kawan2 followers tercayang

Wednesday, 29 July 2015

Bekas hantaran untuk sepupu

Assalmualaikum

Ntah kenapa rasa rindu pulak nak diy barang kawen
So kebetulan ada sepupu aku nak menikah ujung bulan ni
Jadi gigih menjoyahkan diri ala-ala bride to be menyiapkan bekas hantaran

Aku buat simple-simple je
Tapi walaupon simple kosnya agak tinggi jugak 
Kalau zaman aku kawen tahun 2012 dulu tu memang buleh dapat murah barang-barang
Tapi sejak-sejak ada GST nih memang sakit jugak la
Setakat barang dua tiga ketul tu memang rasa macam mahalsangat-sangat dah
Adoiii..memang parah la kos hidup zaman sekarang nih

Ok la tak mau bebel panjang-panjang
Meh kita tengok hasilnya....




 



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 28 July 2015

Hijau Epal Raya Kita



Assalamualaikum sahabat..

Salam Syawal dan salam hari raya
Tahun ni tahun ketiga beraya as husband n wife
Tahun ni masih sedondon lagi tetapi dengan tema hijau epal pulak..hehe
Walau pon berstatus PJJ..kanda di Pahang dinda di Perak
Tapi bila time hari raya mesti la sedondon sehati sejiwa :)


I Love U husband




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saya Guna Red Bella

assalamualaikum sahabat..

Hari ni kat skola ada buat majlis sambutan hari raya..so hari ni semua pakat melaram baju raya la..hehe..aku pon semalam memang dan siap meng'iron' baju untuk dipakai esoknya..

Pastu nk dijadikan cerita bangun pagi ni masa tengah siap-siap nak p skola tengok macam tak matching je color baju ngan tudung..so terus decide nak pakai baju yang lain..sambil tangan dok ligat pilih baju mana yang nak pakai tetiba tertengok pulak baju raya dua tahun lepas..

Baju raya tu baju raya masa tahun pertama sambut hari raya sebagai suami dan isteri..dan aku sempat pakai sekali je baju tu sebab lepas tu aku dah tak muat nak pakai..sobsobsob T__T

Pastu sekali sekala bila cari baju untuk dipakai p skola mesti akan tertengok la baju raya yang dah tak muat nak pakai tu..tapi cuma tengok je la sebab kalau amik acu kat badan pon mesti tak muat..huhu

Tapi..pagi tadi ntah kenapa gatal pulak tangan capai baju tu untuk dicuba..dan tak sangka akhirnya aku buleh pakai baju tu semula..yeayyyy..pastu gigih text kat husband bagitau kata dah muat pakai baju lama..hahah

Terfikir jugak mungkin sebab berat dah turun so badan makin mengecil sampai baju lama pon dah buleh pakai..hehe..pastu tetiba teringat yang aku ada pakai satu produk ni..Red Bella Whitening & Contouring Body Wash namanya...mula tu macam tak percaya je bila tengok testimoni pengguna dia..tapi sebab aku ni jenis yang malas makan produk-produk kurus ni sebab sayangkan buah pinggang aku so aku gigih jugak la membeli Red Bella ni..haha

So testimoni dari aku...produk ni memang berkesan!!! Aku start pakai masa minggu last posa..pakai pon 3 kali sehari je sebab benda tu pakai time mandi je..simple je wehhh..hahah..pastu bulan posa pulak memang makan tak control..so ku fikir-fikir badan mesti naik mendadak punya...

Tapi..alhamdulillah memang tak sangka Red Bella ni sangat berkesan..berat badan aku tak naik walaupon pulun makan macam-macam...dan yang penting inch loss walaupon tak banyak..haha..buktinya bila baju raya 2013 yang sebelum ni pakai ketat macam sarung nangka tapi dah buleh muat..heheh..thank you Red Bella!!! Lepas ni aku akan setia ngan Red Bella je..heheh

Dan yang paling penting..penggunaan Red Bella ni sangat la mudah..pakai time mandi je sebab fungsi dia macam kita pakai body wash tu..cuma kat tempat yang berlemak banyak tu aku memang sental gila-gila la nk bagi lelemak tu hilang..hehe...

Ops..sebelum aku lupa just nak share..berat aku masa dalam bulan posa baru ni 74.6 n now skarang ni dah tinggal 73.7..walaupon berat tak turun berkilo-kilo tapi aku puas hati at least ada jugak penurunannya..heheh


~ nota kecik : 
yg botol belah kiri tu red bella whitening & contouring body
yg kotak tu pulak skincare ~

P/S : Entry akan datang share pasal pencuci muka Red Bella pulak..heheh








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 26 July 2015

Kencing Tak Lawas Pulak

Assalamualaikum 

Korang pernah kena penyakit kencing tak lawas? Ni kes ayaq kencing ada kuman la ni..longkang tersumbat..euwwww

Nak dijadikan cerita masa cuti umum baru ni aku mendapat la penyakit yang semua orang kalau aci buleh tak mo hadapinya..perit toksah cakap la..memang sakit baq hang..

