kawan2 followers tercayang

Monday, 27 January 2014

Gara-gara Golden Wrap aku kna chair red be red...huhhh

Asalamualaikum sahabat...

Dah tgk iklan KFC yg terbaru?
Huhuh...gara2 iklan KFC tu la membuatkan aku dgn x sabaqnya menerjah ke KFC 
Kunun2 nk merasai keenakan golden wrap tu
Tp ntah la...
Bagi aku rasa ayam tu biasa2 je
Pizza Hut punya chicken wing lg sedap

Dan aku sungguh x bernasib baik bile aku sakit perut pas mkn golden wrap tu
Bukan sakit perut biasa
Tp sakit perut yg memulas2 mcm dipintal2 pulak
Mmg hazabedah 
Rasa cam nk MC je sbb sakit perut tu ttp x ilang smpai esok harinya

Pastu aku pon merengek2 la bgtau kat incik asben yg aku sakit perut
Tp tu la incik asben nun dok jauh kat Labuan sana
Yg cik puan bini pulak dok kat perak sini
Nangis la aku sorang2 tahan sakit
Kalau ada incik asben leh gak usap2 perut ke picit2 pinggang ke kan
Mana x nya...aku pnya sakit perut memulas smpai tangkap ke pinggang
Mmg seksa giler
Tp yg peliknya aku x rasa nk terbuang air besaq w/pon sakit perut giler2

Sudahnya blk skola tu aku singgah kedai beli eno halia, air yogurt bliss ngan vitagen
Tiga2 tu aku minum dan x sampai setengah jam aku dah rasa nk buang air besaq
Hamik kau cirit-birit terus aku masa tu
Lega sgt2 bile dah melepas hajat

Tp w/pon dah melepas hajat perut aku still memulas lg
Bile time dia mai sakit tu mmg sakit giler wehh
Aku rasa mcm nk tercabut perut aku nih
Tp x de la pulak aku rasa nk terqadha hajat
Cuma kentut je la yg byk kesan minum eno halia tu

Tobat lahum pasni aku xmo mkn dah golden wrap KFC tu
Mmg x serasi ngan perut secondhand aku nih
Sbbnya kwn2 aku p mkn kelmarin ok je masing2
Xde pon kena cirit-birit mcm aku ni hah

Pasni kalau p KFC order je la ayam hot n spicy
Yg tu je la yg sesuai ngan perut aku nih..adehhhh



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 24 January 2014

Mimpi...pergi lah jauh-jauh



Assalamualaikum sahabat...

Dua tiga minggu nih aku asik mimpi pelik je
Sekali dua mimpi aku masih lg pikir positif
Tp bile dah berkali2 rasa mcm mengganggu la pulak..huhuh

Contohnya mcm mlm td aku mimpi psl baby
X dinafikan sejak kawen mmg aku mengharapkan akan hamil awal
Tp nk wat camne belom ada rezeki lg

Mungkin jugak disbbkan perasaan nk anak yg begitu menebal menyebabkan aku terbawa2 dlm mimpi 

Mlm td aku mimpi baby
Kali nih aku mimpi tok aku yg kat Serdang tu jagakan baby aku
Pastu dia mintak aku sediakan susu byk2 utk bekalan baby aku tu
Pastu aku terus terjaga dari tdo

Dua tiga mlm yg lepas pon aku ada mimpi pelik
Aku mimpi aku 'datang bulan' 
Darah melambak2 atas katil sampai aku pulak yg jadi takut

Pastu dua tiga minggu lepas
Aku ada mimpi baby
Masa tu aku mimpi aku tgh susukan baby tu

So kalau nk dikira dlm bulan nih dah dua kali aku mimpi psl baby
Alangkah indahnya kalau betoi nk dpt baby

Tp aku takut sgt2
Aku cuba gak search kat internet psl tafsiran mimpi nih

Melalui pembacaan aku
Mereka yg mimpi baby / menyusukan baby nih membawa maksud x baik
Antaranya mungkin akan terkena sihir / saka

Ya Allah...
Mmg aku takut sgt2
Aku berharap supaya aku dan keluarga aku dilindungi drpd sifat dengki manusia

