kawan2 followers tercayang

Thursday, 26 December 2013

(The Hunger Games : Catching Fire) wat kami sesat tak jumpe jalan pulang...scary ooo



Assalamualaikum

(source pic:google)

The Hunger Games Catching Fire adalah filem ke-6 yg kita tgk live kat pawagam
sbbnya kita lg suka tgk filem kat laptop / tv spaya senang nk golek2
kalau tgk kat pawagam x kan ko nk golek2 kat tangga pulak kan

so masa tu kita..asben..Nuar ngan Mek Dah baru lepas pekena pizza 
nk balik time tu cam awal lg
nk p karok mmg kita malas sbb dah tau sore mmg sumbang

pastu Mek Dah ajak tgk wayang citer The Frozen
tp sbb tiket abes dan kalau ada pon tggal seat depan2 sape yg nk kan
so tukaq plan tgk movie yg lain
last skali diskas pnya diskas decide la tgk Hunger Games
tu pon dpt tayangan yg midnite pnya hoi
tp sbb nk tgk jugak menunggu la kami berempat dekat setengah jam kat situ


tp seyesly kita masuk tgk filem tu ngan zero knowledge
mmg xtau langsung psl hunger games nih
rupa2nya filem tu sambungan dari filem yg 1st iaitu The Hunger Games

sequel yg 1st
(source pic:google)

kita xpenah tgk yg 1st so x leh la nk review  
tp The Hunger Games : Catching Fire nih mmg best sgt2!!!
best dari segi aksi...arena/gelanggang The Hunger Games dan The Clock tu
tp kalau dari segi jalan citer mmg x leh nk hadam malam tu
ye la sbb dah ko x tgk yg 1st mmg ko x paham le bile tgk yg 2nd nih
mulut lak mmg potpet2 dok menanya kat asben di seblah
apesal la depa nk bunuh Katniss yg cun melecun tu
dah la cun pastu baju dia siap ada api2 lg..mmg catching fire laaaa sgt

kesimpulannya movie nih mmg best sgt kalau ko paham pertarungan tu sbb apa
tp kalau nak tau apa yg terjadi kat Katniss korang tonton sendiri
dan lg satu The Hunger Games nih adalah adaptasi dari novel
so pasni mesti ada lg sambungan dia
 trilogi the hunger games
(source pic : google)


cuma apa yg kita nk highlight kat sini
kitorang SESAT pas tgk citer nih
ko bayangkan kul 2 pagi kami main explorace kat parking kete Sunway Pyramid tu
gila x gila sbb x jumpe kete kat tempat parking 
mata yg ngantuk pon jadik celik luas sbb kitorang SESAT
dah la masa tu dah bayaq duit parking 
kna pulak kuar dlm tempoh 15 minit mmg haru betoi la dok kejar masa

tp ekceli masa smpai kat Sunway Pyramid tu mmg kami x terpikir la nk sesat kan
sbb seblom2 nih bukannya x penah park kete kat soping complex
tu pasai x amik pon gambaq tempat parking tu..hohho
bajet cam parking tu besaq cam parking kete Tesco je kan
skali amik ko!!! parkingnya bertingkat2...luas pulak tu
mmg ko akan sesat la sbb tgk kiri kanan sume tingkat sama je esah oiii
cuma yg ingat pon ada car wash je kat depan parking tu

pernah tgk program SESAT yg Gambit jadik host tu?
macam tu la keadaan kitorang masa tu...clueless!!!
car wash pon dah x jumpe
lg gila sbb dok naik lift turun lift tp sama je tempat dia

tp alhamdulillah kitorang sampai kat tingkat brape ntah nmpak guardroom
terus p terjah kat pak guard tu
pastu pas pak guard pon potpet2 bla bla bla...
akhirnya jumpe la kitorang ngan kete tu
alahai....rasa nk tampor je pipi nih
kitorang dah sampai dah kat level tu
cuma sbb nmpak situ parking utk Sunway Pyramid members 
jadik x terpikir la yg kitorang park kete kat situ
rupanya kat level tu jugak parkingnya cuma kat luar kotak2 tu je
huhhhh...mmg challenging betoi la

