kawan2 followers tercayang

Wednesday, 18 November 2015

Kau Aku Kita best sangat2

Assalamualaikum

 ~pic sumber dari google~

Heheh...senyum sampai telinga aku ari nih sebab marathon drama Kau Aku Kita 6 episod 
Nasib baik la buleh download..kalau tak..mesti sedih sebab tak dapat tengok

Janna Nick comey sangat-sangat..heheh
Syarul Ridzwan pon leh tahan jugak..dah macam muka laki aku la pulak..ahaksss
Perasan sungguh-sungguh no..

Novel Kau Aku Kita nih aku pernah beli dua tahun lepas rasanya
Beli masa dok tunggu tren kat kl sentral
Tak sangka pulak depa buat drama...lagi la aku syokk..hahah
Tapi memang syok jugak yang versi novel..
Cuma masa tu tak leh nak bayang rupa depa camna

Tak sabaq pulak nak baca balik novel Kau Aku Kita nih
Novel tu skarang ada kat kl adik aku pinjam
Mesti dia tengah poyo dok membaca novel tu..hahah

Bila adaptasi ke drama nih memang lagi bertambah feeling la
Aku bagi 10 bintang++++ sebab lakonan Janna Nick sangat la superb
Sempoi je dia bawak watak Iman Firdaus versi perempuan..heheh

Kadang-kadang ada bagus jugak novel diadaptasi ke drama / filem
Tapi jangan hancusss sudah la macam beberapa drama yang sebelom nih
Kau Aku Kita nih nasib baik la drama ngan novel tak lari jauh
So aku buleh terima lagi la..lebih-lebih lagi pelakonnya hebat-hebat belaka
Memang rasa terhibur dan nak tengok banyak-banyak kali..hahah
Angau la aku ngan drama nih sepanjang bln 11 nih nanti..ngeee
Angau ngan Iman dan Im Aus pon ye jugak..hahah
Seb baik la memang follow instagram depa dua nih
Syok tengok video behind the scene dan promo tiap minggu tu
Tak sabaq nak tunggu episod esok
Cian Iman kena rompak..sobsobsob..

Apa pon tahniah JS Pictures Sdn Bhd sebab terbitkan drama yang sangat best nih
Tak sabaq menunggu setiap episod sebab nak tengok Iman ngan Im Aus..hahah
Dah macam BBNU pulak aku nih dok layan drama-drama cenggini
Tapi seriously drama nih memang sangat-sangat best &  diminati oleh setiap lapisan umur
Drama yang santai tapi ada mesej yang tersirat
Unsur-unsur kekeluargaan pon tiptop punya la
Pendek kata segala rencah semua ada!

Nora bagi seploh bintang!! Eh silap!!
Ninie bagi seploh bintang kuasa 2..heheh


~pic kredit to this owner blog~

 
~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Trobek gambaq tunang

Assalamualaikum

Bosan sangat ari nih
So meh kita trobek zaman muda-muda dulu..hahah

 17.03.2012 officially jd cik tunang kpd abang askar yg sado

Nih 1st time gambaq berdua..hahah..sangat la innocent
Berseri-seri muka sebab baru pas sarung cincin..kihkihkih






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 3 November 2015

Nah resultnya!!

Assalamualaikum 

Punya la sakan aku menunggu sampai kul 12 mlm
Tapi..ini result yang aku dapat
Mental wehhh
1st time apply 1st time rejected
Kuciwa ati akak ko wat camni egtukar oiiii
 




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 1 November 2015

K.R.I.S.T.A.L

Assalamualaikum...


Hai November!!! Pejam celik pejam celik jap je dah masuk bulan November kan..pastu babai 2015..sobsobsob


Masa aku kat UUM dulu suka sangat pakai gelang kristal..melambak sgt budak2 U yang menjual gelang kristal nih sampai berpinau mata den nak memilih ha..


Dulu-dulu suka pakai gelang kristal sebab rasa sejuk je pergelangan tangan..pastu rasa cam comey pulak..hahah..memang perasan sungguh la..


Tapi skarang nih dah tak pakai dah gelang kristal..sejak-sejak dah kawen nih pakai gelang emas la pulak..tapi gelang emas yang aku pakai takleh la nak lawan cikgu-cikgu lain kat skola tu..depa punya gelang memang bling-bling dan besor-besor..aku punya pulak ciput je..hahah..

~ ni la koleksi gelang kristal aku masa kat u dulu ~


Berbalik pada cerita gelang kristal nih aku start pakai masa sem 5 rasanya..masa tu rumet aku punya kawan dok mai kat bilik promote gelang kristal macam-macam kaler..aku pulak pantang nampak kaler pink terus la mata terjojol-jojol berkenan..hahah..so masa tu merasa la aku pakai gelang kristal yang selalu budak cina je pakai..sampai tiga utas aku beli dan semuanya kaler PINK!!! hamek ko..kata peminat fanatik pink kan..harus la kaler tu yang aku rembat dulu..hahah..lagipon harganya lebih murah dan mampu milik.

Tapi masa aku dok jalan-jalan kat mall UUM dulu ada sorang cina nih tegur aku..lebih kurang gini ar dialog dia "waaa..manyak u pakai gelang kristal..pink lak tu..memang love-love gitu..lamai orang sayang ooo.." masa tu aku tak tau pon makna disebalik kaler-kaler kristal tu..yang aku tau pakai je la..hahah..tapi sebenarnya masa tu beli sebab terpengaruh ngan kak Jaja..katanya boleh sembuhkan penyakit..kan orang-orang cina selalu guna kristal-kristal nih untuk penyembuhan..aku takde la percaya sangat tapi dah orang bagitau dengar je la kan..sebab bagi aku walau apa pon penyakit yang diturunkan oleh Allah..aku tau hanya Dia jua yang mempunyai kuasa penyembuh..

So sekarang nih aku dah tak pakai gelang kristal sejak meninggalkan alam kampus..gelang tu pon ada je tergolek kat umah mak aku tu..nak bagi orang lain pakai katanya tak elok sebab nanti penyakit-penyakit yang diserap kat gelang kristal tu berpindah ke orang lain pulak..so terbiar la gelang-gelang tu kat atas almari..hahah..mak aku suh pakaikan kat kucing-kucing kat umah tu..tapi tak sampai hati la pulak nak bagi depa pakai..cian nanti depa pulak yang sakit!