Petang tu aku ngan encik hubby keluar p pekan..masa tu rasa nak buang ayaq kecik tapi saja seronok dok tahan..hishhh..jadi batu karang baru tau..kalau kot jadi batu berlian untung la jugak kan..so tahan punya tahan dekat tiga jam jugak la..pastu dah balik umah baru le melepaskan hajat..pastu ketung-ketang ketung-ketang la aku kat dapur dok siapkan makan malam..

Selesai makan malam tetiba rasa nak terkencing..masa tu dok menyandar kat hubby dok tengok dia main game kat iPad sambil tengok American Ninja Warrior..so lari-lari la kita ke tandas untuk tunaikan hajat..pastu dah selesai p la menempek lagi skali kat hubby..tak sampai seminit pon tetiba rasa nak kencing lagi..lari-lari lagi ke tandas sebab rasa macam dah nak terkeluaq sangat-sangat dah..ada la dalam enam tujuh kali aku dok ulang-alik p tandas sebab selang seminit rasa nak terkencing..sampai la satu masa tu aku dok je bertapa dalam tandas sebab malas dah nak lari-lari macam sebelum tu..

Bila rasa dah ok sikit aku pon p la kat hubby aku semula..masa tu dah lenguh-lenguh kaki sebab lama sangat mencangkung dalam tandas..nasib baik tak terkeluaq anak punggung aku ni hah..hahah

"ayang nak p spital ke?" prihatin encik hubby bertanya sambil dok main game frozen

"Hmmm..tak mo la..kalau Klinik Azhar ada kat sini sy nak p la.." Aku suka p klinik Azhar sebab free tak yah bayaq apa-apa sebab aku ada medical card yang prudential punya :p

"Tapi kalau teruk sangat kita p spital na.." pujuk sang suami yang dah mula risau tengok bini dia macam sakit sangat-sangat dah

"Tak pe yang..kita buleh tahan lagi.." abes je cakap terus aku lari-lari lagi ke tandas...ohhhh...rasanya dah beberapa belas kali aku ke tandas masa tu..jam pon dah menunjukkan pukul 12 tengah malam

Dia punya sakit memang tak tau nak cakap macam mana..tapi masa tu aku dok bebel-bebel jugak kat hubby.. "tak kan sy pregnant kot..selalu pompuan yg pregnant je dok sakit-sakit nak kencing ni sebab jangkitan kuman.."

"Ayang tak mo check ke? Mana tau kot betoi pregnant ke.." muka hubby masa tu macam excited je..cian dia sebab berharap bininya mengandung..

"nak ngandung kot celah mananya sayang..sy kan baru abes period je.." Jawab aku gelak-gelak menutup rasa sedih dalam hati..sapa tak sedih ooo sebab sampai sekarang tak mampu nak memberi zuriat untuk suami tercinta..

Pastu aku try la baring-baring atas katil buat-buat nak tido..tapi nan hado..tak leh tido wehh dengan rasa ngilu dan sakit kat korang punya tuttt..huhu..pastu kejap-kejap dok lari p tandas..tengok jam dah kul 2 pagi..esok nak kena bangun awal sebab nak balik Perak dah..ikhtiar terakhir aku suh laki aku p masak ayaq panas then buh kat dalam botol ayaq pastu tuam kat ngan ari-ari..tu pon tak berapa nak berjaya jugak eksperimennya..pastu ntah macam mana aku terfikir nak baring meniarap dan tuam botol ayaq panas tu kat pinggang..masa tu baru la hilang sikit sakit tu dan aku buleh tido dengan nyenyak sampai ke pagi..alhamdulillah!!!

Esoknya tu bangun pagi nasib baik kencing dah ok..sakit pon dah berkurang..pastu bila dah balik Perak aku p klinik Azhar dengan muka yang tebal sebab malu kot nak bagitau kat doktor yang aku kencing tak lawas..dapat la ubat antibiotik, ubat sakit dan ubat kencing tak lawas..tapi pas kuar dari klinik Azhar aku p farmasi pulak cari ubat bagi puas kencing..bajet cam tak berkesan je ubat yang doktor bagi padahal tak makan pon lagi..apa punya orang daaaa..

So beli la ubat URAL sepertimana blogger2 lain dok share kat blog depa..nasib baik harga sama je rm1.50 sepeket..aku bantai beli sampai 15 peket seperti yang dicadangkan oleh pharmacist..dia suh bancuh 3 kali sehari selama 5 hari..tapi aku minum sehari je dengan ubat doktor terus lega..menyesal pulak beli banyak-banyak..ok sekian cerita untuk hari ini.