pastu nk jadik citer
pas dah jumpe kete nk kuar la dari kawasan tu
tetiba leh pulak ko x jumpe jalan kuar kan
heyyyy!!! pe hal nih
sok dah la nk kna bangun awal nk p airport
buleh pulak ko nk main SESAT2 dlm bangunan nih
mmg hampesss betoi la
udah le time tu takut tayar kete kempis sbb tayar pon dah lama
buleh pulak wat aksi2 trial n error tukaq2 tempat duduk nk bg balance kete
(Mek Dah..bie sayang..dan Anuar mesti tau sbb apa...hahah)
huhhhh...sudahnya dlm kul 3 pagi cenggitu baru sampai umah..hamik ko

soknya masa kat lcct mmg hazabedah la dok tahan mengantuk
dah la badan letih pon x ilang lg
pastu mak oiii ramainya orang kat lcct tu
kayo2 org Malaysia nih leh p bercuti sana-sini yo nek kapal terbang
dan akhirnya...selamat jugak la den ngan asben fly ke labuan
den x kayo pon cam mika2 yg lain
den p labuan pon bknnya sbb p bercuti
tp balik umah asben kekdahnya...
kalau x naik flight camno nk blk umah kan..hohoh





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Potato Cheese Ball



Assalamualaikum sume..

Pepagi buta dah updet belog ngan entry terkini
fresssshhh dari oven gitu..heheh
alkesahnya kelmarin wat chicken chop lg utk dinner
suka giler si hensem tu bile kita wat lg chicken chop
katanya sedap sgttttt...lg sedap dari yg kedai pnya...hahah
so bile dah mr bos kata sedap mesti la dlm hati rasa bunga2
tu yg asik nk wat chicken chop je x kira pg ptg siang mlm..heheh
kang lama2 nti muka dua org laki bini nih pon dah cam ayam pulak

semalam 25 disember...
si hensem x keje...opis tutup katanya sempena krismas
so pg tu bangun tdo cam blur x tau nk wat breakfast apa
slalunya pg2 nih jarang wat breakfast
kalau ada pon takat goreng2 fries je..mmg malas nau iols nih

tp pg semalam tetiba extra rajin lak kan nk wat breakfast
nk2 pulak bile tgk dlm freezer ada lg kuah black pepper aritu
ingatkan nk goreng fries / wedges tp dah abes la pulak
pastu tgk ada lak kentang kat dlm plastik tu
nk wat cucuq kodok kentang dah buhsan la pulak  nk mkn
last2 skali terhasil la Potato Cheese Ball ni hah 
skali tgk cam yg kfc pnya tu hah
tp rasanya lg sedap daripada yg kfc pnya okeh
nk resepi? jom cekidaut............





POTATO CHEESE BALL

- 2 biji kentang (dpt lebih kurang 15 biji bebola) 
- sebiji telur
- serbuk roti / bread crumbs secukupnya
- keju (kita guna yg slice pnya tu)
- sedikit garam
- minyak utk menggoreng

* rebus kentang sampai empuk / lembut
* bile dah lembut tapis kentang tu..air rebusan buleh buang terus
* campurkan sedikit garam dan lenyek2 smpai jd mcm mashed potato
* potong cheese bentuk dadu
* kepal2 kentang jd bentuk bulat..buat lubang kat tgh2 
  dan masukkan cheese..pastu tutup lubang tu dan bentuk2kan jd bulat smula 
* celupkan bebola kentang dlm telur
* golek2kan dlm bread crumbs
* goreng dlm 2 - 3 minit menggunakan api yg sederhana 

dan akhirnya siap sedia utk dimamam...
mmmmmmmmmmm...sedapnya mkn panas2
keju dlm tu bile dah cair siap leleh2 lg..mmg yummy la

so uols buleh la mencuba resepi ringkas nih
masa penyediaan pon dlm setengah jam je siap sedia utk dimakan
wat byk2 pon best jugak
jimat duit x yah p beli yg kfc pnya...heheh



sgt sedap!!! lembut didalam crunchy diluar..heheh






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 25 December 2013

Alma Mater



Assalamualaikum...