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 18 October 2015

U.S.M aku datang!!!

Assalamualaikum..

Hari nih aku ada kursus kat USM..kursus di ari ahad memang sungguh2 menguji keimanan..hahah..mana taknya..orang lain sedap2 cuti di ujung minggu..tapi aku kena p kursus pulak..huhuh



Tapi takpe la..sebab kursus nih pon penting jugak untuk tambahkan pengetahuan dan tingkatkan kemahiran aku dalam mengajaq subjek Bahasa Melayu tingkatan 6..nak2 pulak aku memang bukan cikgu BM pure sebabnya aku opsyen Pengajian Am..so memang tak banyak sangat ilmu berkaitan BM yang aku ada..so memang kena menggigihkan diri untuk p kursus sana sini untuk tambahkan ilmu :)

Kursus ari nih best sangat2 sebab penceramahnya best jugak! Kalau seblom2 nih p mana2 kursus macam mengantuk je..tapi ari nih mata aku ok je bertahan..hahah..mulut pon takde nak menguap2..kira steady je berkursus dari pukul 9 pagi tadi sampai pukul 4.30 petang..hoyeahhh!!!

Masa masuk dewan kuliah V tadi..tetiba rindu pulak masa zaman belajar kat UUM..ishhh..bila la nak bergelar student lagi nih..ati meronta2 nak sambung master..tapi penyakit MALAS sangat kuat membelit diri..hahah..so ntah bila la nak sambung blajar lagi nih..



Sambung kesah di USM tadi..pas abes kursus aku ngan cikgu An pekena nasik arab pulak..sempat la jumpa ngan Hafiz bekas anak murid kami tahun lepas yang tengah sambung balajar kat USM..sedap dan murah jugak nasi arab kat tempat yang kami p petang tadi..ayamnya besaq sangat..harga pon murah..tu yang penting..hahah..So nanti kalau free2 leh bawak famili pekena nasi arab kat sini..heheh.. 



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Longkang tersumbat again..hmmmm..

Assalamualaikum sahabat..

Masa cuti sekolah baru2 nih sekali lagi aku dapat penyakit longkang tersumbat a.k.a kencing tak lawas..so untuk tahun nih je dah dua kali kena..sungguh perit sampai rasa takut dan trauma nak buang air kecil..huhuh

Kesahnya masalah longkang tersumbat nih berlaku masa raya haji baru2 nih..sakitnya hanya Tuhan yg tahu..seblom nak berlaku tu aku ikut incik suami p beraya ke rumah kawan dia..masa tu tuan rumah jamu kami makan laksa ngan ayaq oren..ayaq orennya manis sangat..huhu..nak Mintak sky juice rasa segan pulak sebab masa tu 1st time berkenalan ngan kawan incik suami dan wifenya..so telan jugak la walaupon aku tak suka minum air manis2..pastu mula la rasa nak terkucil tapi aku tahan je sebab segan nak tumpang buang air kat umah orang..huhu
Pastu seblom balik kem kitorang p pekan Muadzam dulu sebab incik suami nak isi minyak kete..masa tu dah rasa tak sedap ati sebab memang nak terkucil sangat2..so sampai2 je kat Shell terus la aku lari2 ke tandas stesen minyak tu..ya rabbi tandasnya sangat la euwww..kotor amat!!! Memang rasa geli nak membuang..tapi kerana terpaksa aku relakan jua gitu..huhu..then bermula la episod sengsara aku..apa yang aku rasa dan terfikir memang betoi2 berlaku..masalah longkang tersumbat kembali melanda!

Pastu terus aku ajak incik suami cari farmasi untuk beli ubat..sebab masa tu aku dah mula rasa sakit kat tuttt sebab kencing tak puas..huhu..tapi cari punya cari farmasi semuanya tutup..klinik swasta pon sama jugak..sakit sungguh la hati aku nih..dah la memang emergency sangat2!

Dah puas meronda cari klinik terus la kitorang balik kem..sampai umah memang aku tak tunggu dah..terus bertapa dalam bilik ayaq..berjam2 jugak aku dok dalam bilik ayaq..siap bukak shower lagi sebab tak larat nak tuam ayaq panas kat belakang pinggang..tapi masa tu memang sejuk sangat2 sebab lama dok main ayaq dalam bilik ayaq..

Pastu sebab dah tak tahan sangat aku ajak incik suami keluar p ke Segamat untuk cari farmasi atau klinik sebab masa tu aku memang perlukan sangat2 ubat URAL tu..huhu..tapi incik suami macam malas nak p sebab jauh..so terus dia p guardroom minta orang RESAT(rumah sakit angkatan tentera) bukak RESAT tu untuk amik ubat..time ni RESAT tutup sebab raya haji tapi ada la yang standby..cuma orang tu standby kat umah dia..

So..nurse RESAT tu bekalkan air alkali ngan upt kot2 aku hamil..ubat pon bagi yg dos kecil je..huhu..so lambat ckit la nak berkesan..tapi masa tu aku tak rasa teruja pon nak cek upt sebab tak rasa pon diri pregnant..lagi pon masa tu aku dah malas nak berharap..so masa esoknya tu aku test la jugak tanpa sebarang harapan menggunung..dah ternyata la memang resultnya negatif!!

Konklusinya..untuk tahun nih je dah dua kali aku menghadapi masalah longkang tersumbat..demam batuk selesema pulak dah lebih 5 kali untuk sepanjang tahun 2015 nih..hmm..tahun 2015 nih aku banyak sakit..aku anggap tu semua Kafarah atas segala dosa2 aku..ya..aku bersangka baik je ngan segala ujian yang Allah SWT berikan untuk aku..syukur jugak sebab penyakit yang diturunkan kat aku nih sakit yang biasa2 je..kalau sakit2 yang luar biasa tu nauzubillahiminzalik memang mintak dijauhkan la..sebab aku tak rasa diri aku kuat untuk menghadapinya..lagi pon aku tak nak la menyusahkan orang2 yang berada di sekeliling aku..hmm..

