pening ckit bile nk baca...berpinar bijik mata nih ngan color dia kan..tu psl bila jumpe template comey nih terus je rembat...hahah...almaklum la..nk wat sendiri x reti kan...jadik cari yg ada kat tenet je la...thanx http://www.ipietoon.com sbb sediakan template comey nih



p/s: rindu kat incik Badrul Amin!!!!


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 9 October 2011

bajet oh bajet



sejak wat persidangan meja bulat beberapa ari lepas <buleh rujuk en3 nih>...skang nih sy kerap berjln2 kat blog b2b <kina, nora, anes, masmona, dhya etc>...tp sy sendiri x tau nk mula dari mana...huhuh...nih baru je plan nk bertunang kan...w/pon jauh lg masanya..tp kepala dah pusing2 pikir mcm2...kalau nk kenduri nanti x tau la pulak camno jadinya...huhuh...tiba2 mcm2 rasa ada!!! takut,mual,pening bla bla bla...

bila dah menjenguk blog org...pastu mula terpikir camne la b2b blogger nih wat preparation dorg smpai nmpak superb sgt!!pastu nmpak cam smooth je kan...then sy yg kuat berangan nih pon mula la berangan itu dan ini...hahah..sudahnya apa pon x dak..propa je lebih kan...hikhikhik...tp mmg best jln2 blog org sbb byk gak la sumber yg buleh dirujuk kan <skang nih hobi baru wat list blog b2b utk references>

jadinya..skang nih..totally byk masa abes ngan blogwalking je...jln2 curik carik idea...tp sumenya kelam lg..huhuh...mungkin sbb "masa"nya blom tiba lg kot...jadik bleh relax2 lg even kepala dah mula sakit <mlm td masa wat list ngan bie sy pon x sakit kepala...hahah> nape blank lg ek? aisehmen...buleh muntah darah kalu asik cenggini je...

pastu kan masa dok jln2 kat blog kina..aha...jumpe contoh bajet kawen...rasa cam dah nmpak cahaya di penghujung jln <cewah> yup...pape pon mesti ada bajet...1st things 1st is budget...yerrr la...nk wat apa pon kena ada bajet dulu...bila dah wat bajet baru la boley proceed ngan perkara2 yg seterusnya kan <alahai omak!susahnya nk kawen! serabut den pikir> okeh...sy suda rasa nebes2...suda rasa nmpak bintang byk2 kat langit...suda rasa ada rama2 dlm perut..."bie ada rasa pape x?"

hm...kalau ckp psl bajet nih...so far alhamdulillah sbb dah mula saving sejak bercintan-cintun ngan incik badrul amin a.k.a bie..dulu asal ada duit dlm tgn cpt je plan nk g soping...nk2 pulak time dpt gaji lg la laju pecut kete carik tempat buang duit...hahah...tp since dah kenal bie sy...tabiat soping tu dah makin kureng w/pon kdg2 tu t'babas gak bile nmpak brg yg berkenan kat mata nih...hahah...rite now...30% daripada gaji dah tolak masuk bajet kawen <termasuk la skali bajet nk bertunang thn depan..huhuh> tp bila tolak tambah ngan mcm2 plan nk wat utk kenduri tunang + kawen nanti...rasa cam kna up bg jadi 40% kot...maknanya...dlm 1k gak la kna saving sebulan...mak aih...ikat perut la nanti kalau nk kawen...huhuh <sape kata nk kawen senang?>

pastu teringat pulak kat housemet (pn. intan) yg baru kawen bln 5 aritu..dia bg nasihat suh beli ckit2 pape brg yg patut dulu...w/pon x tunang lg..tp dah kna prepare awal2...huhuh...scary je bunyinya kan...pastu kna wat bajet lg <okeh! idup sy skang penuh ngan bajet je..FULLSTOP!> kwn sy tu bertunang pon dah dekat 2k gak bajet dia aritu..pastu masa kawen lak dekat 10k bajet dia...sumenya sponsor dari diri sendiri...OMG! sempat ke sy nk kumpul duit nih...huhuh...apakah daku perlu up lg saving sampai 50% gaji utk kenduri sendiri nanti?