Pastu psl mimpi 'datang bulan' tu pulak
Menurut apa yg aku baca kat sini jawapannya ialah kesihatan
Dan yg kat sini pula katanya "Biasanya mimpi menstruasi ini dialami wanita dan memiliki makna yang sangat positif. Mimpi ini bisa dianggap sebagai lambang pelepasan ketegangan dan ketakutan. Mungkin Anda akan terlepas dari kesulitan sehingga bisa membuat Anda bisa lebih santai. Kadang-kadang mimpi ini bermakna pembuangan energi dan kekecewaan"

Org kata mimpi itu mainan tidur
Tp ntahla aku rasa aku takut sgt2
Benda2 nih buat aku x betah duduk dan slalu terfikir2
Sampai kan kadang2 tu aku jadi takut nk tdo...huhuh

Ya Allah
Lindungilah aku drpd kejahatan manusia dan benda2 syirik nih

Sahabat2..
Korang pernah x alami apa yg aku alami skang nih?
Apa yg korang buat ek?
Kalau korang ada panduan / doa2 / pengalaman yg buleh dikongsi bersama komen kat bwh ye...sharing is caring :)


updet terkini :

aku dah dptkan rawatan perubatan islam dari sorang ustaz..korang leh baca kat entry sini "rentetan kejadian mimpi baby / menyusukan baby"




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 23 January 2014

Training Memanah

Assalamualaikum sahabat...

Cuti maulidurrasul aritu aku turun padang pantau budak2 memanah
Separuh ari melepak ngan budak2 nih kat padang mmg lemau jadinya
Mana x nya aku pnya letih sampai flat satu badan
Balik2 umah mmg aku tidoq mati x hengat dunia
Agaknya kalau bom meletup pon aku x sedaq
Aku rasa pasni aku nk pencen la....hahah

Ingatkan utk 2014 nih aku malas nk aktif ngan memanah
Tp kecian lak kat bebudak nih
Lgpon senang jaga depa nih sbb x ramai
Aku ngan depa pon dah close giler
Mmg syg hoiii nk tggal depa2 nih

Thn depan aku x tau la ada lg ngan depa ke x
Kalau incik asben dpt posting ke semenanjung aku pindah ikut beliau
Kalau x...insyaAllah aku jaga lg la budak2 memanah nih

Tahun nih skola aku masih jadi tuan umah Kejohanan Memanah MSSD LMS
Mcm ada harapan la utk atlet2 aku nih menang
Lgpon archers LMS yg terror2 mcm Una ngan Ang dah p serantau
So buleh la archers skola aku kaut sume medal yg ada...hahah

Kalau tgk gaya budak2 nih berlatih aku rasa mmg ada harapan
Lgpon 3 org pemanah perempuan bawah 18 thn nih dah biasa p MSSPK
InsyaAllah depa2 nih x kan mengecewakan harapan skolah
Mcm Ellysha nih aku tgk dia konsisten waktu training
Kalau shoot masa latihan pon biasa dpt 7, 8 point
Aku harap Ellysha buleh la menggantikan tempat Ain utk kaut byk2 gold medal

Adilah ngan Shuhada pulak naik turun prestasi depa
Sat ok sat x ok
Bile kna gertak ckit baru la nmpak menjadi

Yg 4 org lg tu baru thn nih nk wakil skola
So aku x target depa utk nk menang medal
Tp kalau dpt mmg alhamdulillah
Kalau kalah pon x salah kan depa sgt
Cuma aku harap sekurang2nya setiap sorang drpd depa nih dpt gak score nti
Sbb kalau tgk time latihan byk sgt arrow yg miss
Berceretek arrow2 tu kat luaq target tu

Tp walau apa pon aku bangga ngan budak2 nih
Kalau budak2 lain mmg xmo pon join mana2 xtvt sukan
Tp depa nih mmg semangat
Time cuti skola bln 12 aritu lg dah turun training smpai skang nih
Aku ngan coach yg lain x yah dok risau sgt
Sbb depa nih leh di harap dan x bergantung pd cikgu
Kalau cikgu x turun pon depa buleh berlatih sendiri2
Contoh mcm hari cuti depa training pg petang
Aku nih kadang2 turun training salah satu masa je s/ada pg atau ptg
Cikgu Redzuan pon mcm tu jugak
So pepandai la budak2 nih training sendiri