Harap2nya sampai ujung tahun nih Allah SWT kurniakan aku kesihatan yang baik..skang nih pon aku dah start minum susu Anlene untuk bina balik antibodi aku..walaupon Anlene tu lebih kepada bina kekuatan tulang tapi aku bedal je..hahah..sebab yang tu je pon aku lepas nak telan..kalau supplement2 nih memang tipu je la..sebab mula2 je aku semangat nk consume..pastu masuk minggu kedua dan seterusnya dok terkedang la kat atas rak tak bersentuh..cukup2 la aku membazir ratusan ringgit tahun lepas dok beli shaklee bagai..sudahnya aku tak makan pon..adoyaiii..memang membazir sungguh!!

Ok la..sekian kisah sedih aku untuk ari nih..sori la kalau kisah kali nih sangat membosankan dan menggelikan tekak korang..gudnite n assalamualaikum :)


P/S : sejak kes longkang tersumbat untuk kali kedua..skang nih p mana2 URAL sentiasa ada dalam beg..aku dan URAL tak dapat dipisahkan lagi..ahakssss :p




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 17 October 2015

pssttt...PediSpin murah..lai..lai..lai..

Assalamualaikam sahabat..

Haaaa..sape yg mengalami maslaah kulit kaki merekah especially kat tapak kaki..ari ni aku nak share ckit pasal satu produk yg bagus nih..namanya PediSpin..

sebenarnya dari tahun lepas lagi dok usha benda alah nih..almaklum la..terpengaruh dengan iklan tv katanya..hahah..so masa incik suami balik ke kampung gigih la aku mengajak p tengok kat watson n guardian..masa tu bajet rega dia tak sampai rm50..skali ko dah sampai kat Watson tengok2 harganya rm80++ memang terjojol la bijik mata ni ha..memang mahal giloss..

so bila tengok harga dah mahal cenggitu maka tak jadi la kami dua laki bini nak beli PediSpin idaman tu..hukhukhuk..sudahnya ahkak korang nih beli krim kaki je la untuk nak licinkan tapak kaki..sobsobsob

tapi bila balik rumah dan tengok incik suami dok kopek2 buang kulit mati kat tapak kaki dia rasa kecian la pulak..tapak kaki incik suami iols memang selalu menggelupas maybe sebab dok pakai stokin 24jam ngan kasut boot askar lagi..so memang kecian la bila tengok dia dok tarik2 kulit mati tu..tapi apakan daya..PediSpin idaman tersangat la mahal..kalau murah dah lama aku rembat satu untuk si dia jantung hatiku..

pastu nak dijadikan cerita akhirnya mendapat jugak la aku PediSpin idaman selepas hampir setahun mengusya benda alah tu..hahah..nasib baik la ditemukan dengan sorang seller nih..murah pon murah..berbaloi2 harganya baq hang..hahah..sangat2 recommended!!!

so..tadaaaaa...

inilah PediSpin idaman hati..tak sabaq nak tunggu incik suami balik..pastu nak wat treatment kat kaki incik suami kesayangan :) 

jadinya kalau korang berminat nak beli PediSpin nih buleh contact sis Fiza (0176742761 wassap/sms)..masa aku beli aritu harga barang sekali postage rm60..oleh kerana barang nih dari oversea so korang kena tunggu dalam dua minggu jugak untuk barang nih sampai kat tangan korang..tapi jangan risau sebab barang memang selamat sampai kat tangan korang :) xde tipu2 punya..tapi kalau barang tu dah ready stock korang jgn risau sebab lagi la cepat barang tu sampai ke tangan korang.

cuma sis Fiza nih bagitau untuk barang2 yg order direct dari oversea nih dia tak amik order jika customer tu seorang yg cerewat dan jenis tak sabar..ye la kang asik dok wassap tanya bila barang nak sampai je kan..pastu bila lewat sampai kang kata seller penipu pulok..ye dopp? kalau aku pon leceh nak layan jugak..hakhakhak..tapi macam aku nih gigih jugak la sabaq menunggu..ye la kalau nak cepat..baik je ko p beli kat Watson sana tu..puas ati sendiri sebab bayaq terus dapat barang!!

eh lagi satu kat Lazada pon ada jugak..cuma nak tunggu dapat harga yang cun sangat tu memang susah la..nak2 pulak aku nih jarang sangat membelek2 katalog Lazada tu..so cara mudah memang aku beli online je la..lagipon ngan seller nih memang aku dah biasa sangat..so memang trust sangat2 dengan barang yang sis Fiza nih jual..dijamin sampai!!!

ops..sebelom lupa..nih bukannya iklan berbayar ye..just nak share ngan korang je kot2 ada yang tercari2 PediSpin nih n nak dapat harga yang murah ckit dari pasaran :)





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 10 October 2015

Hari Sukan Negara 10.10.15

Assalamualaikum semua..



hari ni seluruh pelosok negara meraikan dan menjayakan Hari Sukan Negara :)
sekolah iols pon sama jugak..best sgt bersenamrobik..rasa macam dah lama sangat tak berpeluh..so ari nih bila bersenamrobik rasa macam wowww..akhirnya i bersenam jugak..hahah

sebenarnya skola kitorang wat program simple je untuk Hari Sukan Negara..pagi tadi dalam kul 7.30 berkumpul kat padang then bersenamrobik secara berjemaah antara cikgu2 dengan anak2 murid..memang lawak sangat senamrobiknya sebab ada satu part senamrobik tu ada exercise yg ala2 penguin berjalan..sangat2 funny dan buat semua orang gelak dan hepi..hahah

pas senamrobik ada acara futsal utk boys dan netball utk girls..nih pon lebih kepada nak eratkan hubungan cikgu dan murid..dan sebelum2 ni pon dah dijalankan beberapa acara sukan kat skola seperti badminton dan bola tampar..so kemuncaknya ari nih adalah senamrobik, futsal dan netball.

