kawan2 followers tercayang

Saturday, 21 May 2016

Resepi : Roti Goreng Rempah

Assalamualaikum..

Alhamdulillah dah masuk musim hujan skarang ni..takde la rasa panas sangat cuaca.
Tapi hujan-hujan ni rasa lapaq la pulak! Berkeriut je bunyi perut nih..dah tu acaner nak kurus kalau kejenya asik makan je..muahaha.

Teringat pulak aritu tok ada goreng keledek salut tepung rempah..bunyi macam sedap je kan..hehe.
Tapi pagi tadi dah breakfast keledek goreng..takkan minum petang pon nak makan keledek lagi..nanti asik nak kentut jaaa..euwww.

So kita olah la resepi yang sedia..bahan pon kita kasi tukaq..kita yang buat dia kan! Haha.

Resepi Roti Goreng Berempah

Bahan-bahan:
6 keping roti Gardenia - ikut suka nak potong 4 atau potong 2
Dua tangkai daun kari
1 sudu besaq serbuk rempah kari ayam/daging
1 cawan tepung goreng KFC 
1 cawan air
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara membuat:
1) Kisar semua bahan kecuali roti gardenia.
2) Bila dah selesai kisar, tuang adunan dalam mangkuk.
3) Panaskan minyak yang secukupnya untuk menggoreng. Macam aku masak tadi, minyak untuk menggoreng tu memang aku letak banyak macam nak goreng cucur ikan bilis..
4) Bila rasa minyak dah ready untuk menggoreng, celup roti gardenia dalam adunan yg dikisar tadi.
5) Lepas tu masukkan dalam kuali yang ada minyak panas tu.
6) Balik-balikkan roti dalam kuali tu dan la dalam tiga ke empat minit. Pandai-pandai la adjust timing dia.
7) Bila dah nampak cantik colour dia boleh la korang angkat.
8) Pastu roti goreng rempah tu pon dah sedia la untuk di'ngap'!!

P/S : korang takut roti tu berminyak??? Haishhh...tak dak lah wehhh..tadi walaupon dah sejuk tapi roti goreng tu tetap la rangup dan tak lembik..masih rasa crunchy gitu lorr..

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera :)





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 16 May 2016

Selamat Hari Guru 2016


Assalamualaikum..

Selamat Hari Guru kepada semua rakan pendidik di seluruh Malaysia..hari ini hari yang paling bermakna untuk kita :) 

Selamat Hari Guru juga untuk mama dan abah..antara insan terpenting dan terawal yang menjadi guru kepada diriku..dirimu begitu berharga :)

Tahun 2016 tahun ke-6 sambut Hari Guru..time flies but memories last forever :)

P/S : tema royal blue tahun ni



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 21 April 2016

Selamat Hari Lahir Mama

Assalamualaikum..

What is so special about today?

Haha! 

21.04.02016 is my mama besday.. Hepi Besday Mama! and.. Hepi Mothers Day in advance!









~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 10 March 2016

Bertindaklah Sekarang

Assalamualaikum...

Emas makin hari makin naik harganya

Sampai satu masa nanti nilai harganya yang tinggi mampu membeli sebiji banglo dengan harga cash

Jangan tunggu lagi

Jangan fikir lagi

Lagi lama anda fikir..lagi banyak anda rugi

Mari simpan emas sekarang!!!

1 bulan 1 gram 1 keluarga :)

Bertindaklah sekarang..

Wasap : 017.8986522






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 9 March 2016

Marilah Menyimpan Emas

Assalamualaikum..

Korang pernah terfikir nak simpan emas tak? 

Dulu-dulu aku selalu terfikir buleh ke tetiap bulan nak simpan emas..aku nih dah la jenis tak suka pakai barang kemas ala-ala mami jarum tu..kalau ada pon takat cincin nikah sebentuk gelang tangan seurat dua..hat cincin tunang dan risik masuk peti besi!

Pastu bila tengok kat Fb orang dok share pasal emas itu emas ini rasa cam "eh..aku nak beli jugak la cam Bedah pakai tu..cantik sangat..tapi nanti kalau beli tapi tak pakai rugi pulak.."

Hah..kalau korang pernah alami situasi macam aku tu..suka emas tapi rimas nak pakai banyak-banyak..korang buleh menyimpan dengan cara macam ni..