Aku harap berbaloi la usaha anak2 murid aku nih turun training
Tournament akan diadakan 13,14 dan 15 Februari nih
Memandang kan thn nih skola kami tuan umah dan aku automatik akan jd manager pasukan daerah
 

Aku harap si Ellysha, Shuhada ngan Adilah nih leh p smpai ke MSSPK
Kalau x mcm x best je nk uruskan archers LMS yg lain sbb anak murid sendiri x dak
Korang2 yg baca blog aku nih tolong doakan utk kejayaan anak2 murid aku ye




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 22 January 2014

clumsy ninja dan abang syg


Assalamualaikum sahabat

Rindu x terkata pd yg tersayang
X sabaq hoiii nk tggu raya cina
Awat ntah rasa lambat sgt masa berlalu

So bile rindu2 kat incik asben kna la tgk gambaq slalu
Tp x puas pon
Mana sama tgk gambaq ngan tgk depan2
Kalau depan2 buleh peluk cium...opsss




Comey x ninja kat atas tu?
Ekceli clumsy ninja nih game yg ada dlm iPad aku nih hah
Masa cuti aritu incik asben download
Suka bebenor incik abang syg tu main game ninja nih...heheh

So bile aku dah balik semenanjung nih
Xde sapa pulak nk main ngan ninja nih
Aku pon mcm malas gak nk melayan si ninja nih
Tp dah cik abang syg suh tgk2kan maka aku pon terjebak la jugak

Mula2 tu mmg seronok main..
Aku suka sgt dera si ninja nih..hahah
Tp kalau aku bgtau kat incik asben mesti dia ckp "cian kat ninja"

Skang nih dah makin slow
X larat aku nk training si ninja nih
Baik aku p training budak2 memanah tu hah ada gak hasilnya..hahah
Lgpon ninja nih level dia smpai 99
Mmg x jadi keje dibuatnya kalau ko mengadap si ninja nih saja

Cuma bila aku rindu sgt kat incik asben
Aku bukak la ninja nih
Teringat gelagat incik asben masa main game nih
Ya Allah...rindunya aku kat incik asben!!!


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 18 January 2014

Dah setahun lebih kawen tapi video nikahnya non hadoo

Assalamualaikum sahabat

Huwaaaa....ari nih 18 Januari 2014
Aku nikah 16 November 2012
Tp yg sedeynya sampai ari nih aku x nmpak lg video nikah aku
Lama bebenor depa amik masa nk siapkan

Aku pon x tau apa dah jadi kat video tu
Asal aku pm kat fb depa kata tgh proses
Tp x tau la apa yg depa proses smpai xdak khabar berita langsung

Aku pon x tau nk percaya kat depa ke x
Tp mengenali insan2 yg terlibat dlm penggambaran video nikah aku tu
Mereka sgt nice...really2 nice w/pon baru 1st time jumpa

Nk2 lg saudara Azali yg mmg aku rasa aku paling byk berurusan ngan dia sbb apa2 progress psl video tu mmg aku direct tnya dia
Seblom2 nih kalau ikut ati nak je tiap2 ari aku tnya psl video aku tu
Tp I thought he could use some time to finishing my video
Jadi aku pendam je dalam ati nih
Aku pikir x pe la...just give him time lah kot...huhuh
Ye la kita pon tau kan depa bizi
Bukannya nk mengadap video aku sorang je
Karang kalau aku keep on pressuring depa lain pulak jadi nanti...huhu

Tp mungkin jugak sbb aku nih BAIK HATI sgt
Maka smpai la skang nih dah setahun lebih kawen pon x dpt lg videonya

Aku x mo berenti berharap
Sbb selain dari album kawen aku rasa video tu pon byk meninggalkan kenangan utk aku dan suami

So pada saudara Azali n team mate
Kalau uol terbaca entry nih please la take action ye
Sbb korang ada bakat
Video yg korang hasil kan dan tunjuk kat aku tu aku tgk mmg cantik
Tp....
Kalau customer pon korang x leh nk handle mcm mana korang nk wat bisnes
Niat hati aku nk tolong korang up business korang
Tp bile jadi mcm ni aku pon tawar ati nk promote korang
Pikir la dah brape byk customer korang rugi bile aku x jadi nk promote korang kat kwn2 aku

