kawan2 followers tercayang

Monday, 29 February 2016

Selamat Pengantin Baru Ain Comey

Assalamualaikum..

Entry nih sebenarnya entry terperam..lama sangat dah menaip tapi tak publish sebab takdak gambaq pengantinnya..

Pastu baru teringat yang Nida ada tag gambaq masa kenduri aritu..so aku pon edit je la gambaq yang ada untuk buh kat dalam blog ni..

Ain ni sebenarnya satu kolej kediaman ngan aku masa kat UUM dulu..cuma bezanya dok blok lain-lain..Ain ngan rumet aku coursemate..selalu mai bilik kami wat assigment ngan rumet aku..so dari situ aku kenal Ain..pastu Nida dengan Erin pon sama jugak..walaupon depa coursemate ngan rumet aku tapi aku kenal je ngan depa..

Cam Nida aku kenal sebab pernah p program anak-anak angkat skali..cam Erin lak memang satu blok dan satu paras ngan aku...so apa-apa aktiviti blok memang together-together la..kenal depa semua nih dari sem 1 lagi sebab kitorang 1 batch untuk intake 2005..cuma beza dia depa budak akaun 4 tahun kat UUM..aku pulak budak public management..so..3 tahun je kat UUM..masa aku grad tahun 2009 budak akaun tengah praktikum..so..tak dapat la jumpa masa konvo tu..

Tapi cam rumet aku cik Dyana tu banyak kali gak la jumpa..walaupon tak every year tapi still kepada in touch..masa aku wat diploma pendidikan kat UPSI masa tahun 2009 tu dapat la jumpa rumet aku sekali..kebetulan masa tu p Shoping raya kat jalan TAR..so cik D ajak p tidur umah dia..pastu masa kak Aida senior kitorang kawen tahun 2011 dulu tu aku ngan Dyana dan Radin p kenduri dia kat Langkawi..so ofcoz la aku dapat jumpa rumet aku yang gojes tu..heheh..pastu dalam tahun 2013 time aku dok ulang alik p Labuan tu ada la jugak singgah Dengkil ngan incik suami untuk jumpa cik D ni..dan tahun lepas 2015 jumpa lagi skali masa kenduri Ain comey kat Bangi..tapi untuk tahun 2015 dua kali ar jumpa rumet aku nih sebab masa ujung tahun 2015 tu aku ikut famili aku p umah adik aku kat KL..pastu bawak Iman donde p jalan-jalan kat Putrajaya aku calling-calling Dyana ajak jumpa lepak skali kat Putrajaya..

Masa aku kat UUM aku tak ramai kawan sangat..kalau dengan coursemate pon buleh bilang ngan jari brape orang je yang aku rapat..aku banyak abis kan masa ngan rumet aku dan kawan-kawan kolej..aktiviti pon banyak join aktiviti kolej macam nasyid, koir, dikir barat, program anak angkat etc..tu sebab aku lebih rapat ngan budak-budak kolej aku..heheh..

Lagi dua orang budak akaun yang aku rapat jugak kat blok aku ialah Yat ngan Radin..tapi macam Yat ni dia dok kat Parit Buntaq ja..kira dekat la ngan tempat aku skang ni kat Selama..tapi kami pon jarang jumpa jugak..masing-masing bizi ngan kerja..ntah bila nak dapat hang out pon tak tau la..

Hmmm..diam tak diam dah hampir 11 tahun persahabatan kami..sekejap je masa berlalu..rasa sekejap je tinggalkan alam kampus..tak sedar masa berlalu dengan cepat..hehe..apa pon aku harap persahabatan kami kekal hingga ke akhir hayat..ada masa in shaa Allah kita jumpa lagi kawan-kawan :)




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 28 February 2016

Bila Aku Azam Nak Kurus

Assalamualaikum..

Setiap tahun azam yang aku buat pastinya nak kurus..tapi azam tinggal azam je..haha..aku memang tak tahan godaan kalau pasal makanan..pagi konon beria takmo makan nasi tapi tengahari p kantin aku melantak nasi jugak..haha

So kalau tengok gambaq-gambaq dari Fb ni memang betoi la tu..haha..orang perempuan especially aku memang gini la kan..cakap bukan main semangat nak berdiet bagai..tapi hampeh..sume ke laut je..hahah




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 27 February 2016

Aku dan pen merah

Assalamualaikum..

Tajuk entry dah macam tajuk karangan masa darjah 1 dulu..haha..ekceli sebekas pen merah nih hadiah daripada anak-anak Prau 1 sesi 2015 tahun lepas..masa tu selalu bergurau ngan depa kata pen merah aku selalu abes dakwat sebab menanda esei depa..tak sangka lak gurauan aku tu buatkan dep beli sampai 1 bekas pen merah untuk dihadiahkan kat aku masa nak dekat-dekat hari guru tahun lepas..

Masa depa bagi tahun lepas tu rasa nak menangis pon ada..alahai..baik hati sungguh anak-anak murid aku nih..tapi dalam masa yang sama rasa cam kena perli pon ye jugak..hahah..tapi husnuzon je la..

So untuk tahun nih memang tak beli lagi la pen merah..rasanya sampai tahun depan pon tak abes guna lagi kot..haha..walaupon tahun nih masih lagi kena menanda esei-esei pelajar tapi rasanya pen-pen merah nih lambat lagi nak menyusut..tapi tak tau la kan akan datang nanti camne..setakat bulan Februari ni aku tengok esei-esei pelajar aku nih masih di tahap biasa..letih ngajar cara nak wat esei yang terbaik tapi masih dok ulang kesilapan yang sama..berbuih-buih mulut terang itu ini masa PdP dalam kelas tapi masih ramai lagi yang buat silap...adoyaii anak-anak Prau..pening kepala cikgu macam ni..