pejam celik pejam celik kita sume dah berada di penghujung 2013
brape ari je lg dah nak masuk tahun baru...tahun 2014
sekejapnya masa berlalu...
next week skola dah memulakan sesi baru
maknanya start next week jugak la iols ke skola smula
rindu skola...rindu anak2 murid...rindu meja guru..hahah
tp...dlm masa yg sama rasa sedih...sayu...
sedih dan sayu nk tinggalkan suami tercinta sorang2 kat labuan

tp bukan tu yg iols nk kongsi ngan korang
cuma...tetiba rasa rindu nk kembali ke alam persekolahan
jadik kanak2 riang...
usung beg skola...main lari2 aci ligan...
sumenya kenangan terindah bergelar pelajar skola

alma mater...
kalau ikut bahasa latin
alma mater nih maksud dia ibu asuh / ibu susuan
menurut wikipedia..penggunaan istilah alma mater nih lebih popular penggunaannya dalam kalangan akademik utk menyatakan tempat dorang menyelesaikan sesuatu pengajian 

so entry ari nih just nk share psl tempat2 yg pernah iols bergelar pelajar
tempat yg byk mendewasakan hidup ini
tempat yg byk mencurahkan pengalaman hidup
sehingga iols berjaya berada di tahap nih
sehingga iols berjaya menjadi seorang pendidik seperti yg dicita2kan


zaman prasekolah

1st time masuk skola tadika masa umur 6 tahun
masa tu famili kita menyewa kat Kg Sg Jagung, Sg Petani
tp kejenya asik nangis je sbb xmo dok kat skola sorang2
mmg jenuh giler la mama abah nk meneman kat skola
sudahnya tok amik bwk blk kg
so skola la kita kat Tadika Kemas Bagan Baharu 
tp sama gak keadaannya...nangis lg..haha
dan at the end..tok masuk tadika jugak
temankan iols dlm kelas dari pg sampai abes waktu skola
harap nti anak2 iols jgn le ikut perangai huduh ibunya nih..hahah

zaman skola rendah

masuk zaman skola rendah nih pulak
sbb abah askar mmg asik pindah randah je
maka bnyk la skola yg kita singgah dan blajar
kiranya dari satu skola ke satu skola yg lain la

darjah 1 ---> Sek. Keb. Bagan Baharu, Perak.

kita sempat blajar kat skola nih setahun je
masa tu tahun 1991
so x byk sgt kenangan yg diingati
cuma ingat nama sorang cikgu nih
Cikgu Manan..suka sgt dukung kita dlm kelas..hahah


darjah 2 ---> Sek. Keb. Kem Lapangan Terbang, Sg Petani, Kedah.

tahun 1992...masa tu ditempatkan kat kelas 2 Orkid
pindah kat skola nih sbb masa tu dah x nangis2 dlm kelas dah
orang pon x yah nk temankan kita p skola dah..hahah
tp time nih dah xdok Sg Jagung sbb abah dah pindah masuk kuarters
masa tu kitorang dok kuarters dlm kem...blok G6
tetiap tgk askar dok berkawad la..jln lasak la..mcm2 la
kat SK Kem Lapangan Terbang nih kita sempat skola setahun beberapa bln je
sbb masa naik darjah 3...abah dah nk kena pindah Melaka
masa tu markas abah sume skali kena pindah ke Kem Terendak Melaka

darjah 3 hingga 4 ---> Sek. Keb. Bukit Rambai, Melaka

(sori x jumpe gambar skola kat gugel)
blajar kat skola nih tahun 1993 hingga awal tahun 1994
kiranya masa tu darjah 3 smpai darjah 4 la
tp darjah 4 pon kejap je sbb abah dpt cari umah sewa baru kat Sg Udang
ye la masa dok Bukit Rambai nih mmg jauh abah nk ulang alik p Kem Terendak tu
bile dok kat Sg Udang tu senang dekat ckit abah nk p kem
kitorang adik beradik lak dekat ckit nk p skola...jln kaki je
kalau masa kat Bukit Rambai p skola naik bas skola sbb skola jauh sgt