pastu setel acara padang moved ke dewan asrama pulak utk penyampaian Anugerah Kecemerlangan Kokurikulum dan HEM..so tahun nih aku dapat anugerah utk team badminton prau..tahun nih xde sijil memanah..tahun lepas pon sama jugak :( sobsobsob..sangat sedih dowhh..nanti2 la aku citer pasal apa tahun nih x join memanah..sesungguhnya peristiwa itu sungguh pahit utk dikenang..uhuk2

ohhh..lupa lak..pagi tadi aku ngan 5 orang cikgu yang lain sempat le ke IPD Selama utk p amik t.shirt free sempena Hari sukan Negara tu..masa kami sampai tu t.shirt dah abes..sobsobsob..yg tinggal pon t.shirt utk budak skola n aku dapat saiz M..harus la seksi dan seksa kalau aku pakai saiz M tu..nasib baik la seblom gerak balik ke skola p tegur cikgu2 lelaki yg masuk acara berbasikal..so memang bernasib baik la sebab cikgu tu dapat t.shirt L dan dia sudi tukar dengan t.shirt M aku..hoyeahhh..akhirnya dapat jugak t.shirt saiz L dan color purple :) TQ cikgu Khairul Anuar



t.shirt kite..hikhik

ok tu je yang aku nak kongsi pasal program sempena Hari Sukan Negara..skill menulis aku dah makin tumpul..update blog pon dah malas..hohoh







~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 5 September 2015

centerpiece majlis makan malam jubli emas smk.dato' hj hussein

Assalamualaikum

Bebaru nih skola aku buat majlis sambutan jubli emas
Ye la skola dah capai usia emas kata kan
Kena la wat majlis sikit kan

So tugas aku adalah sebagai AJK pelaksana yg in charge bahagian tempahan meja
Ingatkan just rekod sapa yang nak mai majlis makan malam tu dan tentukan meja tetamu
Rupanya hiasan atas meja pon tanggungjawab aku jugak
Memang takdak idea nak buat camno label mejanya

Puas google sana sini so inilah hasilnya
Centerpiece simple je
Tapi ada aku kesah?
Yang penting para tetamu dapat cari tempat depa


Maafkan kak jemah dengan kualiti gambaqnya ye
Gigih no menangkap gambaq sampai tak perasan tikar tu dah overshadow centerpiece
Tapi lantak la
Yang penting korang nampak je kan centerpiece tu..hahah

Base untuk centerpiece vip aku pakai bekas dadih dan letak bunga 
Bunga tu pon gigih aku suh anak murid aku buatkan..hahah
Terima kasih banyak-banyak la anak murid cayang sebab tolong cikgu

Pastu base untuk centerpiece meja yang lain aku pakai bekas teluq ja
Dalam bekas teluq ngan bekas dadih tu aku letak plastesin untuk beratkan depa
So masa letak atas meja takdak la dia nak jatuh-jatuh ditiup angin

Shape tu pulak aku cari kat internet je
Pastu bubuh nombor meja, print dan laminate terus

Dan...tada...siap la centerpiece aku yang tersangat la simple tapi jimat duit..hahah
Sapa-sapa yang dok cari idea nak buat centerpiece leh la ikut macam yang aku buat tu
Jimat je sebab semua benda yang aku guna tu murah-murah belaka :)



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 19 August 2015

Nota Cinta



Assalamualaikum..

Semalam macam biasa la rutin harian bergayut-gayut di telefon..tengah dok rancak sembang tetiba kak jemah korang nih buleh pulak keluar statement berani kerat kuku punya..hikhikhik..

"Sayang tak pernah pon bagi surat cinta kat saya..kali pertama dan terakhir dapat pon nota kecik masa lepas selesai kenduri kita dulu..." [sejak zaman bercinta hingga la dah berkawen nih kami tak pernah berbalas surat cinta]

Lepas je aku cakap cenggitu terus incik suami gelak..hahah..gelak sebab teringat nota yang dia tulis la tu..mana taknya..nota tu pon aku yang suruh dia tulis lepas kitorang selesai bukak barang-barang hantaran..

Nasib baik masa tu incik suami bagi hantaran coklat..jadik..dalam kotak coklat tu ada kad kecik..so aku pon gigih la suruh incik suami menulis nota cinta untuk aku malam tu jugak..hahah..memang nostalgia sungguh..tiap kali kalau bukak album gambaq memang aku akan baca nota cinta tu banyak-banyak kali..tak pernah jemu wehhh..mungkin sebab incik suami jarang bagi nota-nota cinta camtu..so aku lebih menghargai la nota cinta seciput tu..satu-satunya nota cinta yang aku rasa sungguh ikhlas penulisannya lahir dari hati suami tercinta..cewahhh

Tapi tu la..setiap orang tak sama cara depa tunjuk kasih sayang..ada yang jenis suka bagi barang..ada yang suka bawak p candle light dinner..ada yang bagi barang kemas..dan macam-macam lagi la..

Macam incik suami kesayangan aku nih..walaupon si dia jarang memanjakan aku dengan barang-barang yang sebegitu..tapi aku tahu dia sayang aku ketat-ketat..hihih..sebab tetiap hari kalau call mesti dia cakap I LOVE U..bagi aku itu pon dah cukup untuk menyemarakkan kasih sayang kami..I LOVE U TOO HUSBAND!!!



Comey tak nota cinta husband kami? Hehehe..


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Laki Bini : Persamaan dan Perbezaan



Assalamualaikum..