Nampaknya untuk kerja kursus esei berformat tahun nih makin ramai la yang akan kena buat pembetulan berulang kali..harapnya aku diberi kesabaran yang tinggi la dalam menanda esei pelajar-pelajar aku nih..nak expect lebih-lebih kat depa pon aku rasa tak buleh jugak..sebab aku tau takat mana kemampuan depa..cuma aku rasa kalau kena push lagi dan ditambah dengan usaha depa tu in shaa Allah masing-masing buleh dapat result flying colors..tapi tu la..kalau cikgu sorang je yang beria tapi anak muridnya tak bersungguh tak guna jugak kan..bak kata orang putih its take two to tango..tak leh sorang je yang bertepuk sebelah tangan sebab kalau tak memang tak bunyi la..hahah

Tapi apa-apa pon harapnya mereka akan berubah sikap dengan belajar bersungguh-sungguh lagi..exam STPM nih penting oiii..kalau tak bersungguh-sungguh..memang buang masa la mai skola setahun setengah ni..huhu




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 26 February 2016

Amzar..dalam kenangan dan doa

Assalamualaikum..

Hari nih hari yang menyedihkan..datang skola pagi tadi dapat berita bekas pelajar STPM 2014 telah kembali ke rahmatullah..al-Fatihah untuk arwah Muhammad Amzar bin Norani..

Pagi tadi dalam pukul 4.30 telefon berdering..tengok nombor yang naik adalah Amzar Prau1..tapi masa tu tak tergerak hati nak jawab call sebab ingat arwah salah dail no.fon..sampai kat skola terus anta wasap kat group depa tanya kenapa Amzar call cikgu..tak sempat tunggu reply wasap dari Amzar, telefon berbunyi sekali lagi..terus jawab call dan tanya kenapa Amzar call cikgu..tapi..sayangnya tuan di sebalik talian sana bukanlah Amzar.."cikgu..ni adik Amzar..Amzar eksiden pagi tadi..dia dah takde..skarang jenazah dah on the way bawak balik ke rumah.."

Lemah sangat lutut bila dengaq arwah dah takde T_T terkejut, tergamam, sedih..semua rasa bercampur baur..sebab dah kebetulan masa tu ada kat bilik guru so terus bagitau pada teacher Norlida pasal Amzar..dalam masa yang sama terus khabarkan berita tersebut dalam wasap group guru-guru prau..

Dalam pukul 9 pagi lepas dapat kebenaran pengetua..terus bergerak ke rumah Amzar dengan cikgu-cikgu perempuan yang lain..masa sampai kat rumah arwah, jenazah belum tiba lagi..jadi sempat la berborak dengan ibunya..ibu Amzar bagitau Amzar takde luka luaran..cuma mengalami luka dalaman..mungkin tu penyebab dia maut serta merta ketika eksiden tengah malam tadi..aku memang salute dengan mak Amzar..walaupon kehilangan anak lelaki..tapi mak Amzar masih tabah dan kelihatan tenang..masih lagi buleh bercerita macam mana arwah Amzar buleh eksiden..

Tak lama lepas tu..van jenazah sampai..alhamdulillah dapat jugak cikgu awak ni melihat buat kali terakhir arwah Amzar..masa tu jenazah tak dikafankan lagi..tengok muka Amzar tenang je macam tengah tido..cuma ada sikit kesan luka kat mulut arwah..masa tu leher arwah berbalut..mungkin kesan daripada eksiden tengah malam tadi..

Masa dapat tengok wajah arwah buat kali terakhir..memang aku rasa sebak sangat..laju je air mata menitis melihat bekas anak murid yang tak pernah ada masalah disiplin kat sekolah, yang disenangi cikgu dan kawan-kawan dah terbujur kaku...al-Fatihah untukmu anak yang baik..moga syurga tempatmu Amzar..

Mengingat kenangan dua tahun lepas..teringat masa bersama-sama arwah dan rakan-rakan dia yang lain..masa tu aku mengajar BM kelas depa merangkap jugak sebagai guru kelas prau1..walaupon kadang-kadang tu terasa jugak dengan sikap depa yang main-main waktu belajaq tapi aku dah maafkan semuanya..normal la bila ada yang tak serius ketika sesi PdP..tapi rasanya kenangan manis jugak la yang aku kenang ketika bersama depa..kelas pertama yang aku jadi guru kelas..memang kenangan terindah sebab 1st time dapat anak-anak yang nak hampir sebaya dengan aku..tapi aku anggap depa macam adik-adik aku sendiri sebab aku pon ada adik yang sebaya dengan depa..lepas tu ingat lagi masa tu depa dekat-dekat nak exam STPM Penggal 2..gigih aku wat kelas tambahan untuk depa..seronok sangat bile sume attend kelas tambahan..sebagai menghargai semangat depa nak belajaq tu kadang-kadang time kelas tambahan aku order mee goreng ngan ayaq kat kantin skola..seronok tengok depa makan sambil belajaq..memang rindu saat-saat tu..