Sbb seblom nih dah brape ramai kwn2 aku tnya kat mana amik videographer 
Sapa videographer aku
Aku pon rasa cam nk promote depa nih sbb nk tolong kembangkan bisnes org kita

Tp since video nikah aku tu dah setahun lebih terperam ngan depa
Aku jadi malas nk promote kat org lain
Cukup la aku sorang je yg tertunggu2 video nikah aku tu

Cuma aku terkilan...sedey sbb sorang pon x pm aku kat fb bgtau apa yg dah jadi kat video aku tu
Kalau aku x tnya mmg haram la depa nk bgtau apa dah jadi

Nih pon rasanya dah kali keempat aku tnya psl video aku tu
Tp belom dibalas msj aku tu
Kalau seblom nih jwpn depa tgh render la tgh proses la
Kali nih aku pon x tau apa jwpn depa
Mungkin jawapan yg sama jugak kot...huhuh

Aku masih lg berharap sampai ke saat ini utk melihat video tu
Kalau masih blom ada apa2 tindakan dari pihak depa utk siapkan video aku tu
X salah kot rasanya kalau aku reveal produksi depa spaya org lain x menerima nasib yg sama mcm aku




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Bukan tak nak baby



Assalamualaikum sahabat

Aku rasa mcm aku dah byk wat luahan perasaan psl anak ni
Bukan aku x nak anak
Tp  blom sampai rezeki aku dan suami nk menimang cahayamata lg

Kalau tahun lepas aku mmg byk sentap bile persoalan anak diutarakan
Tp tahun ni aku wat derk je walau panas ati
Aku dah lali mendengar soklan yg sama
Aku dah letih memaniskan muka 
Aku dah malas nk amik pusing apa org ckp

Aku bukannya ada kuasa nk bg dlm perut aku nih ada baby
Jadi...apa2 pon aku berbalik kepadaNya
Kalau Dia berikan rezeki berharga itu aku terima

Kalau blom smpai masanya aku dan suami utk menerima rezeki berharga tu juga aku terima

Apa la kuasa kita sbagai hambaNya yg lemah utk mempertikai perancangan Allah

Bukan aku x sedey bile sorang demi sorang kwn dok canang depa pregnant...hanya Allah je yg tau apa yg aku rasa masa tu

Bukan aku x sentap bile kwn sorang demi sorang tnya bile nk dpt anak...tp sume aku pendam dlm ati

Bukan juga aku x terkilan bile beberapa org kwn  x brape nk menyokong usaha aku utk ikhtiar cara mendapatkan anak...terkilan sgt2 bile jarak antara aku dan suami menjadi point utk mengatakan x sesuai mengandung sorang2 tanpa suami disisi

Ya...aku x tau mcm mana lelah ibu mengandung
Aku juga kosong pengalaman ttg pe'el ibu mengandung
Aku juga xtau mcm mana perasaan sorang isteri yg pregnant tanpa suami di sisi

Tp aku yakin sorang ibu itu sgt kuat w/pon pon tanpa kehadiran sorang suami disisi
Bukanlah aku menidakkan peranan sang suami

Aku pon kalau boleh mahukan suami sentiasa di sisi x Kira masa tgh pregnant atau pon x

Cuma...bg aku setiap org mempunyai bahagian masing2
Percayalah pd rahmat kasih Allah
Dia yg Maha Hebat x kan pernah membiarkan hambaNya keseorangan

Aku respect pd wanita2 di luar sana yg mengandung tanpa suami disisi sama ada tggal berasingan disbbkan tuntutan tugas atau kehilangan suami tercinta akibat kematian dan sebagainya...

Kerana bg aku w/pon secara mata kasar mereka nmpak bersendirian mengharungi dunia kehamilan tanpa suami disisi

Tp aku percaya...
Mereka tidak berseorangan...
Jgn kita lupa pd Maha Pencipta
Allah sentiasa ada...sentiasa wujud...sentiasa menemani siang malam tanpa mengira waktu
Percaya lah padaNya

Kawan2...
Aku dah lelah dgn sume yg korang perkatakan
Sorry to say...aku x perlu kan nasihat bijaksana kalian
Bukan aku berlagak...bukan jugak aku bodoh sombong
Tp cukup lah kata2 itu korang simpan utk diri sendiri
Mungkin ari nih ari aku
Sapa tahu satu hari nti kalian pula yg merasai apa yg aku rasa sekiranya anak2 kalian...adik2 kalian...kakak2 kalian atau sesiapa sahaja yg kalian syg mengalami situasi spt aku...