Tajuk entry kali nih dah macam subjek math la pulak kan..hehe..tapi sebenarnya bukan nak bukak kelas tambahan math pon..cuma saja nak kongsi sikit pasal persamaan dan perbezaan antara aku dan incik suami :)

Persamaan

Western sgt ^_^
Premis 1: Aku suka makanan western
Premis 2: Hubby pon suka western 
Premis 3: Kami sama-sama suka chicken chop & spageti bolognaise..hoyeahhh

TV Show
Premis 1: Aku suka layan My Kitchen Rules, Bake With Anna Olsen etc
Premis 2: Hubby pon sama jugak melayan cerita masak-masak ni
Premis 3: Kami memang kuat makan..tu pasal adore sangat ngan rancangan masakan

Travel 
Premis 1: Aku suka p jalan-jalan
Premis 2: Hubby pon suka je nak kuar sana-sini
Premis 3: Ada masa..ada duit..panjang je langkah nak p bercuti..tengah plan untuk trip bulan madu yang seterusnya

Games
Premis 1: I love so much games like Frozen, Boom Beach, Candy Crash n etc
Premis 2: Hubby love too 
Premis 3: We love games :)

Kereta
Premis 1: puan Ninie suka Toyota Harrier
Premis 2: encik Badrul pon suka Toyota Harrier jugak
Premis 3: sama-sama berangan nak memiliki Harrier satu hari nanti..dapat yang secondhand pon jadi la..ngeee


Perbezaan

Favourite Color
Premis 1: Aku suka Pink dan Purple
Premis 2: Hubby suka biru
Premis 3: Bila nak decide color untuk baju raya atau cat umah mesti "NO NO NO" untuk warna-warna yang aku suka..tapi bila merajuk sikit akhirnya aku menang jugak..yeayyyy for me :)

Perbezaan kita bagi satu je la..sebab rasanya macam takde banyak perbezaan sangat kot..ke aku yang tak discover lagi..hahah

Tapi..bagi aku perbezaan atau persamaan kami tetap sehati sejiwa..bercinta dan berkasih sayang in shaa Allah sampai ke syurga..ameenn




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 10 August 2015

Ada saat kita terpaksa saling meninggalkan...




Assalamualaikum sahabat..

pernah tak korang rasa rindu sarat menggunung di hati tetapi insan yang disayangi tiada di sisi..well..bagi pasangan PJJ macam aku dan incik suami..selalu sangat rasa 'itu' menjengah di hati..tapi apakan daya..masing2 ada tuntutan tugas masing2..so kalau nak dilayan perasaan tersebut memang buleh jiwa kacau jadinya..huhuh..

tapi..alhamdulillah zaman dah makin canggih..banyak je alternatif lain yang buleh kita guna untuk berhubung dengan insan tersayang..macam aku dan incik suami..phone call adalah solusi terbaik kami..tiap malam akan bergayut sampai mata tak larat nak bukak..hahah

kalau time incik suami duty pulak..biasanya sekejap je la kami bergayut..kena bagi chance untuk incik suami berehat jugak supaya dia tak mengantuk masa duty nanti..tapi alhamdulillah setakat nih bil tepon takde la overload sangat..mungkin sebab pakai talian celcom yang pakej untuk askar punya kot..so bila aku tepon incik suami atau incik suami tepon aku makanya bilnya adalah kosong..maka jimat dah kat situ..heheh..iolss suka!!! perancangan kewangan yang sangat okeh!!

saat paling indah bagi aku bila incik suami dapat pulang ke pangkuan isterinya nih..tiap saat kalau buleh nak berkepit je..ewahhh..sampaikan tetiap hari aku akan suruh incik suami hantar dan ambik aku kat sekolah..so kawan2 aku dah tau kalau p kerja tak bawak kete tu maknanya incik suami ada kat umah la tu..

pastu tetiap hari masing2 ada je agenda yang nak dibuat..mesti tak lekat rumah punya la sebab dok merayap sana-sini berdua..ye la kalau incik suami takde aku memang malas nak keluar p mana2..time si dia balik la baru menggedik nak p Aeon la Tesco la..tu semua tu bukannya nak bershopping sangat..lebih kepada nak spend time berdua je..hahah..pastu kalau p Aeon..mesti cari roti Auntie Anne's..pastu rebut2 makan roti yang super sedap tu..kenangan tu!!!

so bila dah huhahuha dekat nak seminggu tiba la masa incik suami pulang ke kem..huwaaa..cepat betoi masa berlalu..rasa macam baru semalam si dia pulang ke pangkuan isteri tercinta..tapi kini dah nak balik smula ke kem..sobosbsob..lap ayaq mata ngan ujung baju!!

saat paling pilu bila tengok incik suami dah start packing barang2 dia..rasa nak peluk erat2 takmo bagi si dia balik kem..sobsobosob..tapi apakan daya..panggilan ibu pertiwi memanggil2 suamiku pulang..hukhukhuk..dan sebagai isteri mithali..aku akan menyibukkan diri kat  dapur memasak makanan untuk bekalan incik suami..

begitulah rutin kami sejak berkahwin dan PJJ hampir 3 tahun nih..yesss..ada saat dan ketikanya kita terpaksa untuk saling meninggalkan antara satu sama lain..tetapi tidak di hati kerana CINTA itu kukuh terpatri di situ..


p/s: tak sabaq nak tunggu ujung minggu nih..incik suami akan balik..walaupon 2 hari je tp amat bermakna!!!






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 9 August 2015

warna idaman untuk rumahku syurgaku



Assalamualaikum sahabat..

In shaa Allah bulan 9 nanti aku nak apply pertukaran sekolah..cukup la 3 tahun PJJ dengan incik suami..rasa tak sanggup dah nak berjauhan dengan si dia..

Aku harap urusan pertukaran aku dipermudahkan oleh Allah swt..aku dah survey2 sekolah apa yang ada kat muadzam tu..tapi entah kenapa aku rasa macam teringin sangat nak mengajaq kat SMKA..mungkin sebab aku rindu dengan suasana masa belajaq kat maahad dulu kot..

skarang nih aku mengajaq kat sekolah menengah harian..pelajar pon terdiri daripada pelbagai kaum..tapi bila dah masuk tahun ke-5 nih..rasa macam makin hari makin bosan pulak menghadap perangai pelajar2 yang makin hilang adab dan sopan pada guru2..so aku rasa macam nak ubah angin mengajaq pelajar2 sekolah agama pulak..hopefully dimakbulkan oleh Allah swt..ameenn

berbalik pada tajuk entry kali nih..aku cuma nak share pasal warna idaman untuk rumahku syurgaku..oleh kerana husband aku dah dapat kuarters..so aku tak payah nak pening kepala pikir pasal rumah sewa dah..cuma yang aku kena pikir dan tengah dok pikir skarang nih pasal konsep rumah je..aku takmo la rumah yang sarat dengan perabot dan hiasan bagai tu..bagi aku..less is more..tu yg terbaik..cewahhh

so dalam tahun nih ada la dalam tiga empat kali aku balik ke muadzam..dah tengok dah macam mana rupa rumah kuarters tu..pastu dalam kepala mula la pikir nak design konsep apa untuk rumahku syurgaku tu nanti..oleh sebab rasa macam kali nih incik suami akan bermastautin lama kat muadzam nih..so memang aku dah plan untuk deko rumah tu sesuai dengan konsep yang aku nak..