Pastu kenangan yang paling indah bila dorang anjurkan jamuan akhir tahun kat taman tasik Tepeng..seronok sangat bila tengok depa rapat antara satu sama lain..rasa ukhwah yang terjalin tu erat sangat..terima kasih anak-anak prau1 2014 sebab hadiahkan cikgu kenangan yang paling indah buat cikgu..kenangan bersama kalian tak pernah luput dari ingatan..cikgu bangga bila sebahagian daripada kalian berjaya dengan cemerlang dalam STPM 2014 dan berjaya masuk universiti..macam arwah Amzar..pas STPM terus dapat offer keje dengan imigresen..memang cikgu bangga sangat-sangat anak-anak cikgu berjaya..

Cikgu harap anak-anak cikgu yang lain tabah dengan pemergian Amzar..kita semua doakan semoga arwah Amzar tenang di sana dan ditempatkan bersama para solihin..biar la semua kenangan Amzar bersama kita sentiasa segar dalam ingatan masing-masing..sentiasa hadiahkan al-Fatihah untuk arwah setiap kali solat dan setiap kali kita teringat arwah..

Tenang la dikau di sana anak soleh..Muhammad Amzar bin Norani 1995-2016
Ex-SMK Sultan Badlishah, Ex-Maktab Tentera Diraja dan Ex-SMK. Dato' Hj Hussein..kami semua sayang dan rindu awak..cikgu takde apa nak beri kat awak..cuma al-Fatihah yang dikirim sebagai tanda ingatan untukmu di sana..

PS : Tragedi kemalangan arwah ada dilaporkan dalam akhbar harian metro hari ni..









~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 25 February 2016

Awal tahun persekolahan...aku dan meja

Assalamualaikum..

Lama tak updet pasal skola..belek-belek album kat iPad nih terjumpa pulak gambaq masa minggu pertama persekolahan aritu..

Masa nih meja memang kemas elok la..tak dak lagi kertas-kertas latihan pelajar dan kerja kursus depa..cuba kalau letak gambaq hat sekarang nih..memang tak cukup la nak letak atas meja tu..kadang tu sampai kena sumbat dalam drawer sebab atas meja dah penuh barang..

Tahun 2016 nih memang aku tak tukaq pon alas meja..kecewa sebab tak dapat bertukar buatkan aku malas nak kemas meja cantik-cantik..sampai gitu skali penangan keciwa itu..hahah

Tapi sebenaqnya alas meja aku tu pon baru lagi..masa 2015 tahun lepas aku tukaq..so memang tahun 2016 kekalkan je la alas meja yang sama..bukannya buruk lagi..cuma ada la sikit terkoyak sebab terkena laptop..

Fail-fail pon masih guna fail yang sama..aku nih jenis malas nak buat failing-failing nih..so wat simple-simple sudah...asalkan buleh masuk bahan ikut fail masing-masing pon dah ok sangat..kadang-kadang tu lupa jugak nak masuk fail..kumpul je setempat kat dalam drawer pastu agak dah semak baru la gigih nak asingkan masuk fail..alangkah bestnya kalau dapat sorang PA untuk wat failing ni..hahah..

Rak buku color hitam tu pulak memang dah lama aku guna..beli masa tahun 2012..masa tu Giant Tepeng wat sale..mintak tolong Tamarai belikan sebab aku malas nak p Tepeng..haha..kalau tak silap aku masa tu rak ni harga rm9.90..memang berbaloi la..kecik dan ringan size dia..lagi pon masa tu memang dok cari rak kecik dua tingkat macam tu supaya senang nak baringkan atas meja guru..

Buku-buku pulak tiap tahun makin bertambah..mana taknya..tiap tahun dapat buku free dari kedai buku yang berurusan ngan skola..heheh..tapi ada gak yang beli pakai duit sendiri..so bila buku bertambah skang nih rasa macam dah tak muat nak buh buku kat dalam rak tu..nak buang sayang sebab ilmu kot buku-buku tu sume..lagi pon masih buleh guna sebab masih ikut silibus yang skang nih..so simpan je la atas rak tu..nampak la macam banyak sangat buku kan..hahah..

Gitu la sedikit sebanyak yang aku nak share pasal work station aku nih..skola aku nih skola lama..so banyak perabot dan meja-meja guru yang antik..kadang tu kalau p miting kat mana-mana skola especially yang skola baru rasa jeles pulak tengok meja depa..siap ada suiz kat setiap meja..so takde la nak rebut-rebut letrik antara satu sama lain..tapi apa pon bersyukur la..walaupon meja lama tapi masih kukuh lagi..kalau nak banding ngan cikgu-cikgu yang lain tu meja aku nih masih kategori sempurna lagi..kalau cikgu-cikgu yang lain tu adakalanya meja pon dah nak patah..tak pon ada yang takde drawer dan macam-macam lagi la..hmmmm...agak-agaknya bila la nak dapat meja baru ek?


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Jom Menabung

Assalamualaikum..

Dah hampir 2 bulan aku menabung..rasa syok sangat sebab buleh menyimpan duit lebihan belanja seharian..mula-mula nak menabung dulu aku takut sangat kalau sekadar hangat-hangat taik ayam..tapi alhamdulillah Allah SWT kuatkan hati aku untuk Istiqamah dalam menabung..