Aku redha andai blom tiba masanya utk aku bergelar sorang ibu
Aku juga redha andai dlm masa terdekat ini aku mampu pregnant tanpa suami disisi menemani

Kerana aku yakin aku ada Dia yg sentiasa pengasih dan penyayang terhadap hamba2Nya...


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 16 January 2014

Baby Nurhumayraa




Assalamualaikum sahabat...




Comey kan si kecik Humayraa nih
Ekceli Humayraa nih adalah kazen aku yg paling junior
Baru je umur 5 Hari

Humayraa nih anak ke 5 pakndak dan makndak aku
4 org anak pakndak yg seblom nih sumenya hero
So bile Humayraa lahir mmg best la depa
Puteri yg ditunggu2 akhirnya menjelma jua

Mlm nih aku tok ngan tokwan akan bertolak ke Nilai
X sabaqnya nk jumpa si kecik Humayraa nih
Geram nk picit pipi tembam Humayraa 
Humayraa syg...tggu kak Ninie dtg ye
Nk cium baby Humayraa byk2 kali spaya lekat kat Kak Ninie dpt baby





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 15 January 2014

Azam 2014


Assalamualaikum sahabat

Dah separuh bulan Januari kita sume harungi
Aku x sempat lg nk kongsi azam baru 2014 ngan korang

Ekceli byk gak azam tahun lepas yg aku x dpt nk capai
So tahun nih aku bawak je azam tahun lepas tu
Dgn harapan supaya thn 2014 nih aku dpt realisasikan azam tu

Apa yg aku nk highlight utk 2014 nih x byk
Buleh bilang ngan jari je azam yg aku nk capai tahun 2014 nih

1) aku nk kurus!!!!
Nih azam yg aku dok usung tahun lepas
Pung-pang sana sini dok canang kata nk diet
Tp progressnya non-hado
Sudahnya amik ko berat dah cecah 74kg
Aku menambah statistik bilangan rakyat Malaysia yg obesiti
So mcm yg aku kata kat entry sini
Aku berazam utk menurunkan berat badan
Smoga aku istiqamah dan x ngelat2 lg

2) trying to conceive = trying to get pregnant
Yg part nih masa 2012 lg dok mencuba
Tp blom lg dikurniakan rezeki itu
Masuk 2013 pon masih berusaha
Cuma mungkin usaha itu masih lg sedikit
W/pon thn lepas dah berpapan2 asid folik aku telan
Tp rezeki tu blom lekat lg
So teruskan usaha makan supplemen shaklee
Pon sama jugak bile aku masih lg gagal utk pregnant
Pastu beli set susu khisbun utk laki bini
Tp aku pulak x lepas nk telan susu dia...huhuh
So thn 2014 nih aku akan cuba lg
Smoga satu hari nti Allah murah kan rezeki utk aku dan suami

3) tambah aset
Seblom2 nih ada gak bincang2 ngan incik suami
Aku cadang nk beli umah utk wat aset kami
Tp bile survey2 kat area Selama nih bapak pnya mahal harga dia
Umah semi-d je dah cecah 350k ++++
So kna byk wat research lg la utk dptkan harga umah yg sesuai ngan gaji
Lgpon aku cadang nk cari umah teres biasa je sbb aku nk wat umah sewa
Bile dah tetap nk dok kat mana nti baru plan cari umah yg elok ckit

4) dok skali ngan incik suami
Oiiitttt...yg nih leh kira sbagai azam x?
Aku sbenarnya dah bosan giler dok jauh ngan laki
Kadang2 tu aku jeles bile tgk kwn2 yg dok seumah laki bini nih
P mana2 berdua...wat xtvt pon berdua
Tp aku nih sorang2 je dah serupa mcm org x kawen pulak...huhuh
So aku harap thn nih ada rezeki aku utk tggal bersama incik suami
Paling tidak pon aku harap incik suami dpt posting ke semenanjung
So x yah la aku nih nk mengkayakan lg mr.Tony Fernandez tu..haha