konsep yang aku minat adalah style moden..so tak perlu nak sarat dengan perabot bagai..apa yang aku nak hanya seketul sofa kat ruang tamu dan rak tv yang comey..so skarang dah imagine nak sofa dan rak tv color putih..baru la nampak suci murni gitu..heheh

tapi sebab sekarang nih tak pindah lagi ke sana so tak boleh la nak deko2 lagi..kena tunggu cuti sekolah hujung tahun nih baru boleh nak buat semua tu..

so sementara tu aku nak share pasal design serta color yang aku minat untuk rumahku syurgaku nanti..


nih colorwheel yg buleh dijadikan sebagai panduan untuk pemilihan color dinding nanti..aku godek2 cari kat internet je nih..tak ingat amik kat mana..so awal2 nak ucap terima kasih kepada pemilik gambaq nih..kot2 kalau kamu terbaca entry nih buleh la bagitau kat aku supaya aku buleh kredit nama kamu..berbalik pada color pilihan aku..aku berkenan dengan color2 yang cool..so purple akan menjadi tema utama untuk rumahku syurgaku nanti..heheh


sumber pic [klik sini]

color dinding seperti yang tertera kat gambaq2 atas nih adalah color idaman aku..buleh pitam wehh tengok color purple nih..aku adore sangat2..lembut, tenang dan seksi colornya..lagi bertambah seksi bila digabungkan dengan perabot putih..memang nganga luas mulut aku nanti..hahah..hopefully senang nak cari color tu nanti..incik suami tersayang sila take note ye!!! 

aku rasa tu je kot yang aku nak share kat blog nih..berangan je lebih nih..realitinya harap2 dapat dilaksanakan nanti..in shaa Allah..semoga Allah permudahkan segala urusan serta murahkan rezeki aku dan incik suami..amenn

p/s : lain kali kalau rajin aku share pasal bilik idaman pulak..pastu dapur idaman..haha..bajet macam banyak sangat masa nak updet story kan!!


update : dinding umah iols dah bercat..jom tengok color apa yang kitorang pilih kat entry nih





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Dugong dah settle loan



Assalamualaikum sahabat..

Alhamdulillah dua minggu sebelum raya aritu dah settle loan untuk cik Dugong..jadi lepas ni tak payah nak kalut2 bayaq payment kete setiap kali masuk gaji..tapi baru je nak bernafas sikit kena pulak bayaq loan umah..sobsobsob..

tapi alhamdulillah sekali lagi sebab urutan nak membayaq hitung-piutang nih just nice je..elok abes loan kete terus pulak sambung loan rumahku syurgaku..hihi..

cuma kalau seblom nih loan kete tu just bayaq dlm rm872/month tp yg rumahku syurgaku nih bayaran bulanannya rm976/month..nak dekat2 1k jugak tu..pheuwww..kesat dahi aku nih bila tengok monthly payment dia..

tapi tak pe la kan..orang kata tak rugi kalau kita beli rumah sebab setiap tahun nilai rumah tu akan naik dan naik dan naik lagi..pastu agak-agak kau bosan ngan rumah tu boleh la jual dengan harga semasa..kau beli harga 200k kau jual harga 300k bhaii..untung tak? untung tak?

berbalik pasal rumah yang aku beli tu..rumahnya bukan rumah baru atau dalam pembinaan..aku beli rumah secondhand je..rumah banglo tanah lot..sebut pasal banglo jangan la kau nak nganga pulak..takde la banglo yang ada swimming pool tu..banglo kecik je yg mampu aku beli..tu pon syukur alhamdulillah sebab seller tu kasi diskaun kaw2 untuk aku..kalau tak..takdenya la aku merasa nak ada harta sendiri..huhuh..so banglo aku tu kecik je senah oiii..rumah seketul kat tengah-tengah pastu  ada la tanah sekangkang kera kat depan belakang kiri dan kanan rumah..jadi la asalkan ada tempat berteduh..cewahh

skarang nih aku dalam proses nak mengemas dan mengecat rumah..oleh kerana famili aku tak mau balik dok kat rumahku syurgaku tu..maka aku bercadang nak sewakan je..at least ada gak income yg masyuk bulan2..cuma tak boleh la nak bagi sewa mahal2..takat rm350-rm400 tu kira ok la untuk kawasan Selama Perak..kalau belah KL memang aku buleh la letak harga 1k sebulan..lepas gak untuk cover loan aku tu..tapi berangan je la yang kau mampu Ninie oiii..

ehh..terpanjang pulak cerita pasal rumahku syurgaku nih..hihih..asalnya nak cerita pasal loan Dugong yang dah settle..tetiba bebel-bebel pasal rumah pulak..

so kesimpulannya aku dah tak susah hati bila loan Dugong nih dah selesai..tak payah pening kepala nak pikir kete kena tarik ke apa ke kalau terlewat bayaq atau tak lepas bayaq :)





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 29 July 2015

Bekas hantaran untuk sepupu

Assalmualaikum

Ntah kenapa rasa rindu pulak nak diy barang kawen
So kebetulan ada sepupu aku nak menikah ujung bulan ni
Jadi gigih menjoyahkan diri ala-ala bride to be menyiapkan bekas hantaran

Aku buat simple-simple je
Tapi walaupon simple kosnya agak tinggi jugak 
Kalau zaman aku kawen tahun 2012 dulu tu memang buleh dapat murah barang-barang
Tapi sejak-sejak ada GST nih memang sakit jugak la
Setakat barang dua tiga ketul tu memang rasa macam mahalsangat-sangat dah
Adoiii..memang parah la kos hidup zaman sekarang nih

Ok la tak mau bebel panjang-panjang
Meh kita tengok hasilnya....




 



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 28 July 2015

Hijau Epal Raya Kita



Assalamualaikum sahabat..