Sepanjang hampir 6 tahun aku bekerja memang tak pernah menabung..kalau ada pon masa dekat-dekat nak kawen dulu..tu pon menabung sekejap je..bila dah kawen..menabung pon entah ke mana..huhu

So tahun 2016 nih memang aku bersungguh-sungguh nak menyimpan duit..sampai 3 tabung aku sediakan untuk nak menjayakan azam aku nih..heheh..aku ada tabung rm5..aku ada tabung rm20..dan aku ada tabung mingguan..cara aku menabung aku dah share kat entry sini..korang buleh baca kalau nak tau caranya..ringkasnya..tabung rm5 dan tabung rm20 adalah untuk simpan duit rm5 dan rm20 yang aku dapat..biasanya lebihan daripada beli barang kat kedai atau kantin sekolah..yang tabung mingguan pulak aku namakan 52weeks challenge..tabungan akan dibuat mengikut jumlah minggu..contoh kata skarang nih minggu ke-8 so aku akan laburkan rm8 kat tabung mingguan nih..minggu depan minggu ke-9 laburkan pulak rm9..ha gitu lah sampai la ujung tahun nanti selama 52 minggu pelaburan terkumpul korang adalah sebanyak rm1378..banyak tu!!!

Aktiviti menyimpan duit nih memang best ooo...heheh..tak sabaq nak tunggu hujung tahun untuk total collection ketiga-tiga tabung nih..pastu nak beli gelang tangan yang dah lama aku idam-idamkan..heheh..harap-harap nanti harga emas tak naik giler-giler la..aminnn

So macam mana korang? Tak berminat ke nak menabung? Ekceli belum terlambat lagi kalau korang nak menabung..yang penting ada usaha nak buat tabungan tu..jom kita menabung..


P/S : kalau takmo wat tabungan duit korang buleh buat tabungan emas.. 1 bulan 1 gram 1 keluarga :) camne nak beli emas seringan 1 gram? Leh wasap cik Ninie yang gojes nih 0178986522


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 24 February 2016

Resepi : Popia Ketam Cheese

Assalamualaikum..

Menu minum petang chef Ninie itu hari adalah popia ketam cheese..senang cari bahan..senang buat...senang ngap..hahah..kali nih punya menu less is more kaedahnya..

Resepinya memang senang dan ringkas..buleh buat banyak-banyak..buh dalam tupperware dan simpan dalam peti sejuk..frozen food kaedahnya..benda dah tersedia..nak makan baru goreng..gitu tuan-tuan puan-puan

Meh kita cek bahan-bahan dia..

Resepi Popia Ketam Cheese

Bahan-bahan :
Kulit popia
Crab stick (isi ketam yang sedia ada ada tu.biasanya orang buat yong tau fu tu)
Chessdale (yang slice tu. Kalau takdak apa-apa cheese pon buleh jugak)
Sedikit air (untuk gamkan kulit popia tu nanti)

Cara-cara :
1) Bentangkan kulit popia atas pinggan / dulang
2) Potongkan cheese..macam aku aritu slice cheese ada sikit je..so nak jimat 1 slice tu aku potong lima..memang kedek betoi la kan..haha
3) Letak potongan cheese di ujung bucu kulit popia - rujuk gambaq bawah
4) Pastu letak pulak isi ketam tadi atas cheese - rujuk gambaq bawah
5) Dah siap..gulung dan lipat kiri kanan pastu gulung-gulung lagi sampai ujung..dah sampai ujung korang sapu sikit air untuk gamkan dia
6) Buat la sampai abes isi ketam dan cheese korang tu..
7) Pastu goreng dan buleh la di ngap

Senang je kan resepi kali nih..senang dan ringkas semudah abc123 gitu..hehe..selamat mencuba dan selamat menjamu selera!!! Popia ketam cheese nih korang buleh cicah dengan sos dan mayonis..memang mabeles la minum petang korang nanti..hikhikhik






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 23 February 2016

Resepi : Ikan Siakap Steam

Assalamualaikum..

Rajin benor kan aku mengupdate skang nih..haha..sebenarnya gambaq kat iPad dah banyak giler..so skarang nih dalam proses nak mendelete gambaq..so..sebelum gambaq-gambaq nih didelete moh le kita buh dalam blog..buleh jugak simpan sebagai rujukan nanti..

Biasanya ikan siakap nih aku buat masak 3 rasa je..tapi aritu incik suami request nak makan siakap steam..konon-kononnya nak berdiet la..aku pulak memang tak pernah masak ikan siakap steam..so berpeluh jugak la nak mencari resepi..haha

So..hasil dari google sana sini..maka aku gabungkan je semua resepi-resepi tu dalam resepi versi aku..alhamdulillah 1st time buat menjadik jugak..pasni buleh buat lagi...yeayyyy 

Resepi Siakap Steam

Bahan-bahan :
Ikan siakap - saiz sederhana
1 sudu sos tiram
2 biji lemon - hiris nipis dan buang kulit
2 sudu air lemon
10 - 15 biji tomato ceri - belah dua
3 inci halia - racik halus
2 biji bawang putih - tumbuk kasar 
1 biji bawang besar - potong nipis
10 biji cili padi - belah dua
Secubit garam
Aluminium foil

Cara membuat :
1) Siang ikan dan cuci bersih-bersih
2) Sapu garam, sos tiram dan bawang putih keliling ikan dan ketepikan dulu
3) Potong aluminium foil - lebihkan sedikit sebab nanti nak gulung atas dan bawah
4) Bentangkan aluminium foil atas pinggan
5) Susun sebahagian hirisan lemos, halia, bawang besar, tomato ceri dan cili padi atas aluminium foil
6) Kemudian letak ikan comey-comey atas bahan-bahan tadi
7) Masukkan sedikit tomato ceri, bawang besar, hirisan lemon, halia dan cili padi dalam perut ikan
8) Pastu susun baki tomato ceri, bawang besar, hirisan lemon, halia dan cili padi kat atas ikan
9) Pastu siramkan air lemon tadi dari ujung kepala ikan sampai ke ekor
10) Kemudian kita balut la ikan siakap tu. Lipat kiri dan kanan aluminium foil tu pastu gulung di bahagian kepala dan ekor supaya air ikan siakap tak melimpah ruah nanti
11) Masukkan dalam pengukus dan kukus dalam 15 minit
12) Bila dah masak boleh la dihidangkan panas-panas
13) Pastu kita ngap la dengan nasi..nak ratah macam tu saja pon takpe..haha..memang mabeles rasa dia..