darjah 4  ---> Sek. Keb. sungai Udang, Melaka

kat skola nih kita blajar masa awal tahun 1994
masa tu dok kelas 4 Merah
klas betoi2 depan kantin dan guru kelas kita En. Yoe Peng Hai
blajar kat skola nih pon sekejap je
so mmg x ingat sgt nama kwn2
kalau ingat pon ada sorang classmate tu plajar oku


darjah 4 hingga darjah 6 ---> SRK. Dato' Tambychik Karim, Masjid Tanah, Melaka

akhir tahun 1994 kita mula skola kat sini
skola yg paling lama kita blajar sbb stay kat sini sampai UPSR
masa tahun 1994 dulu skola nih dikenali sbagai SRK. Dato' Tambychik Karim
tp skang nih just tinggal SK. Dato' Tambychik Karim je
time nih abah dapat umah sewa betoi2 kat depan skola SKDTK nih
so blajar la kita kat sini pulak
kat skola nih la dpt ramai kwn2 baik yg still keep in touch w/pon dlm fb je..heheh
dan kat skola nih la amik UPSR masa tahun 1996
dan sbb blajar pon main2 dpt la 2A2B je...hohoh..amik ko


 zaman skola menengah
time skola menengah nih lama ckit stay kat skola
masa tu mmg x pindah2 dah dari ting 1 sampai ting 5

ting 1 hingga ting 5 ---> Maahad Al-Ehya El Karim, Tg Bidara, Melaka


skola nih skola utk ladies ok
mmg xdak pelajar lelaki
kalau ada pon budak lelaki masa tu smpai tahun 1999 je
tahun 2000 sepenuhnya plajar puteri je yg ada kat sini
syoknya skola nih sbb dekat ngan pantai Tg Bidara
ada 3 buah hostel iaitu asrama Firdaus, Naim ngan Darussalam
tp last2 tinggal 2 je sbb yg Darussalam dijadikan sbagai musolla sementara
masa tu musolla yg lama dirobohkan utk dibina musolla baru
kat skola nih masa kita form 3 baru dok hostel
tu pon sbb abah pindah smula ke Kem Lapangan Terbang, Sg Petani 
time tu kita nk amik PMR...so malas nk pindah2
lgpon kita xsuka jadi plajar baru...hahah
masa PMR dpt la keputusan yg agak baik 5A 2B 1C 1D
pastu time SPM dapatla 3A...teruk no resultnya..haha
pastu pas SPM masuk la form 6 aliran akademik
 w/pon masa SPM subjek Arab, Quran Sunnah ngan Syariah dpt A
tp time tu rasa xmo amik STAM sbb xmo p Mesir atau Jordan


ting 6 ---> SMK. Dato' Haji Hussein, Selama Perak

kat skola nih la kita sambung form 6
dari skola aliran agama akhirnya masuk semula ke aliran biasa
amik form 6 thn 2004
then sambung blaja kat UUM dan UPSI
so pas grad i'm coming here as a teacher
woooha...dulu student and rite now teacher pulak


zaman universiti

zaman yg paling indah skali
zaman yg menentukan hala tuju hidup lepas bergelar seorang graduan
zaman yg penuh dengan momen2 pahit manis sbagai student u ^_^

tahun 2005 - 2009 ---> Universiti Utara Malaysia

masa kat UUM nih stay kat kolej Guthrie
tp pas i graduated kolej tu tukaq nama jadik Sime Darby lak
3 tahun kat UUM mmg byk sgt pengalaman hidup yg dikutip
aktif join program kolej cam dikirbarat, koir, nasyid dll
program anak angkat pon join gak ngan rumet tersayang
kat UUM kita amik Public Management
kunun2 nk jadi PTD pas graduate
dan akhirnya....
Mac 2009 dianugerahkan ijazah sarjana muda Pengurusan Awam 
dengan kepujian kelas kedua atas
tp macam mana baiknya perancangan manusia
perancangan Allah swt tu jauh lebih baik
pas grad x dpt pon nk jadi PTD
 tp alhamdulillah kita dpt gak capai cita2 yg diimpikan


tahun 2009 hingga 2010 ---> Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tg Malim