Moral of the story..jangan tahan kencing dan banyakkan minum ayaq masak..mu paham dok ni?






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Cerita Tentang Kawen

Assalamualaikum

Berangan pasal kawen memang syok sangat-sangat..macam-macam perkara terlintas kat kepala..pastu senyum sorang-sorang :)

Aku ngan hubby kawen masa tahun 2012..9 bulan kenal terus bertunang..pastu tak tunggu lama dah..8 bulan seterusnya terus kawen..senang dan mudah..alhamdulillah Allah permudahkan semuanya :)

Masa tu mungkin sebab niat masing-masing memang nak cari suami dan isteri..so flow nak ke arah tu memang Allah permudahkan..

Jun 2011 aku saja-saja buat id yahoo messenger..masa tu terdetik kat dalam hati kalau dapat jumpa bakal suami dalam YM pon aku on je..seminggu pastu..hubby tegur kat YM..tapi aku layan macam-macam tu je la..takde pon nak over-over..tapi yang peliknya hanya dia sorang je la yang aku layan..bila orang lain tegur kat YM aku boolayan je..memang buat 'derk' sebab masa tu rasa macam malas ah nak layan orang lain..

Dua minggu ber yahoo messenger masing-masing tak bukak mulut untuk bertukar-tukar no.fon..cuma bertukar-tukar Fb je la..masa 1st time tengok member chat ni kat Fb apa yang terlintas dalam fikiran aku ialah dia ni bukan penipu..selalunya kalau teman alam maya ni kan ramai yang fake..so aku fikir dia ni boleh dipercayai la..so apa salahnya berkawan kan..mana tau kot-kot leh buat calon suami..ngeee

Pastu satu hari tu kat skola tempat aku mengajar nak buat program ceramah..so malam sebelum tu aku bagitau kat member chat aku ni yang esok aku tak boleh nak YM..then baru la dia Mintak no.fon aku..tu pon aku macam dok fikir nak bagi ke tak..akal kata tak payah tapi hati suruh bagi..so bagi jugak la..

Malam tu jugak dia call aku..tipu la kalau kata tak berdebar kan..sejuk kot kaki tangan aku masa tu..menggigil je rasa masa nak jawab call tu..haha

Pastu ntah macammana kitorang bercouple..sebab masa dia confess kata tujuan dia YM pon sebab nak cari calon bini..so aku pon macam ha ok la tu..sebab aku pon tengah mencari calon suami..

So bila dah official bercinta pon kitorang tak pernah dating-dating..masa tu aku kat Perak dan dia kat Labuan..1st time jumpa pon masa bln 10 pas raya..tu la 1st time jumpa si dia..hehe..nasib baik memang sebijik-sebijik macam kat Fb jugak..

Pastu bulan Mac 2012 kitorang bertunang masa si dia tengah berkursus kat ipoh..then November 2012 terus kawen..

Sepanjang tempoh bercinta..bertunang dan nak menuju ke alam perkahwinan tu buleh bilang ngan jari je brape kali keluar dating..selebihnya banyak dating kat telefon dan Skype je :)

Tahun ni dah 2 tahun 5 bulan kitorang berkawen..still duduk berasingan lagi..insyaAllah bulan 9 ni aku apply pertukaran kat eg-tukar..harap-harap lepas ni buleh hidup bersama seperti pasangan suami isteri yang lain la..ameen :)


P/S: asalnya nk cerita psl sepupu nk kawen ujung minggu ni sbb tgh dok kalut siapkan hantaran dia..tp tetiba terimbau pulak kenangan zaman bercinta ngan incik suami dulu..so nanti la aku update psl hantaran yg tgh dok buat tu




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 17 July 2015

Selamat Hari Raya


Assalamualaikum..





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 14 July 2015

Self Reminder : Air Mata Untuk Al-Quran


Assalamualaikum 

 










all pics from : Abeben's Artwork

komik terbaik yang pernah aku baca
mata masuk habuk..hukhukhuk


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 9 July 2015

Tukaq url blog

Assalamualaikum sahabat..

lama dah rasanya aku tak update blog.siap seblom nih dah tutup blog dah.tup-tup bukak balik blog ni.tapi dengan nama yang baru.hihih..

so kalau seblom-seblom nih aku punya url blog hikayatcikninie..tapi skang dah tukaq kepada aminiey.blogspot.com je

reason tukaq nama blog sebab rasa cam klasik sangat nama blog hikayatcikninie tu.haha..kadang tu rasa cam dok zaman melayu klasik la pulak..

tapi untuk entry-entry yang lepas tu mana yg ada watermark lama kat gambaq tu aku memang tak bercadang nak tukaq la..tak kuasa la mak jemah ni nak mengedit setiap gambaq tu guna watermark aminiey.blogspot..

so kalau nanti korang terscrool entry yang lama-lama tu abaikan je la watermark lama tu ye :)
~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~