Ok kawan-kawan..cenggitu la resepi ikan siakap steam versi Puan Ninie :) memang sedap sampai rasa tak cukup pulak masa lunch aritu..haha..lagi sedap bila dapat hirup kuah ikan siakap steam tu..sume rasa ada..masin, manis, pedas, berangin cukup segala sifat..haha..jangan tak cuba..sekali cuba pasti nak try lagi :)

*P/S : kalau korang perasan kat gambaq ikan siakap tu ada macam tompokan kicap atas badan ikan..haha..masa tu aku p gatai tangan tuang sos tiram konon-konon nak bagi sedap lagi..memang la bila dah masak rasa sedap..tapi..sos tiram tu tak mencair pon..bila dah bukak aluminium foil tu sos tiram tu tetap cenggitu jugak keadaannya..huhu..menyesal buh atas ikan..tu la..masa tu aku pikir sos tiram hat aku salut keliling badan ikan tak cukup lagi..rupanya itu pon dah memadai..hahah



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Resepi : Ayam Masak Cili Berserai

Assalamualaikum...

Asik share resepi isteri yang masak je kan..kali nih kita tukaq chef pulak..hahah..buleh tahan jugak bila sekali sekala incik suami take over dapur..nampak yummy je hasil masakan incik suami..tapi sayangnya aku tak dapat nak merasa..sebab si dia memasak time aku dah balik Perak..huhu..saje je kan..time cik bini ada dia takmo tunjuk skil..kalau masak untuk cik bini pon hanya nasi goreng kampung je..hahah..tapi aku suka je makan nasi goreng kampung yang incik suami buat..rasa sedap sangat!!!

Kat sini aku nak share resepi daripada incik suami pulak..masa tu si dia terpaksa masak sebab lapaq sangat..tak kan nak asik nak makan nasi goreng je kan..kali nih kita gegar perut dengan ayam masak cili berserai pulak..jom cekidaut resepi.

Resepi : Ayam Masak Cili Berserai

Bahan-bahan :
10 biji cili api
1 sudu besar gula - tapi incik suami guna 1 titis stevia
1 biji bawang besar - untuk blender
1 biji bawang besar - dimayang sedang-sedang 
1 batang serai - potong halus
1/8 kiub ayam knorr
Ayam bahagian dada dan kepak
Kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
1) Bersihkan ayam dan potong ayam kecik-kecik lebih kurang 3-4 inci 
2) Masukkan kunyit dan garam pastu goreng separuh masak
3) Bila dah masak ketepikan dulu ayam tu
4) Kisar bawang besar, serai dan cili api sampai separa hancur..kalau nak hancur pon ok jugak..terpulang pada taste masing-masing
5) Panaskan 2 sudu besar minyak dan tuang bahan kisar tadi
6) Goreng sehingga bawang dan cili masak
7) Masukkan gula, garam, kiub ayam knorr dan bawang besaq pastu gaul bagi sebati rasa dia
8) Pastu masukkan ayam goreng tadi dan gaul lagi
9) Bila sumenya dah bersalut mesra..matikan api dan hidang dalam mangkuk
10) Tadaaaaa..dah siap pon..nak sedap lagi makan masa panas-panas :)

*macam incik suami masak aritu dia letak sekali kobis bunga ngan carrot sebab malas nak masak asing-asing..so kobis bunga ngan carrot tu dia buh skali ngan gula, garam dan bawang besaq..kalau korang nak buh pon ok..takmo buh pon takpe..kita sendiri yang buat kan..so ikut selera kita..selamat mencuba dan selamat menjamu selera..menu ringkas tapi dijamin sedap..hehe :)





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Resepi : Kek Batik

Assalamualaikum...

Kek batik ni adalah salah satu dessert kegemaran incik suami..suka benor beliau dengan kek batik ni..tapi bininya malas nak buat sebab tak pernahnya jadi..haha..ingat lagi masa zaman sekolah dulu try buat lembik jadinya..last-last skali ayam itik je yang makan..sobsobsob..

Tapi skang ni demi incik suami tercinta adinda rela je nak membuatnya untuk kali kedua..nasib baik jadi akhirnya..tu pon selepas incik suami tolong campur tangan kat dapuq..haha..kalau harapkan aku sorang je memang ke laut la jadinya..

Macam biasa share resepi kat sini supaya bila nak buat lain kali aku tak perlu nak google-google dah..