kalau gini le alkesahnya...alamatnya plan nk wat umah utk mama abah kna postpone dulu la...pastu plan nk beli kete idaman ati lg la kna postpone gak kan...okeh! babai Vios..huhuh...kalau camtu beli kete lembu je la kan bwk p skola...m0oo mo0o moo0 <ada ke student sy yg nak naik kete lembu ngan sy kalau kna p mana2 nanti?> 

hm..kecian utk diri sendiri kan? tp sbenarnya lg kecian kat incik bie sy...kna kuar duit utk dua2 belah pihak nanti...satu utk bride-2-be yg tgh gedix2 x sabar nk kawen nih <kalau bkn utk sy sapa lg kan?hihih> pastu satu lg utk diri beliau sendiri...bie..i love u so much <kna ar bg kata2 semangat ckit kan..hihih>...insyaAllah bie..kalau niat kita baik nk dirikan baiti jannati nih dan nk ramaikan lg umat Nabi Muhammad saw kat mukabuku muka bumi nih...insyaAllah...DIA pasti akan permudahkan sgala urusan kita...aminnnn


p/s: sape2 b2b, ex-b2b, mummy2be kat luar sana yg nk tulun jadik penasihat kiri-kanan-atas-bawah-depan-belakang sy raise up ur hand plisss...sgt2 memerlukan khidmat nasihat anda ^_^


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 8 October 2011

Berita Harian Online | Saraan baru beri guru kenaikan gaji terbesar

hello peeps!!!

semlm ngan ari nih sana sini org pakat dok gosip psl bajet 2012 kan...hmmm..ada yg suka ada yg x suka...sy? syukur je la apa yg gomen dah bg w/pon  mula tu cam x puas ati gak kan <org dah bg pon x reti b'syukur kan> 

en3 ari nih xdenya la sy nk kupas psl isu bajet nih...cuma nk share ckit psl apa yg gomen janjikan utk k/tgn awam especially cikgu-cikgi nih kan...jom kita baca sama2



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 6 October 2011

bincang2 masa depan part 1: the proposal

hello sume...assalamualaikum...

amboi3...tajuk en3 kali nih bkn main lg kan...hahah...dah mcm perbincangan kat meja parlimen lak kan bunyinya ek...hahah...opkos la...sok kan ada pembentangan bajet 2012...hopefully ada la sumthing utk public servant nih kan...nanti cpt ckit sy buleh kawen <gatai + gedix>

hurmmm...pe benda la bincang2 masa depan nih kan? hohoh...alkesahnya semlm masa tgh skype-ing ngan bie sy nih...terkeluar la topik psl nk membina masa depan bersama nih...suke2!!!...lg suka bila bie sy ckp dia mebi akan attend kursus kat ipoh thn depan...3 bln tu...congak punya congak...lama gak tu..skurang2nya time tu kami sama2 kat bumi perak...sy kat selama dan bie sy kat ipoh...x sabarnya!!!!mmg sy hepi sgt2 bila tau si dia akan berkursus kat perak..dan...lg bertambah hepi bile bie sy plan nk bertunang masa dia ada kat semenanjung nih...owhhhhh...ini sgt2 awesome okeh!!! ke'hepi'an yg berganda2 utk sy mlm td..

sapa2 pon akan rasa bahagia kan bila satu2 relationship tu nk diikat ngan satu ikatan yg kukuh...same goes to me la...sy sgt2 bahagia..senyum pon sampai ke telinga...dan effectnya...kat skola ari nih sy sgt2 hepi...smpai kan student2 sy tegur "muka cikgu berseri2 cam pakai fair & lovely la"...yup...sy mmg cenggitu...expresi muka cpt je terzahir bila hati sy tgh hepi ke sedey ke atau tension...ye la kan...apa yg kita rasa kat ati akan terpancar la kat muka kita kan...hihih...agpon wajah kan cermin ati kita..

okeh sambung blk kesah td...pastu rundingan meja bulat pon bermula through video conference...comey sgt time nih...hahah...w/pon xde la serius sgt pon diskasnya...tp...cam dah ada solution la utk miting kitorg tu...hihih...kiranya nih bincang2 masa depan part 1: the proposal...