pas graduate dari UUM thn 2009 tuh kita x sempat nk keje pon
sbb masa tu join program GEMS
x sempat pon nk p praktikal kat Tabung Haji KL
dpt pulak offer ke UPSI
finally...berjaya jugak nk bergelar sorang guru w/pon jln nk dilalui tu sgt berliku
so blajar kat UPSI lebih kurang 10 bulan
masa tu kitorang pnya kelas pon kat Proton City je..huhhu
kat UPSI kita wat diploma pendidikan Pengajian Am
pas abes praktikal menganggur sat 3 bulan
 dlm bulan Oktober 2010 camtu akhirnya dipostingkan ke SMKDHH
SMKDHH...tempat yg kita blajar masa form 6 dulu...ngeee


bermula tahun 1990 hingga tahun 2010
memang byk sgt kenangan pahit manis bergelar pelajar
rindunya nk kembali ke zaman blajar dulu
nasib baik la terubat ckit rasa rindu tu pd kenangan zaman skola
sbb skang nih kita masih lg ke skola
bukan sbagai pelajar...tp sbagai seorang guru...


  
p/s : sume gambar2 yg dipaparkan adalah hasil carian di google images...tq




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

shopping klik-klik



Assalamualaikum all

last week kan gaji masuk utk org yg keje gomen dan swasta
tp dok kat labuan nih apa la sgt kalau nk shopping
lebih2 lg kalau nk soping baju-bajan tu
baik lah ko blk semenanjung pastu g terjah je Sogo ke Mid Valley ke
bukan la nk kata kat sini xde soping komplex yg wat sales

tp walaupon ada sales kat Ujana tu ttp rasa cam mahal jugak harganya
tp kalau cokelat2...rokok..kereta...arak...mmg murah sgt
xde cukai kekdahnya kan...tu yg murahhhhhhh aje

pastu mlm tu sesaja la borak2 kosong ngan si hensem
katanya sorang suami tu patut membelanjakan wangnya utk isteri
pastu iols pon gurau2 ckp kat si hensem blanja la iols nih
sejak badan makin mengembang nih byk dah baju-bajan yg xmuat nk pakai..huhu

tp tu la...iols nih cerewet ckit bab2 pilih baju nih 
slalunya iols nmpak cantik molek je design satu2 baju tu
tp si hensem lak kata x cantik dan begitu la sebaliknya
sudahnya si hensem malas nk belikan baju utk bininya ni hah
takut kang si bini x mo pakai dah jadi membazir pulok

pastu tetiba iols teringat b4 nih adik si hensem ada bg link baju muslimah kat fb
terus ar gugel2 terjah2 website tu
hamik ko...mmg cantik2 baju kat situ
mmg rambang mata ko kalau tgk baju-bajan dan jubah2 yg ada

mula tu iols la yg sebok2 pilih baju-bajan tu
pastu sampai giliran si hensem pilihkan baju / jubah utk iols
ada yg cantik sgt colornya dan kitorang sama2 suka color jubah tu
tp sygnya saiz pulak xdok..
kalau iols nih jenis badan saiz M mmg rembat dah satu
tp sygnya iols nih dah cop tender saiz XL
mmg kuciwa sgt2
sudahnya...ketiga2 baju dan jubah tu akhirnya iols la yg pilih
tp yg tukang bayarnya si hensem la..heheh
harga2nya buleh tahan gak la
thank you sayang sbb blanjakan bini mu yg comey ini..hehe

so kalau uols nk soping2 klik2 / online
buleh la terjah website nih www.sweetmuslimah.com 
mmg cun melecun baju2 dan jubah dia
rambang mata hoi nk pilih satu2
kalau ada duit byk mmg borong sakan la kat situ..haha

tp memandangkan duit tu kna la berjimat cermat w/pon xde anak lg
jadik napsu soping tu kna la dikurangkan jugak
w/pon asben yg bayarkan tp xkan lerr nk perabih duit laki pulak kan
jadi iols grab 3 helai je la
nti2 bulan akan2 dtg kita beli la lg sehelai
sebulan sehelai baju lama2 penuh le gobok ngan baju baru..ngeee

so kat bwh nih la 3 helai baju / jubah yg iols order
order ari jumaat mlm..sabtu ahad xde penghantaran
isnin sweetmuslimah pos...ari selasa dah sampai kat umah
tp iols x tgk lg sbb masih di labuan lg
ahad nih blk kulim baru leh tgk...xsabarnyaaaaaa...