Salam Syawal dan salam hari raya
Tahun ni tahun ketiga beraya as husband n wife
Tahun ni masih sedondon lagi tetapi dengan tema hijau epal pulak..hehe
Walau pon berstatus PJJ..kanda di Pahang dinda di Perak
Tapi bila time hari raya mesti la sedondon sehati sejiwa :)


I Love U husband




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saya Guna Red Bella

assalamualaikum sahabat..

Hari ni kat skola ada buat majlis sambutan hari raya..so hari ni semua pakat melaram baju raya la..hehe..aku pon semalam memang dan siap meng'iron' baju untuk dipakai esoknya..

Pastu nk dijadikan cerita bangun pagi ni masa tengah siap-siap nak p skola tengok macam tak matching je color baju ngan tudung..so terus decide nak pakai baju yang lain..sambil tangan dok ligat pilih baju mana yang nak pakai tetiba tertengok pulak baju raya dua tahun lepas..

Baju raya tu baju raya masa tahun pertama sambut hari raya sebagai suami dan isteri..dan aku sempat pakai sekali je baju tu sebab lepas tu aku dah tak muat nak pakai..sobsobsob T__T

Pastu sekali sekala bila cari baju untuk dipakai p skola mesti akan tertengok la baju raya yang dah tak muat nak pakai tu..tapi cuma tengok je la sebab kalau amik acu kat badan pon mesti tak muat..huhu

Tapi..pagi tadi ntah kenapa gatal pulak tangan capai baju tu untuk dicuba..dan tak sangka akhirnya aku buleh pakai baju tu semula..yeayyyy..pastu gigih text kat husband bagitau kata dah muat pakai baju lama..hahah

Terfikir jugak mungkin sebab berat dah turun so badan makin mengecil sampai baju lama pon dah buleh pakai..hehe..pastu tetiba teringat yang aku ada pakai satu produk ni..Red Bella Whitening & Contouring Body Wash namanya...mula tu macam tak percaya je bila tengok testimoni pengguna dia..tapi sebab aku ni jenis yang malas makan produk-produk kurus ni sebab sayangkan buah pinggang aku so aku gigih jugak la membeli Red Bella ni..haha

So testimoni dari aku...produk ni memang berkesan!!! Aku start pakai masa minggu last posa..pakai pon 3 kali sehari je sebab benda tu pakai time mandi je..simple je wehhh..hahah..pastu bulan posa pulak memang makan tak control..so ku fikir-fikir badan mesti naik mendadak punya...

Tapi..alhamdulillah memang tak sangka Red Bella ni sangat berkesan..berat badan aku tak naik walaupon pulun makan macam-macam...dan yang penting inch loss walaupon tak banyak..haha..buktinya bila baju raya 2013 yang sebelum ni pakai ketat macam sarung nangka tapi dah buleh muat..heheh..thank you Red Bella!!! Lepas ni aku akan setia ngan Red Bella je..heheh

Dan yang paling penting..penggunaan Red Bella ni sangat la mudah..pakai time mandi je sebab fungsi dia macam kita pakai body wash tu..cuma kat tempat yang berlemak banyak tu aku memang sental gila-gila la nk bagi lelemak tu hilang..hehe...

Ops..sebelum aku lupa just nak share..berat aku masa dalam bulan posa baru ni 74.6 n now skarang ni dah tinggal 73.7..walaupon berat tak turun berkilo-kilo tapi aku puas hati at least ada jugak penurunannya..heheh


~ nota kecik : 
yg botol belah kiri tu red bella whitening & contouring body
yg kotak tu pulak skincare ~

P/S : Entry akan datang share pasal pencuci muka Red Bella pulak..heheh








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 26 July 2015

Kencing Tak Lawas Pulak

Assalamualaikum 

Korang pernah kena penyakit kencing tak lawas? Ni kes ayaq kencing ada kuman la ni..longkang tersumbat..euwwww

Nak dijadikan cerita masa cuti umum baru ni aku mendapat la penyakit yang semua orang kalau aci buleh tak mo hadapinya..perit toksah cakap la..memang sakit baq hang..

Petang tu aku ngan encik hubby keluar p pekan..masa tu rasa nak buang ayaq kecik tapi saja seronok dok tahan..hishhh..jadi batu karang baru tau..kalau kot jadi batu berlian untung la jugak kan..so tahan punya tahan dekat tiga jam jugak la..pastu dah balik umah baru le melepaskan hajat..pastu ketung-ketang ketung-ketang la aku kat dapur dok siapkan makan malam..

Selesai makan malam tetiba rasa nak terkencing..masa tu dok menyandar kat hubby dok tengok dia main game kat iPad sambil tengok American Ninja Warrior..so lari-lari la kita ke tandas untuk tunaikan hajat..pastu dah selesai p la menempek lagi skali kat hubby..tak sampai seminit pon tetiba rasa nak kencing lagi..lari-lari lagi ke tandas sebab rasa macam dah nak terkeluaq sangat-sangat dah..ada la dalam enam tujuh kali aku dok ulang-alik p tandas sebab selang seminit rasa nak terkencing..sampai la satu masa tu aku dok je bertapa dalam tandas sebab malas dah nak lari-lari macam sebelum tu..

Bila rasa dah ok sikit aku pon p la kat hubby aku semula..masa tu dah lenguh-lenguh kaki sebab lama sangat mencangkung dalam tandas..nasib baik tak terkeluaq anak punggung aku ni hah..hahah

"ayang nak p spital ke?" prihatin encik hubby bertanya sambil dok main game frozen

"Hmmm..tak mo la..kalau Klinik Azhar ada kat sini sy nak p la.." Aku suka p klinik Azhar sebab free tak yah bayaq apa-apa sebab aku ada medical card yang prudential punya :p

"Tapi kalau teruk sangat kita p spital na.." pujuk sang suami yang dah mula risau tengok bini dia macam sakit sangat-sangat dah

"Tak pe yang..kita buleh tahan lagi.." abes je cakap terus aku lari-lari lagi ke tandas...ohhhh...rasanya dah beberapa belas kali aku ke tandas masa tu..jam pon dah menunjukkan pukul 12 tengah malam

Dia punya sakit memang tak tau nak cakap macam mana..tapi masa tu aku dok bebel-bebel jugak kat hubby.. "tak kan sy pregnant kot..selalu pompuan yg pregnant je dok sakit-sakit nak kencing ni sebab jangkitan kuman.."