5) blajar kulinari dan wat bisness
Hamik ko penangan masterchef pnya pasal
Bile tgk selebriti2 tu masak kek aku pon jadi teringin...hahah
Tp bile nk attend kelas x tau lg
Nk amik private klas yuran mahal pulak
Tp tu la aku cadang nk wat bisness kalau dah expert nti..hahah
Leh gak wat side income bg pelepas byq utang ptptn..heheh

Aku rasa cukup kot 5 azam yg ada tu
Harap2 ada la satu dua tiga azam yg buleh dicapai
Tp kalau buleh capai sume lg bagus..heheh








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 14 January 2014

Salam Maulidurrasul 2014




Assalamualaikum sahabat...

Selamat Menyambut Hari Kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad saw

Salam MaulidurRasul 2014

~ Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah ~



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 13 January 2014

HIGHLIGHT 2013


Assalamualaikum sahabat

Huwarghhhh...tajuknya highlight 2013
Kak jah korang nih mamai ke apa nih

Ekceli kita x mamai pon
Masih waras kata org
Cuma tu la aritu dok kalut2 ngan miting skola smpai lupa nk updet belog
So Kira aci lagi la kan kalau nk citer psl thn lepas pnya kesah
Lg pon baru je brape ari kita sume meraikan thn baru masihi nih

2013 rasanya x byk citer gempaq sgt la
So meh kita nengok apa yg berlaku sepanjang 2013 yg lalu

1) aku dan airasia berpisah tiada
Aku dan incik suami tersyg long distance couple
Sorang kat Perak sorang kat Labuan
Kalau aku leh redah p Labuan ngan si dugong tu x pe la jugak kan
Tp nk wat camno sbb xdak jalan darat yg leh menghubungkan kami
So terpaksa la aku tender airasia utk ke sana
Sepanjang 2013 dah 5 kali aku dok ulang-alik p Labuan
Ribu-riban jugak la koyak purse dan wallet sedekah kat Tony Fernandez
So thn 2014 nih aku xtau lg camno
Hopefully incik suami dpt posting ke semenanjung smula...aminnnn

2) long distance hubby n wifey
Merana jiwa raga kami laki bini bila terpaksa berjauhan
Dah la inai masih merah di jari
Tp terpaksa berpisah utk sementara waktu demi tugas masing2
Mula2 tu meraung jugak la bile terpaksa melepaskan yg tersyg
Tp nk wat camne kalau dah itu takdirnya...huhuh
So merasa la aku nih jadi bini time cuti skola je
Kalau org lain w/pon pjj tp time weekend leh memadu kasih
Aku ngan incik asben time cuti panjang la baru nk bersama kekdahnya

3) bulan madu ekspress
Time tu asben aku Jalan Lasak kat PU Gong Kedak
Dan kebetulan pulak skola aku amik cuti deepavali 5 ari
So pas antaq tok tokwan p Nilai umah pakndak
Aku ngan sepantas kilat pecut dugong ke Kuantan
Masa tu asben paling jauh pon dpt p sampai Kuantan je
Plan asal kitorg nk blk ke kuala lipis terpaksa di cancel
Sudahnya bulan madu la kami berdua di Kuantan 3 ari 2 mlm
Sempat jugak la melepak2 kat Teluk Cempedak
Kesah bulan madu Teluk Cempedak buleh baca kat sini k

4) bulan madu di Melaka
Yg nih la paling best skali sbb 24jam berkepit je ngan laki..heheh
Pas kenduri adik aku bulan Nov tu kami terus p hanimun kat Melaka
So dok sana 3 mlm byk gak la tempat yg kami p
Kesah hanimun kami kat Melaka aku x wat entry lg
Tggu la nti bile free byk aku wat entry khas psl hanimun kat Melaka tu

*updet : entry kat sini dan sini

5) isteri sepenuh masa
Yeayyy..merasa jugak aku menjadi isteri sepenuh masa
Time tu kat Labuan la...di umah kami sendiri
Alhamdulillah berjaya gak la menjadi isteri mithali utk suami...ecehhhh
Tp ada masa aku byk ngelat gak terutama part wat breakfast
Sayang nk tinggal bantal ngan selimut..haha
Tp w/pon aku slalu miss wat breakfast tp aku topup ngan benda lain
Contoh cam masak apam cornetto la..potato cheese ball la..chicken chop la
Tp paling byk kali masak chicken chop la
Laki suka bini pon suka...hahah