even baru proposal...tp byk gak la benda dah decide...contohnya...sy bgtau kat bie kalau nk wat majlis tunang nanti sy nk wat kat umah tok sy...senang ckit sbb nanti femili bie sy buleh dok kat umah sewa sy <10minit je jarak umah sewa sy ngan umah tok>...jimat duit ckit kan sbb x yah nk sewa2 homestay sgala bagai...pastu utk theme...sy bg bie sy pilih color utk sy...bie sy nk biru...sy okeh je...sy nk bie sy hepi...kalau bie hepi sy pon hepi gak!!! <nk amik color pink x leh sbb tu tema utk kenduri umah sy nanti n purple lak umah bie sy> lg buat sy rasa best sgt2 bila bie sy ckp nanti p cari kain sama2...heheh...opkos la sy setuju...mesti nanti suwwwit je kan...hahah <x sabar nk tggu detik tu>

hmmm...since bie sy dah suka color biru...sy teringkat b2b elianez sbb slalu follow blog dia diam2...sy sgt2 berkenan ngan color biru yg elianez pakai masa ari tunang dia <korang buleh klik SINI kalau nk tgk en3 yg elianez post> sgt2 adorable!!! "bie...sy nk color biru cam elianez pakai buleh x?" sbenarnya selain berkenan ngan color biru tu sy pon cam da jatuh ati ngan kain baju kurung moden yg anes pakai...kain dia pnya bead nmpak simple je <kalau x silap sy jenis beaded chiffon>...pnya la simple kain tu smpai x de la nmpak sarat ngan bead yg merimaskan mata sy...dan paling syok sbb nmpak sgt praktikal utk pakai p skola...hahah

 ~cantikkan color biru nih..."bie..kalau biru nih ok x? ~
~ sumber --> kredit to: http://elianez.blogspot.com


~ nmpak simple je beads kat baju tunang anes kan..sgt2 praktikal dan x serabut perut..hihih ~
~ sumber --> kredit to: http://elianez.blogspot.com ~

kalau bie sy proceed ngan color biru nih...sy lg la suka...hihih...nanti nk p cari kain senang le ^_^

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 5 October 2011

kisah dongeng


skang nih buleh dikatakan tetiap ari lagu "kisah dongeng" nih kuar kat radio kan...mula2 tu sy x paham gak lagu nih pasal apa...apa yg kisah dongengnya kan...pastu sbb nk tau gak pe benda kisah dongengnya tu...maka blk umah je excited le gugel2 kat tenet cari lirik lagu nih...bila dah jumpe lirik terus je jatuh ati tgkap cinta leleh kat lagu nih...siap download pastu main tiap masa lg...hahah...

tp kan...actually seblom tgk lirik dia pon sy dah jatuh ati ngan lagu nih...nk2 lg tetiap ari dgr kat radio suria fm s/ada masa nk p skola atau masa blk skola...rasa cam ada kena mengena je ngan diri sendiri...yeahhh...betoi x tipu pnya...

yup...mmg sy akui diri sy x sempurna...cantik pon x...biasa2 je...tp syukur alhamdulillah sbb Allah bg cukup sifat kat sy...yup...physically mmg sempurna segala anggota...ada sepasang mata yg x bulat sgt dan x sepet sgt yg buleh sy guna utk tgk kehidupan nih...ada sepasang tgn dan kaki yg buleh sy guna utk wat kebaikan dan berjln2 kat bumi Allah nih...ada akal fikiran yg sihat smpai buleh hadiahkan segulung diploma dan ijazah utk mama abah sy...ada hidung yg x brape mancung utk bernafas dan menghirup udara kat alam maya nih...hmmm...pendek kata...kelahiran sy kat dunia nih xde cacat celanya...terima kasih ya Allah...

jadi...even sy x cantik mcm model2 dan jugak ratu cantik kat luar sana tu..tp...sy bangga ngan diri sy...sy bangga dilahirkan sebegini...sbb...w/pon sy x cantik physically...tp...ada sisi lain yg mencantikkan diri sy...kerana setiap ciptaan Allah tu kan cantik2 belaka..

eh jap...tp pe kena mengena lagu "kisah dongeng" nih dgn phrase cantik ke x cantik nih?hmmm...camne nk explain ek?stuck le pulak...hohoh...speechless jap...

okeh...cam sy ckp td...lagu nih mmg rasa cam ada kena mengena ngan sy...alkesahnya...jom kita review je la  lirik lagu nih...