iols pilih jubah nih
comey sangatttt..
harga pon mampu milik
RM 105.00 je..heheh




yg nih yg asben iols pilih
cantik jugak...iols pon suka sangattt jubah nih
yg nih harganya RM159.00



n last but not least
baju tshirt muslimah
leh pakai jalan2 / xtvt kokurikulum kat skola
x pon time ada kelas tambahan ke..yuhhuuuu..bestnya
yg nih harganya RM59.00


so apa tunggu lg uols
p la terjah sweetmuslimah
pasti anda x akan kecewa
nk2 pulak skang nih sweetmuslimah tgh wat sales
ada diskaun utk setiap pembelian baju dan jubah

macam iols nih beli 3 pasang baju / jubah kat sweetmuslimah
dan iols dpt free gift dari sweetmuslimah iaitu buku yg sgt2 bernilai
buku apa tu?
buku nih ha  -----> 
kredit to gugel images


thank you so much sygku Badrul Amin
thank you jugak utk sweetmuslimah






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 23 December 2013

Apam Cornetto Chocolate Rice



sejak jadi suri rumah sepenuh masa time cuti skola nih
semangat je kita masak itu dan ini utk si hensem
tp tu la masak cincai2 je pon
yg penting masak ngan penuh kasih sayang...hahah

kalau entry pg tadi kita share psl resepi chicken chop 
so skang nih nk share plak projek makan2 yg kedua
kuih yg sgt2 comey smpai rasa sayang sgt nk mkn..heheh
tp dalam dok syg2 tu ttp ngap masuk mulut jugak..

 comey kan apam2 cornetto ni

kalau tgk kat gugel byk je resepi2 yg dikongsi oleh otai2 kuih apam nih
tp pas kita tgk satu persatu resepi tu so terhasil la apam cornetto nih
kalau orang lain pnya apam cornetto ada kacang2 badam
tp apam cornetto versi kita nih just letak chocolate rice je

puas den cari kedai2 kat Labuan nih
tp x jumpe la pulak kacang badam 
nk x nk pakai le jugak cokelat rice nih
agipon si hensem sy tu suka sgt

ekceli nk wat apam nih ingatkan susah 
tp rupa2nya senang je..cuma rasa renyah tang nk selang-seli color tu
ikut ati malas nk wat color2
tp kang x cun le pulak
so gagahkan diri jugak wat selang-seli color
seb baik ada si hensem tolong
jadi total masa sume adalah selama 3 jam lebih
start ngan sediakan bahan, blend, wat kon, kukus dan buh coklat

k la..dah byk membebel
jom kita tgk resepinya

Adunan Apam Cornetto

- 3 cawan tepung gandum
- 4 biji telur
- 2 cawan gula kastor
- 3/4 cawan air ais krim soda
- 3 pewarna yg berlainan (kita guna color hijau, ungu dan merah)
- kon kertas (kita pakai kertas nasi lemak)
- cokelat rice / badam cincang

* pukul telur dan gula kastor hingga kembang dan putih
* masukkan tepung dan kacau hingga rata (kaedah kaup balik) 
* bila dah rata masukkan air ais krim soda dan kacau sampai rata
* agihkan adunan kepada 3 bahagian (hijau, ungu, merah)
* susun kon dalam loyang kukus (letak dlm lubang2..tp jgn tutup sume lubang)
* tuang adunan selapis demi selapis ikut selang seli warna
* kukus lebih kurang 10 - 15 minit (penutup periuk kukusan balut kain ok)
* kukus menggunakan api yg sederhana
* bila apam dah masak sila sejukkan dulu dan jgn bukak kon kertas lg
* bile dah sejuk tu baru tuang cokelat yg dimasak guna kaedah double boiler
* pastu tabur la cokelat rice / kacang badam cincang
* pastu buleh la ngappppppppp..tp baca bismillah dulu ye :)

selamat mencuba ye kawan2 sume
ekceli apam cornetto nih kalau nk wat hantaran atau doorgift pon ok gak
mesti nmpak cute dan comey dlm dulang hantaran

nape la masa zaman sy bertunang dulu x nampak benda alah nih
kalau x buleh la wat hantaran / doorgift tetamu