Nk resepi? hahah...korang klik2 je kat sini, sini dan sini

6) dugong kena saman
Pecah rekod ooo bile dugong kna saman
Sedey gak la sbb ingatkan nk jaga prestasi si dugong
Tp nk wat camno benda dah nk jadi
Masa tu incik asben yg drive
Kna spot kat Ipoh masa kitorg rushing balik Kulim
Laju pon x la laju sgt
Patutnya 90km/j tp incik asben terprehhhh smpai 102km/j
So x pasai2 dpt saman...huhuh

7) pengurus cemerlang sukan memanah
Tahun 2013 aku bersinar2 ngan xtvt sukan
Best giler bile dpt 2x  anugerah pengurus cemerlang memanah
Satu masa hari anugerah kokurikulum peringkat skola
Satu lg pulak masa hari anugerah kokurikulum dan sukan peringkat PPD
Hopefully 2014 nih memanah akan terus bersinar la
Dan aku harap archers SMKDHH akan shoot pingat emas byk2..heheh

8) mek ja kawen
Hmmm...bulan Nov aritu tambah lg ahli kuarga Hussin n Yati
Mak abah aku dpt menantu yg kedua

Mek ja nih adik aku yg no.2
So bile dia kawen aku dpt sorang adik ipar
Kenduri depa bulan nov aritu
W/pon byk sgt masalah yg berbangkit tp alhamdulillah sume dah selesai
So aku doakan smoga rumahtangga mekja dan Samsul bahagia selamanya...aminn

9) arus perdana vs form 6
Kesah nih mmg wat aku jd haru-biru
Berminggu2 aku berendam ayaq mata bile pikir kan masalah nih
Hampir 3 thn aku selesa ajar bebudak lower form especially form 3
Tetiba kna tarik ke form 6 sbb depa x cukup cikgu bm
Dah la time tu mcm2 kontroversi dan spekulasi dok bertebaran kat bilik guru tu
Aku smpai jadi xdak mood nk keje
Dah la masa tu dok pikiaq nasib anak2 form 3 yg tggal brape bln je nk  pmr
Buleh pulak pengetua arahkan aku ngajaq form 6 berkuatkuasa serta merta
Aku pon dgn x readynya p la ngajaq bebudak pra u tu
Tp skang aku bersyukur sgt2
Kalau masa mula2 tu aku x rela
Tp skang nih aku bahagia ajaq form 6
Dari satu sudut mmg rasa ringan ckit kepala sbb ajaq budak besaq yg dah matang
Pastu x yah nk pikiaq psl masalah disiplin ke apa ke
Cuma rasa risau sbb aku takut aku x mampu memberikan yg terbaik utk mereka
Hopefully Allah swt permudahkan segalanya...aminnnn

10) 1st time masak kat umah mertua
Aku kawen dah setahun masa tu...
Tp tu la 1st time aku masak utk family in law
Seblom2 nih just tolong2 je
Tp aritu tetiba mother in law mintak wat asam pedas
Terkejut beruk aku nk mengingat resepinya..haha
Seblom2 nih bukan aku xmo masak
Tp aku sendiri takut family in law x lalu nk makan apa yg aku masak
Sbb depa dah terbiasa mkn makanan yg pedas berapi
Yg aku pulak jenis masak lauk manis2 pedas x rasa
So drpd depa x lalu mkn baik aku jgn masak..haha
Tp bile dah mother in law suruh x kan nk kata x pulak kan
Masak jugak la aku masa tu w/pon rasa x yakin
Bile dah siap mmg betoi pon masakan aku tu x pedas
Rasa serba salah sgt2 kat depa...huhuh
W/pon xdak sorang pon yg komplen tp aku ttp rasa bersalah
Pas nih aku kna p berguru ngan org melaka ngan n9 la utk wat masakan pedas