ku sedar ku x seberapa
jika dibanding mereka
yg jauh lebih megah dari diri ini

apa yg mampu ku berhias
hanyalah hati yg ikhlas
terpendam simpan utk dia yg sudi

yup...sy mmg gadis biasa je...cantik pon x...kaya pon x...even sy x cantik paras rupa..tp sy cuba cantikkan diri sy ngan benda lain...contohnya hormat org yg lebih tua...sopan santun <hohoh..masuk bakul angkat sendiri dah nih> ikhlas berkawan...sygkan femili sy...si dia sy...kwn2 sy...jadi...xde la nanti kuar pulakkan statement maut cam nih "udah le ghope pon x cantik...perangai pulak huduh yg amat" x sanggup gitu nk dgr kalau org ckp kat diri sendiri kan...7 keturunan pon x buleh nk padam rs malu tu kan bila org label diri kita cenggitu kan...jadik kwn2...walau kita x cantik tp ati mesti cantik babe...baru org suka kan kan kan

mencintai aku dgn seadanya
mencintai aku bukan kerana rupa
dalam waktu sedu
dalam waktu hiba
ku harapkan dia rela

mencintai aku dgn seadanya
sanggup menerima insan x sempurna
atau mungkin cinta sebegitu hanya
kisah dongeng saja

belum pernah ku merasakan 
dipeluk dlm dakapan
eratnya melindungi jiwa rapuh ini
sanubariku memerlukan
kehadiran seorang teman
tulus mencurah kasih sepenuh hati
part yg nih mmg sy terharu sgt2..touching gile..bila stacy nyanyi part nih...sy teringat bie sy...terima kasih byk2 bie sbb mencintai diri sy seadanya...pastu kan sy nih sensitif, kuat merajuk dan cepat kecik ati...tp bie sabar je layan kerenah sy kan...bie terima je "ketaksempurnaan" sy nih <sob3...huwaaaa...terharu dan nk nangis> sampai la saat nih pon bie x pernah merungut2 w/pon sejak dua menjak nih sy dah makin kuat merajuk...malah bie ikhlas terima diri sy seadanya...sy mintak maaf byk2 bie sbb slalu je wat bie susah ati...sedangkan bie slalu je cuba bahagiakan sy...huhuh...paling sweet bila bie ckp walau apa pon yg terjadi kita x kan berpisah...huwaaa...lg la sy sedey...kat blog sy nih sy nk janji ngan bie walau apa jua dugaan yg dtg sy x kan tggalkan bie...hanya maut je yg dpt pisahkan kita...insyaAllah...smpai hujung nyawa sy...sy akan cintakan bie...

hohoh...jiwang besi karat la pulakkan en3 sy kali nih...kunun2 nk review lirik lagu kan...skali pi review ati sendiri le pulak...huhuh...pape pon...lagu stacy nih mmg best...i like berjuta2 bintang di langit...dan konklusinya...cinta sy dan bie sy bukan sekadar kisah dongeng!!! smoga Allah swt memberkati dan merahmati hubungan kami...serta memanjangkan jodoh kami...aminn

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 4 October 2011

kek puding karamel...sedapnya!!!

hi darling2 sume...

ari nih kat skola td guru2 kanan ada wat makan2 ckit...thanx to cikgu rogayah sbb jemput sy mkn kat sana td...pe yg sy nk share ari nih bkn la psl majlis mkn2 yg cikgu-cikgi nih wat...tp sy nk share pasal..........

kek puding karamel

perghhh...sedap sgguh2 la kek puding karamel tu...rasa td cam nk mkn byk2 je...hakhakhak...huduh betoi perangai kan....pastu kalau x malu td mmg nk tapau bwk blk dah <ngee> mmg superb ar rasa dia...dah le sy mmg teramat2 la suka ngan puding karamel nih...x sangka pulak kek puding karamel pon ada gak...maka lg bertambah suka la sy...heaven je rasa...

even dah blk umah pon masih terasa2 lg kesedepan kek puding karamel tu...huhuh...weekend nih nk try buat la...bila dah gedix2 nk wat...maka gedix2 la jugak gugel2 kat internet cari resepi kek puding karamel nih...wallahei...xde la susah mana pon kan nk wat kek nih...cuma mls ngan rajin je kalau nk wat...hahah...