Resepi : Kek Batik versi Ninie :)

Bahan-bahan :
1/2 tin susu pekat
1 sudu kecik esen vanilla
Buttercup 250gram
Serbuk koko
Biskut marie perisa kopi (aku guna perisa kopi sebab nak bagi rasa pahit sikit..tak suka manis)

Cara membuat :
1) Butter, susu pekat dan serbuk koko disatukan dalam kuali
2) Pastu kacau cepat-cepat supaya tak berketul
3) Bila dah menggelegak masukkan biskut marie yang dah dipatah-patahkan
4) Gaul bagi sekata semuanya tapi jangan terlalu lama sebab takut lembik nanti
5) Bila dah sekata cedok masuk ke dalam loyang
6) Tekan-tekan bagi padat
7) Kalau ada lebihan biskut marie ramas-ramas bagi halus pastu tabur atas kek batik (tapi aku aritu tabur biskut marie yang perisa biasa tu)
8) Simpan dalam peti sejuk
9) 2 jam kemudian kek batik dah sedia untuk di ngap

Senangkan resepi dia..haha..pejam mata pon boleh siap..incik suami suka makan kek batik dengan ais krim..memang layan abes la sampai tak sedar apa dah..hahah

P/S : maaf gambaq kek batik after dipotong takdak sebab eksaited sangat makan sampai lupa nak snap picture




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 22 February 2016

TTC Journey - part 2

Assalamualaikum...

Lama dah aku tak share pasal TTC nih kan..yup..dah 3 tahun lebih aku kawen tapi belum dikurniakan zuriat lagi..redha je la..nak buat macam mana kan..dah Allah SWT kata belum tiba masanya lagi..so bersabar la dengan ujian dariNya..apa yang berlaku ada la tu hikmah yang kita tak nampak..hanya Allah SWT jua yang maha mengetahui dan sebaik-baik perancang

Sebelum nih dah macam-macam produk aku guna..jamu Zulaikha, pati delima, buah zuriat, shaklee, jamu kencur dan macam-macam lagi la..sampai tak larat nak telan dah semua tu..huhu..

pastu asal aku up status atau share pasal takde anak..maka berduyun la komen dan pm untuk cadangkan ubat itu ini untuk dicuba..tq atas sikap prihatin facebooker..tapi maaf cakap..kadang-kadang aku rimas sangat..tu belum tambah ngan sorang dua sikap rakan sekerja yang asik dok tanya dan cadang itu ini untuk dapatkan anak..tapi..maaf sekali lagi..aku bukan sombong..cuma rimas dengan sikap depa..aku dah jumpa pakar..dah puas berurut sana sini..bukan tak usaha..cuma malas nak heboh je..so..sekarang ni memang aku tak up dah status or share anything pasal takde anak ni..kat skola pulak..aku akan elakkan untuk bersembang atau makan semeja dengan individu yang suka cerita itu ini..maaf andai terasa..tapi aku dah penat nak dengar itu dan ini..cadangan itu dan cadangan ini..

Sekarang ni aku tengah try TTC secara natural..tanpa bantuan ubat subur..tanpa bantuan jamu-jamu yang banyak ada kat pasaran sekarang nih..ye..mungkin ubat subur dan jamu-jamu serta ubat yang lain sesuai untuk anda yang berjaya hamil..tapi..aku juga ada decision aku sendiri..tolong fahami dan tolong hormati keputusan aku..

Dalam perjalanan TTC kali nih..alhamdulillah Dr.Salwa banyak tolong aku..dia la yang diagnosis problem aku..dia jugak la yang cadang regimen apa yang sesuai untuk aku ambik..ya..matlamatnya ialah hamil secara natural tanpa bantuan ubat-ubatan sintetik..

Seblom berjumpa Dr.Salwa..aku pernah jumpa pakar sakit puan..buat ujian pap smear dan blood test..seminggu lepas tu dapat result dan doktor bagi ubat subur dan ubat keputihan..tapi..masa dapat result pon tak banyak diterangkan pasal masalah yang aku hadapi dan cara nak merawat..just bagi ubat subur pastu ubat keputihan sebab masa tu aku mengalami masalah keputihan yang banyak..

Beberapa bulan lepas tu baru terjumpa Dr.Salwa..aku tunjuk result yang aku dapat masa p jumpa pakar..lepas tu baru aku tau pasal masalah kesihatan aku..dan Dr.Salwa memang banyak bantu aku untuk nak merawat dan mengatasi masalah keputihan..baru aku tau rupanya keputihan jugak akan menyebabkan kesukaran untuk mengandung..so Dr.Salwa cadangkan supaya aku wat step 1 dulu iaitu atasi masalah keputihan..dan alhamdulillah..dalam tempoh sebulan..masalah keputihan dapat diatasi :) incik suami pon senyum lebar..

Untuk mengatasi masalah keputihan...aku amalkan set feminine V therapy Dr.Herba..set ni ada feminine wash, serum ngan pantyliner..sedap dan selamat untuk dipakai sebab takde chemical..

Pastu..bila masalah keputihan dapat diatasi..baru la beralih ke step 2 pulak..lepas Dr.Salwa meneliti kes aku..dia cadangkan penggunaan krim progestrone dan supplement Angelica & Peony..krim progestrone ni untuk atasi masalah low progestrone..pastu supplement Angelica & Peony tu pulak untuk atasi masalah irreguler period..so untuk step 2 ni aku kena regularkan period aku dulu sebelum plan untuk hamil supaya dapat elakkan komplikasi yang berlaku kalau dah berjaya hamil nanti..