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

ASMARA CHICKEN CHOP

Assalamualaikum all..

sebulan lebih kita x menghupdet belog
sangat malas time cuti2 cenggini nk memblogkan diri..hohoo
tp ekceli byk citer yg nk dikesahkan di blog ini
tp satu2 entry la yg bakal dihupdet
bak kata bijaksana...pelan2 la kayuh..ahaks

ari nih just nk share pasal makan
memandangkan sepanjang cuti skola nih iols pon bercuti jugak
jadi dpt le merasa jadi housewife jap
bile dah dok kat umah sendiri
maka projek yg tertangguh dan teringin nk wat akhirnya terlaksana..eceh

so 1st project is...



ASMARA CHICKEN CHOP
nama x menahan tuh..hahah




satu utk incik suami..dan satu utk cik isteri
tamak ko sorang satu chicken chop nya
tp tu la..org tamak kan slalu rugi
mmg x abes pon chicken chop tu
nk buang pulak syg..sudahnya masuk freezer
pg soknya goreng smula mkn time breakfast 

masa kat semenanjung aritu mmg byk kali gak la mkn chicken chop kedai
sampaikan tiap kali kuar ke mana2 mesti order chicken chop
ha ni bile dah pandai wat chicken chop sendiri
konpem pas ni asik wat chicken chop je..haha

tp bukan nk puji diri sendiri
incik asben siap puji kaw2
katanya ayam chicken chop yg iols wat paling sedap hooo
lg sedap daripada yg kedai punya
mmg kembang semangkuk la dengar pujian dari sang suami itu

so kat sini iols tepek resepinya
senang pas nih kalau iols nk wat leh tgk kat belog ini je..hihih
tp nih sukatan utk 2 ketul paha ayam tau 

ASMARA CHICKEN CHOP 

1)perapan ayam
- 3 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih 
- sedikit lada hitam
- garam secukup rasa

* tumbuk bawang kecil, bawang putih dan lada hitam sampai hancur
* masukkan garam pastu lumur pd ayam
* perap 3 - 4 jam

2)mashed potato
- kentang
- susu segar (tp iols guna susu dutch lady full cream)
- 2 sudu besar butter
- sedikit serbuk lada hitam

* kukus kentang sampai empuk
* bile dah empuk bubuh dlm mangkuk tp buang air rebusan dulu ye
masukkan butter dan lada hitam pastu lenyek2 kentang smpai nmpak gebu
* pastu tuang sedikit susu dan gaul hingga rata (susu tu agak2 je bubuh) 

3)sos lada hitam (kuah nih sy wat utk mashed potato dan ayam)
- 2 sudu butter
- 1 cawan tepung gandum
- 1 labu bawang besar (potong dadu)
- 1 ulas bawang putih (cincang halus2)
- seketul kiub ayam
- 2 cawan air
- sedikit kicap, garam dan gula
- serbuk lada hitam

* cairkan butter
* masukkan bawang putih dan bawang besar dan kacau hingga wangi  
* masukkan tepung gandum dan kacau lagi
* masukkan air dan kacau2 supaya tepung tak berketul
* masukkan kiub ayam, lada hitam, kicap, gula dan garam
* renehkan sampai likat dan pekat
#kalau x pekat masukkan sedikit bancuhan tepung jagung..tp nasib baik yg iols wat kuah likat elok

4)salutan ayam 
- 1 biji telur
- 2 sudu besar tepung gandum
- serbuk roti secukupnya

* masukkan tepung gandum dalam ayam yg diperap tadi
* gaul2 hingga sebati
* pecahkan telur dalam mangkuk yg berasingan
* celupkan ayam td dalam telur
* kemudian saltkan pula dengan serbuk roti
* goreng dalam api sederhana sehingga kekuning2an

tadaaaaaaaaaaaaa....siap sudah Asmara Chicken Chop
so yummmy....................



next entry iols share resepi yg lain pulak ye ^_^



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~