seblom nih sy pernah skali wat puding karamel...tp puding karamel yg sy buat dah mcm permukaan muka bulan lak..hahah...penoh lobang2 di sana dan sini...sedey :( nk bwk g skola pon malu...last skali sy wat agar2 lumut je...tu je yg expert pon...hahah...pastu sy x buat dah puding karamel sbb teramat kuciwa ngan ketidakpakaran dan ketiadaan bakat dlm buat dessert2 nih...kalau rasa nk mkn beli je kat pasar mlm..huhuh <gile cpt giveup..patutnya buat dan buat lg smpai puding tu jd kan..hohoh...apa pnya semangat da>

arap2 nanti bila wat kek puding karamel nih menjadi la...kalau x jadi pon nk wat gak sampai jadi...eh? ye ke nih nk wat sampai jadi...hahah...yo-yo-o je kan...okeh...kita tggu dan lihat je la kan...ntah2 ckp je lebih nih...hahah


~ sumber pic: google image ~

hah...korang nmpak x pic kat atas nih? hohoho...nmpak sgt sedap dan lazat kan...hm...nih la rupanya kek puding karamel tu...yummy2...mlm nih mau masuk dlm mimpi kot...hahaha...buleh nmpak kan betapa sedap dan lazatnya kek itu...mkn tetiap ari pon sy sanggup nih kalau dah suka sgt...tolong2...sape ada kek puding karamel sy nk ckit...hahah..gile bawang x malu kan mintak kat org..apa daaaaa....

pada korang2 kat luar sana yg tiba2 terjatuh ati kat kek puding karamel nih...korang buleh gugel sendiri resipinya kat sini ye <sila klik sy> tp kalau dah mls bebenor nk klik tu bleh je tgk resepi kat bawah tu...ngan penuh kasih sayang tau sy tolong taipkan utk korang...tp ada syaratnya...hahah...mmg la gile bawang kan siap nk syarat bagai...hahah...x susah pon syarat dia...syaratnya...jeng2

tolong doakan sy cik ninie yg comey nih rajin masak2...
rajin blajar masak utk kepentingan insan tersayang di masa depan nanti...
last but not least...menjadi le masakan yg sy masak nanti <sedap la senang cite>

u see...budak yg baru umo 3 thn pon buleh penuhkan syarat yg sy mintak nih kan...apatah lg la korang2 yg kat luar sana tu kan...nk tgk camne bdk umo 3 thn doa utk cik ninie??? lebih kurang cenggini le gamaknya doa kanak2 tu kan <dialog sendiri nih..bajet2 camni la kot doa dorg utk sy kan...hahah>

ya Allah...
sy doa biar acik ninie comey pandai masak
bila acik ninie pandai masak...masakan dia biar la sedap2
bila masakan acik ninie sedap2...dia akan jadi rajin masak
bila acik ninie rajin masak...sume org suka ati...aminnnnn

hahah...sweet kan bila ada org tolong doa gitu utk kita...so...korang2 kat luar sana kna tolong doa tau utk sy...okeh la...dah abes sesi membebel moh kita tgk resepinya pulak...resepi nih sy amik dr website My Resipi <kredit to yani>...tersangat femes amos website nih...dan harus diakui kebanyakan resepi2 yg sy dpt dr website nih mmg berguna dan menjadik!!!

kek puding karamel

bahan2 (20cm)

karamel:
60g gula
1 sudu besar air
2 sudu besar air

puding:
4 biji telur
500ml susu segar
70g gula
sedikit esen vanila

kek span:
70g tepung gandum
60g gula halus
2 biji telur
20g mentega dicairkan

cara membuat:
1. sapukan loyang ngan butter lembut. panaskan oven 170degree.cairkan mentega dan ketepikan.
2. sediakan karamel = campur gula ngan 1 sudu air. panaskan hingga jadi color perang. pastu tambah 2 sudu besar air lg. tutup api. tuangkan masa masih panas dlm loyang tadi tu.
3. sediakan puding = panaskan susu dan gula sampai gula hancur. pastu padam api.
4. masuk telur dan esen vanila dlm mangkuk. pukul sedikit. pastu tuang susu panas tadi perlahan2 dlm mangkuk sambil kacau2 <kacau pelan2 tau supaya x berbuih>
5. tapiskan yg step ke 4 td dlm loyang karamel.
6. sediakan kek span = asingkan putih ngan kuning telur. pukul putih telur ngan gula sampai kembang.
7. pastu pukul pulak kuning telur ngan separuh lg gula sampai jadi bentuk krim.
8. campur dua2 adunan telur tadi. pastu pukul lg sampai sebati <pukul pelan2 tau>
9. pastu ayak tepung ke dlm step yg no 8 tu. kacau ngan sptula guna kaedah kaup balik.
10. masukkan butter yg telah dicairkan. kacau sampai sebati.
11. tuang adunan kek tadi dlm loyang puding. masuk air suam dlm oven. bakar dlm 40 minit atau sampai masak <adunan kek span nih akan terapung kat permukaan adunan puding. jadi puding tu korang x yah nk gedik2 bakar atau kukus>
12. bila dah masak..sejukkan dulu pastu baru kuarkan dari loyang..ngerti?