Kesimpulannya..untuk step 1 ni aku amik sebagai asas untuk persediaan hamil..makna kata kasi bersih dulu segala laluan yang ada supaya tak timbul masalah keguguran ke apa ke nanti..dan step 2 lebih kepada untuk memulihkan sistem endokrin dan reproduktif aku..kita kasi period lancar dulu dan cycle cantik tiap bulan pastu baru beralih ke step 3..

Tapi step 3 aku belum masuk lagi..skarang ni memang tengah gigih berusaha dengan step 2 dulu..nak masuk ke step 3 tu lambat lagi kot..tapi takpe la..biar la lambat sikit asalkan di akhirnya nanti aku dan bakal baby selamat :) lagi pon aku percaya dengan konsep setiap rezeki in shaa Allah kalau dah memang tertulis untuk kita mesti Allah SWT akan bagi jugak...cuma antara lambat dengan cepat je..yang penting ikhtiar, usaha dan berdoa pada Dia yang maha berkuasa :)

Pasal regimen yang Dr.Salwa suggestkan untuk aku ni pon aku percaya jugak..sebab dah ramai yang berjaya hamil secara natural tanpa bantuan ubat-ubat sintetik..yang ada masalah endo ke pcos pon ada je yang dah berjaya hamil dengan nasihat dan panduan dari Dr.Salwa..

Apa-apa pon..yang penting kita usaha..in shaa Allah setiap masalah ada jalan penyelesaiannya..jangan sedih sekiranya anda belum dikurniakan zuriat lagi..berusaha dan terus berusaha :) in shaa Allah..di penghujung jalan nanti pasti ada cahaya..pasti ada pelangi yang indah untuk kita TTCian semua...amin ya rabbal 'alamin :)

*sumber gambar dari google images











~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 19 February 2016

Resepi : Shepherd's Pie ringkas kau memang da boom



Assalamualaikum..

Minggu nih kita jamu mata tengok resepi-resepi ringkas tapi sedap k..macam dalam entry yang sebelom-sebelum nih kan aku ada bagitau korang pasal aktiviti yang aku buat sepanjang CNY bebaru nih..

So aktiviti memasak nih adalah salah satu daripadanya..memang gigih sungguh la aku memasak walaupon ada yang menjadi dan ada yang tidak..hahah

Tapi..korang jangan risau..kalau resepi-resepi tersebut aku share di blog ni maknanya resepi tersebut menjadi la..no worries beb..

Entry ari nih aku nak share pasal Shepherd's Pie..tapi yang aku buat ringkas-ringkas je mengikut bahan apa yang ada dalam peti ais kat umah..so..kalau korang rasa nak adjust atau add on resepi tu dipersilakan..buat ikut citarasa masing-masing :)

Ok la..dah sedia nak masuk kelas memasak chef Ninie? Haha..jom kita semak resepi dulu..pastu baru kita layan gambaq

Resepi : Shepherd's Pie ringkas kau memang da boom

Bahan-bahan Pie :
4-5 biji kentang 
2-3 sudu Susu full cream
Garam

Cara-cara :
1) kupas kentang dan potong dadu
2) rebus kentang dengan sedikit garam hingga empuk 
3) dah empuk toskan air dan lenyek-lenyekkan kentang macam nak wat mashed potato tu..tapi masa nak lenyek tu masukkan susu sedikit demi sedikit..susu untuk nak bagi rasa creamy
3) ketepikan kentang dan masak inti untuk Shepherd's Pie

Bahan-bahan inti :
1 mangkuk kecil daging / ayam kisar 
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
Setengah ketul kiub ayam knorr
Bawang - dipotong dadu
Secubit garam
1sudu besar butter

Cara-cara :
1) cairkan butter dan tumis bawang hingga naik bau wangi semerbak
2) masukkan serbuk lada hitam dan lada sulah - kacau hingga sebati
3) masukkan daging / ayam kisar - goreng hingga masak sekata
4) perasakan inti dengan kiub ayam knorr dan garam
5) kalau dah masak intinya boleh le pindahkan dalam mangkuk dan sejukkan

Lapisan Pie :
Mangkuk kecil / cup untuk pie (aku tak tau apa nama dia)
Mozarela cheese secukupnya
Serbuk oregano

Cara buat lapisan pie :
1) masukkan dua sudu kentang lenyek ke dalam mangkuk / cup dan tekan bagi padat sikit
2) taburkan mozarela cheese dan serbuk oregano
3) letakkan inti pie - terpulang nak letak banyak atau sikit
4) lapiskan dengan kentang lenyek lagi skali - ikut suka nak letak tebal atau nipis
5) taburkan mozarela cheese banyak-banyak :) kalau tak suka cheese banyak letak le sikit je sekadar untuk menutupi kentang tu
6) bakar dalam 7-10 minit..ni bergantung pada oven masing-masing..tapi macam aku bakaq dalam periuk ajaib je..heheh
7) dah siap..buleh la menjamu selera ketika panas-panas..Fuhhhh..sedap makan panas-panas bile kejunya meleleh-meleleh dan masih panas :)

Ok..sekian resepi untuk hari ini daripada chef Ninie..cuba..jangan tak cuba..hehe









~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 18 February 2016

Resepi : Roti Naan Cheese Bom Cheese

Assalamualaikum..

Iye ke nama dia roti bom cheese? Haha..tu saja je aku letak nama gitu..tapi rasanya kalau kat kedai mamak depa panggil roti naan cheese kan? 

Sebenarnya aku dah lama teringin nak makan naan cheese ni..tapi sebab geli nak makan kat kedai mamak maka terkubur la hasrat ku itu..