So...aku rasa tu je kot kesah 2013 yg aku buleh kongsi ngan korang
Ekceli byk lg yg nk dikongsi
Tp rasanya yg 10 nih je kot yg terpenting...hahah
Sehingga berjumpa lg ujung thn nih utk highlight 2014 pulak





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 12 January 2014

Bambamnya kamu syg...mcm mana nk ttc?



assalamualaikum all

selamat ari ahad sume
thn nih 2014 awal2 thn aku dah mula rasa give up
sume baju nk pakai p keje dah x muat!!!!
OMG..OMG..OMG...
cuti sebulan lebih telah menambahkan inci dan kilo di segenap tubuh badan

lebih parah lg sbb baju2 baru yg dijahit oleh tailor pon aku x leh pakai
ketat di pinggul dan punggung..sendat di perut
pakai girdle pon rasa ketat jugak dan tambah scary bile girdle pon ketat x leh pakai
try pakai masa miting 30dis aritu pon dah sesak napas jadinya...huhhu
apa dah jadi nih? apa dah jadi nih?

balik kulim semalam saja2 timbang berat badan
hamik ko dah cecah 74kg...mmg TEMBAM sgt2
dah la rendah pastu ko gemok pulak kan
mmg obes la namanya..gila x gila

kat skola sume org pakat tegur nmpak berisi
nk2 pulak aku skang nih p skola x pakai girdle
so kalau seblom2 nih buleh la disorok lemak2 yg terjojol tu
tp skang nih nehe kabi la
dah girdle ko x muat maka pasrah dan redha je la p skola x pakai girdle
sampaikan orang nmpak perut aku yg buncit mcm org pregnant 3 bln ni
dah satu hal pulak org speku aku pregnant
tp dlm ati aku aminkan aje bile dorang kata aku pregnant
mudah2an masin mulut dorang aku dpt pregnant thn nih

so bile ko dah bambam giler2 maka tipis peluang nk pregnant
bukan la kata kalau gemok x leh pregnant 
sbb ada gak insan2 yg kategori "comey" nih berjaya gak pregnant
tp tu la...slalu aku dengaq org gemok susah pregnant
cam aku nih dah la gemok..pastu period pon x tetap
mmg kebarangkalian utk sukar hamil itu mmg tinggi
bukan aku dan si hensem x berusaha utk mendapat baby
tp tu la rezekinya blom tiba lg 

sebut la apa saja makanan yg buleh utk mendapat baby sume aku cuba
makan asid folik dah berpapan2 sampai dah naik segan nk p beli kat farmasi
pastu try pulak set kesuburan shaklee pon kureng jugak
yg shaklee nih mebi aku sorang je kot yg mkn dan asben x mkn
pastu masa kat labuan arituh siap beli strip utk kesan waktu subur lg
tp sygnya timing x kena
-ive saja strip tu waktu kat labuan sinun
sudahnya waktu subur aku dikala aku dah blk semenanjung
maka -ive la upt aku masa saja2 cek minggu lepas 
w/pon tau x mungkin aku berhasil utk mengandung...huhuh

dengan berat dah cecah 74kg
tambah pulak dengan period x teratur
tambah dengan mkn suplemen itu ini yg x brape nk mesra ngan badan aku nih
maka aku isytiharkan mulai esok 13/01/2014 aku mula diet gila2

no more rices...no more breads...no more sugar...no more fast food
aku nk wat Atkin...less carbs more protein
aku nk wat clean diet which is mkn sayur2 hijau..ayam..ikan dan telur 
target bulan 3 nih masa besday aku yg ke 30 aku dah capai berat ideal
so bile dah capai berat ideal baru la bleh ttc again
berdasarkan pembacaan aku kat group Atkin tu dah ramai yg berjaya pregnant
ye la seblom nih depa sume bambam mcm aku dan ttc
tp pas wat Atkin beberapa bln yg mana bile berat depa dah berkurangan
tuptup alhamdulillah dah berjaya hamil
aku tumpang hepi dan dlm masa yg sama aku rasa semangat nk berdiet

so 2014 nih azam aku nk dpt blk berat 45kg aku yg dulu
pastu aku gak nk try dptkan baby thn nih...insyaAllah 
smoga Allah permudahkan usaha aku...amin3

ps: ttc stand for trying to conceive = trying to get pregnant





 




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~