tada...siap sudah kek puding karamel...senangkan resepi dia...step dia pon mudah nk follow...makanya...selamat mencuba la...nanti bila sy dah wat kat umah sy upload pic nya okeh...sekian...utk kelas kita pd mlm nih..


p/s: masih menunggu resepi cheese cake dari bie sy !!!! <pe motipnya nih?hahah...motipnya...sy nk blajar wat cheese cake sbb bie sy suka mkn cheese cake>




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 3 October 2011

kesah tedi bear

assalamualaikum n hello peeps!!!

ari nih byk sgt masa yg ada sampai sy x tau nk wat apa...hahah..gila kentang pnya statement kan? padahal keje melambak2 je kat skola tu...cuma malas nk bwk blk umah je <nih praktis sesiap xmo bwk keje blk umah..kunun2 masa kat umah hanya utk femili je..hakhakhak>

kat skola td pon buang masa je ngan berfesbuking <sy x curi tulang tau...ari ni sy ada dua klas je..sila la jeles!!!> tp dat time xde le 24jam kan berfesbuk...ada gak ke sana dan ke mari siapkan pape keje yg patut...citer psl fesbuk...hm...rindu gak pd rumet sy...sempat gak la td berchit-chat ngan rumet sambil mengupdet cerita itu dan cerita ini...juga bergosip tentang itu dan juga ini <hahah...normal aktivity kan>

hahah...citer psl rumet sy nih...teringat pulak "penghuni" lain yg menceriakan bilik kami di bilik 301 blok D kolej guth3 UUM <skang nih kolej kediaman sy tu dah tuko nama jd DPP Sime Darby> makhluk2 comel nih jadi harta karun kesayangan sy dan rumet sejak semester 1 smpai la kitorg graduate...guess who???

tadaaaaa...


~ tedi nih mcm2 nama kitorg bg..ada nama amru, wanabean, N, B, cipun, dudu...yg len2 tu sy dah lupa la ~


meriah kan bilik kitorg ngan kehadiran insan2 istimewa nih...hihih...time sy ngan rumet sy p kuliah...makhluk2 comey ni lerr yg jaga bilik kitorg...masak, kemas bilik, sapu sampah <hahah..nmpak enau menipu kan??> okeh2...tedi2 nih sekadar penyeri je dan jugak jadik bantal peluk waktu nk tdo...skang nih mampu peluk bantal bucuk je la sbb dah x de tedi nk peluk...hahah...jom main teka2 nk x? sila teka yg mana sy pnya tedi bear??? 

hahah...kalau dah namanya pinkilicious tu opkos la tedi sy color pink kan...pastu ada la tersesat sekor tedi color coklat tulisan love kat tapak kaki dia tu <import from Thailand gitu> tedi coklat tu rumet sy ckp tedi xde bulu <hahah...mmg betoi pon sbb bdn dia licin je> sy pon dah lupa nama tedi2 bear sy...agpon...skang nih tedi2 bear nih dah x de ngan sy...sume dah selamat disedekah kat sepupu sy yg kecik2...bkn xmo simpan sendiri...tp tu sume kenangan2 lama...simpan lama2 karang buleh berhujan air mata lak <xmo2...kesah lama biar la terbenam kat tasik guth3 tu...since dah tinggalkan UUM...biar le semua tu ditinggalkan kat sana>...huhuh...okeh...tedi pink paling besaq import from Padang Besaq tu dah selamat pon jadik harta si kecik Eka & Danial...begitu jugak ngan tedi coklat mai dari Thailand tu...dah lunyai gamaknya dikuda2 dek bdk berdua tu <nasib la cik tedi...sy xmo amik tau dah...FULLSTOP> pastu tedi pink yg kecik ckit tu import from Kulim...hahah...tedi tu adik sy bg masa besday sy yg ke 22 kalau x silap...tedi pink kecik tu bulu dia kerinting2...hahah...sama geng ngan tedi rumet sy yg color biru tu...skang nih tedi tu masih selamat kat umah Kulim sbb adik sy x benarkan sy sedekah kat sapa2...next...tedi yg xde kat tempat kejadian <dalam gambar> tedi katak pink sy...tedi yg sy beli sendiri masa pesta konvo UUM dulu <thn jojie n da gang grad> satu2nya tedi yg paling sy syg sbb beli pakai duit sendiri kan...wajib la syg kan...pastu sgt comel sbb dia sekor katak yg berwarna pink pakai mortar board kat atas kepala...hahah...tp tedi tu ntah kat mana sy campak pon sy x ingat...mebi masih selamat di Kulim...dan mebi jugak dah selamat disambar oleh si Eka & Danial...