Pastu ingatkan sampai ke sudah la tak dapat nak merasainya..tapi tertengok kat muka buku ada insan yang mengshare cara-cara nak wat naan cheese ni..wallawei huawei..rupanya senang je..pastu aku pon tak sabaq la menunggu cuti CNY ni nak try wat masa tu nanti..pastu selang beberapa ari ternampak pulak cara yang lagi senang..kali nih..dia punya senang sampai ko tak yah sebok-sebak nak uli-uli tepung bagai tu..haha..jom kita cekidaut resepinya..memang mabeles wallawei huawei finger licking good la..hahah

Resepi Nan Cheese Bom Cheese

Bahan-bahan :
Roti paratha
Mozarela Cheese
Kuali untuk menggoreng/membakar/memanggang

Cara-cara :
1) Keluarkan roti paratha dan letak atas pinggan / dulang
2) Spreadkan mozarela cheese..cheese ni ikut la banyak mana nak letak pon..tapi lagi banyak lagi bagus..haha
3) Pastu tepekkan lagi sekeping roti paratha kat atas then kelimkan kat bahagian tepi supaya cheese tak meleleh keluar masa bakaq atas kuali nanti..lagi satu cara untuk yang nak jimatkan roti paratha tu korang buleh lipat dua roti paratha tu macam nak buat karipap tu..Tapi nanti naan cheese bom cheese korang akan jadi bentuk giant karipap la..haha
4) Dah siap kelim..bakaq la hingga garing..heheh
5) Dah siap buleh la dihidangkan..makan panas-panas tersangat la sedap sebab bila carik-carikan roti tu cheese dia pon jadi la macam pizza..hahah

Kuah 1 : Sambal sardin
1) sardin adabi atau apa-apa brand yang korang suka
2) cili api 5-6 biji..ketuk-ketuk manja
3) bawang
4) 3-4 sudu besar cili kisar
5) minyak untuk menumis

Cara-cara :
1) tumis bawang sampai wangi
2) masukkan cili kisar pastu goreng sampai pecah minyak
3) dah pecah minyak masukkan sardin dengan kuah-kuah dia skali..masak sekejap
4) last skali masukkan cili api
5) siap!!!

Kuah 2 : Kari Ayam
Yang untuk kari ayam ni aku just guna ayam kisar Ramly
Bahan-bahan dan cara masak seperti biasa korang masak kari tu..heheh

PS : sila la buat dan anda pasti berpuas hati :)



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 17 February 2016

Seminggu cuti raya cina

Assalamualaikum..

Raya Cina baru-baru majoriti warga pendidik dapat cuti seminggu..alhamdulillah..banyak hari jugak cutinya kalau nak dibandingkan dengan tahun lepas..

Aku pulak macam biasa..tamat je sesi persekolahan terus la shoot ke Muadzam Shah untuk berjumpa incik suami tersayang..rutin yang dah masuk tahun ke-4 sejak kami berkahwin..almaklumla..belom ada rezeki untuk tinggal bersama lagi..aku nih kalau ikut term Datuk Mahadzir Khalid ni adalah antara ribuan guru yang tergolong dalam golongan guru berduka lara..sobsobsob..ok..lupakan pasal guru berduka lara itu..malas nak amik port sebab ujung tahun nanti aku nak cuba nasib lagi sekali untuk isi borang permohonan..huhu

Oleh kerana cuti yang agak lama..maka ada je banyak masa aku yang terluang..jadi memang aku marathon kaw-kaw segala mak nenek cerita yang ada kat TV tu..tapi paling aku layan adalah siri My Kitchen Rule..yang ni ulangan je..tapi aku layankan je sebab nak tengok wakil Malaysia/Singapore si Eva dan Debra masak..memang pandai jugak budak berdua ni masak..hehe

Selain MKR..aku ada jugak la layan cerita-cerita yang lain macam CSI Cyber tu..suka tengok Raven..comey giler..haha..pastu tersangkut jap ngan Quantico..tapi tak leh nak hadam cerita dia sebab ada watak bertudung tapi macam tak semenggah je..so untuk episod seterusnya memang aku tak tengok dah..

Uiksss..keje ko cuti nih asik tengok TV je ke? Idok le gitu..

Walaupon cuti..tetiap ari aku bangun awal untuk siapkan breakfast incik suami..roti bom ada..para thn ada..bihun Singapore ada..lunch pulak macam-macam resepi aku try..ada yang menjadi..ada yang hancuss..haha..tapi kalau ada resepi yang menjadi tu rasa macam dah jadi chef yang pro gitu..ahakssss 

Selain memasak..aku buat jugak keje umah yang lain..kata nak jadi isteri mithali kan..so aku buat la jugak keje-keje membasuh dan melipat baju..kemas umah tu sikit-sikit je la sebab takde sapa pon yang nak sepahkan umah..hahah..anak pon tak dak lagi kan..sobsobsob 

Pastu cuti kali nih pon tak kuar jalan ke mana-mana..incik suami kejenya asik duty saja..maka aku redho duduk goyang kaki di rumah saje..haha..kalau kuar pon takat p pekan Muadzam cari barang dapur..ha gitu la aktiviti aku sepanjang CNY tahun nih..

Sebenaqnya aku nak share masakan-masakan yang aku buat eksperimen sepanjang CNY..tapi dah melalut ke benda lain pulak..next entry nanti la aku share..Stay tuned k..nanti aku updet :)






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~