"Ayang tak mo check ke? Mana tau kot betoi pregnant ke.." muka hubby masa tu macam excited je..cian dia sebab berharap bininya mengandung..

"nak ngandung kot celah mananya sayang..sy kan baru abes period je.." Jawab aku gelak-gelak menutup rasa sedih dalam hati..sapa tak sedih ooo sebab sampai sekarang tak mampu nak memberi zuriat untuk suami tercinta..

Pastu aku try la baring-baring atas katil buat-buat nak tido..tapi nan hado..tak leh tido wehh dengan rasa ngilu dan sakit kat korang punya tuttt..huhu..pastu kejap-kejap dok lari p tandas..tengok jam dah kul 2 pagi..esok nak kena bangun awal sebab nak balik Perak dah..ikhtiar terakhir aku suh laki aku p masak ayaq panas then buh kat dalam botol ayaq pastu tuam kat ngan ari-ari..tu pon tak berapa nak berjaya jugak eksperimennya..pastu ntah macam mana aku terfikir nak baring meniarap dan tuam botol ayaq panas tu kat pinggang..masa tu baru la hilang sikit sakit tu dan aku buleh tido dengan nyenyak sampai ke pagi..alhamdulillah!!!

Esoknya tu bangun pagi nasib baik kencing dah ok..sakit pon dah berkurang..pastu bila dah balik Perak aku p klinik Azhar dengan muka yang tebal sebab malu kot nak bagitau kat doktor yang aku kencing tak lawas..dapat la ubat antibiotik, ubat sakit dan ubat kencing tak lawas..tapi pas kuar dari klinik Azhar aku p farmasi pulak cari ubat bagi puas kencing..bajet cam tak berkesan je ubat yang doktor bagi padahal tak makan pon lagi..apa punya orang daaaa..

So beli la ubat URAL sepertimana blogger2 lain dok share kat blog depa..nasib baik harga sama je rm1.50 sepeket..aku bantai beli sampai 15 peket seperti yang dicadangkan oleh pharmacist..dia suh bancuh 3 kali sehari selama 5 hari..tapi aku minum sehari je dengan ubat doktor terus lega..menyesal pulak beli banyak-banyak..ok sekian cerita untuk hari ini.

Moral of the story..jangan tahan kencing dan banyakkan minum ayaq masak..mu paham dok ni?






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Cerita Tentang Kawen

Assalamualaikum

Berangan pasal kawen memang syok sangat-sangat..macam-macam perkara terlintas kat kepala..pastu senyum sorang-sorang :)

Aku ngan hubby kawen masa tahun 2012..9 bulan kenal terus bertunang..pastu tak tunggu lama dah..8 bulan seterusnya terus kawen..senang dan mudah..alhamdulillah Allah permudahkan semuanya :)

Masa tu mungkin sebab niat masing-masing memang nak cari suami dan isteri..so flow nak ke arah tu memang Allah permudahkan..

Jun 2011 aku saja-saja buat id yahoo messenger..masa tu terdetik kat dalam hati kalau dapat jumpa bakal suami dalam YM pon aku on je..seminggu pastu..hubby tegur kat YM..tapi aku layan macam-macam tu je la..takde pon nak over-over..tapi yang peliknya hanya dia sorang je la yang aku layan..bila orang lain tegur kat YM aku boolayan je..memang buat 'derk' sebab masa tu rasa macam malas ah nak layan orang lain..

Dua minggu ber yahoo messenger masing-masing tak bukak mulut untuk bertukar-tukar no.fon..cuma bertukar-tukar Fb je la..masa 1st time tengok member chat ni kat Fb apa yang terlintas dalam fikiran aku ialah dia ni bukan penipu..selalunya kalau teman alam maya ni kan ramai yang fake..so aku fikir dia ni boleh dipercayai la..so apa salahnya berkawan kan..mana tau kot-kot leh buat calon suami..ngeee

Pastu satu hari tu kat skola tempat aku mengajar nak buat program ceramah..so malam sebelum tu aku bagitau kat member chat aku ni yang esok aku tak boleh nak YM..then baru la dia Mintak no.fon aku..tu pon aku macam dok fikir nak bagi ke tak..akal kata tak payah tapi hati suruh bagi..so bagi jugak la..

Malam tu jugak dia call aku..tipu la kalau kata tak berdebar kan..sejuk kot kaki tangan aku masa tu..menggigil je rasa masa nak jawab call tu..haha

Pastu ntah macammana kitorang bercouple..sebab masa dia confess kata tujuan dia YM pon sebab nak cari calon bini..so aku pon macam ha ok la tu..sebab aku pon tengah mencari calon suami..

So bila dah official bercinta pon kitorang tak pernah dating-dating..masa tu aku kat Perak dan dia kat Labuan..1st time jumpa pon masa bln 10 pas raya..tu la 1st time jumpa si dia..hehe..nasib baik memang sebijik-sebijik macam kat Fb jugak..

Pastu bulan Mac 2012 kitorang bertunang masa si dia tengah berkursus kat ipoh..then November 2012 terus kawen..

Sepanjang tempoh bercinta..bertunang dan nak menuju ke alam perkahwinan tu buleh bilang ngan jari je brape kali keluar dating..selebihnya banyak dating kat telefon dan Skype je :)

Tahun ni dah 2 tahun 5 bulan kitorang berkawen..still duduk berasingan lagi..insyaAllah bulan 9 ni aku apply pertukaran kat eg-tukar..harap-harap lepas ni buleh hidup bersama seperti pasangan suami isteri yang lain la..ameen :)


P/S: asalnya nk cerita psl sepupu nk kawen ujung minggu ni sbb tgh dok kalut siapkan hantaran dia..tp tetiba terimbau pulak kenangan zaman bercinta ngan incik suami dulu..so nanti la aku update psl hantaran yg tgh dok buat tu




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~