dan yg selebihnya tu tedi rumet sy cik Dyana Daud...rasanya rumet sy still simpan ag kot tedi2 tu...ntah2 dah makin bertambah kot koleksi tedi bear dia...cik Ninie??? hahah...rindu gak nk peluk tedi bear...tp apakan daya...daku dah x de tedi bear...huhuh...anyone kat luar sana...sy nk tedi bear satu please!!!

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 2 October 2011

through our window

 ~ pic kredit to: http://rabiatuladawiyah.com ~
pernah tgk x klip video TM yg promosi psl intenet tu...kartun comey kat atas tu yg dorg wat utk klip video TM...ingat lg tagline dia everyone connects & connections make anything possible...video tu mmg kena betoi ngan situasi yg kami hadapi..
mcm sy dan bie sy...kena redha la bila kitorg salah satu drpd pasangan yg "terpaksa" mengharungi long distance relationship nih...tp jauh di mata je kat hati tetap dekat gitu..hihih...nak dating cam org len jauh skali la kan..kot kalau Labuan ngan Perak tu dekat cam Kulim ngan Selama buleh gak la ujung mggu lari2 p dating kan..tp ni jauh subhanallah..kna beli tiket Airasia dulu baru leh jumpe n dating2..

tp sbb xmo kalah ngan org yg bercinta jarak dekat...kami cari alternatif len utk dekatkan hubungan kitorg...hahah...tiap2 ari dating gitu...camne caranya?

tada....

ni pon...bie sy punya idea la ajak guna skype..mula2 tu sy malu2 gak..hahah <x abes2 ngan malu kan??> tp since dah jumpa aritu...rasa rindu sgt2 lak kalau x tgk muka bie sy...ye la nk jumpa n dating2 kan jauh...apa lg yg leh diharapkan? pastu setuju gak la utk wc ngan bie sy...alang2 dah teknologi skang makin canggih...so grab je la kan peluang yg ada tu...agpon kesah cinta kitorg pon berputik through YM gak <teknologi gak tu..cinta siber katakan..hahah> skang nih buleh dikatakan tiap2 ari ber'wc' utk lepaskan rindu...yg penting dpt tgk ari2 through wc pon jd ar..terasa gak cam dekat kan even sorg kat Labuan sorg lg kat Selama Perak...

nape x call? eh!!! kitorg pon cam kapel2 yg len yg everyday everytime calling2 & 'sms'ing...nk2 pulak calling2 tu mmg dah jd rutin harian & wajib kot..kalau x nanti sy merajuk <buruk punya perangai> hahaha...tp kan...satu je yg kureng...3G...henpon sy xde la canggih sgt...henpon cikai2 je <nokiah je yg mampu..huhuh...bie..kawen nanti nk hantaran henpon canggih cam bie buleh?> jd x leh le nk 3G sama2...maka tu sbb le skype jd galang gantinya..cewahhh...agpon free je kan...line pon okeh...hahah...cuma kna byr bil je la...kalau x byr bil mmg sangkut la...kang meroyan pulak kan...hahah
pape pon..many thanx to skype, TM streamyx & Celcom berukben yg jd penghubung kitorg..both of u make our long distance relationship become short distance through our window..i like!!!!!!

p/s: bie...i love u <tetiba plak kan>
~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~