1 Bulan 1 Gram 1 Keluarga


Langkah Permulaan Untuk Buat Saving Emas
1. NIAT - bila dah pasang niat insyaAllah Allah mudahkan jalannya

2. Menuntut ilmu - Cuba join group khas simpan emas. Contohnya macam group tempayan emas 999. Banyak sangat info yang boleh kita dapat setiap hari.
3. Tanya pada orang yang betul - Jangan tersilap langkah konon2 nak melabur sangat..last2 terperangkap dengan pelaburan bukan2.. macam powergold , menawarkan emas fizikal serendah 1gram
4. Asing siap2 duit pendapatan - Nak beli emas kena ada duit juga. Jadi nak taknak, paksa diri untuk menyimpan. Simpan emas lebih bagus sebenarnya.
5. Membeli pada orang yang betul - Carilah penjual yang sah berdaftar dengan mana2 syarikat yang sah. Komfem dulu keahliannya. Sekarang ramai orang menipu.
6. Belilah sedikit sedikit ikut mampu - Bila kita ada wang sedikit, cepat2 tukarkan kepada emas. Powergold menawarkan pembelian emas serendah 1gram.
7. Simpan di tempat yang tidak dijangka - Okey..yang ni..tolong jangan bagitahu orang dimana tempat kamu menyimpannya.
Semoga bermanfaat.

MULAKAN SIMPANAN ANDA HARI INI. TUKARKAN SEDIKIT WANG ANDA KEPADA EMAS SEBAGAI SIMPANAN JANGKA PANJANG.
Jom kumpul emas

Ninie Powergold 
017.8986522











~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 7 March 2016

TTC dan Angelica & Peony



Assalamualaikum..

Angelica & Peony nih dah dekat sebulan aku consume..aku start makan masa cuti raya cina baru-baru nih..so sekarang nih pon supplemen tu cukup-cukup untuk minggu nih je..

Testimoni aku simple je..

Aku start makan masa tu betoi-betoi lepas cik P berakhir..pagi 2 biji lepas breakfast dan malam 2 biji lagi seblom nak tido..genap seminggu makan Angelica & Peony nih aku mai cik P lagi skali..time nih rasa cuak dah sebab baru je seminggu yang lepas aku datang bulan..kalau ikutkan cycle dia dah jadi 7 hari je..eh eh tak buleh jadi nih!!

Laju-laju aku pm Dr. Salwa sebab rasa cuak sangat-sangat..masa tu dok terfikir tak kan la secepat nih kesan supplemen tu..pas dengaq penerangan Dr. Salwa baru la rasa lega sikit..Dr. Salwa kata itu adalah normal sebab supplemen tu tengah buat keje dia..maknanya..supplemen tu tengah dok perbetulkan cycle period aku..

Harap-harapnya lepas nih cik P akan datang tepat pada waktunya la..takmo dah delay-delay..kalau tak mai tepat-tepat pon at least mai tiap-tiap bulan dengan cycle yang sama pon aku sujud syukur sangat dah..senang nak detect waktu subur..ya Allah ya Tuhanku..Kau permudahkanlah urusanku..amin.

Sabtu aritu repeat order Angelica & Peony dengan kak Aliah..amik dua botol sekaligus..senang untuk wat stok sendiri..heheh

Esok lusa sampai la tu..yeayyyy..





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 4 March 2016

Alkisah Prau 1 (2014)

Assalamualaikum..

Rasa-rasanya aku tak pernah mengabadikan cerita pasal anak-anak Prau1 nih kat dalam blog aku..tapi..hari ni rasa macam nak share cerita pasal depa..agaknya cikgu awak ni rindu kot kat anak-anak Prau1..heheh

Masa tahun 2014 aku dapat jadi guru kelas Prau1..kelas yang paling ramai ahlinya untuk batch Prau 2014..22 orang anak-anak remaja yang hensem-hensem dan cantik belaka..memang aku suka sangat dapat jadi mak depa..hihih

Setahun bersama depa, memang macam-macam perangai aku jumpa..walaupon adakalanya sesetengah fe'el depa buat aku sedih dan terasa hati..tapi aku maafkan jugak la..dah la dorang nak exam STPM..nanti tak berkat pulak ilmu kalau cikgu masih terasa hati sebab doa cikgu nih macam doa mak ayah jugak..cikgu tak redha hilang pulak keberkatan belajar nanti T_T Ok stop membebel pasal kecik-kecik hati nih..benda dah lepas kan..

Oleh sebab ada 29 orang penghuni kat dalam kelas Prau1 nih..maka ada 29 perangai yang berbeza..nasib baik depa bukan budak darjah 1..kalau tak..jenuh aku nak mengadap pe'el masing-masing..haha

Kelas Prau1 nih istimewa sebab ada Ketua Pengawas dan Penolong Ketua Pengawas..nampak macam kelas paling senior, paling skema, paling terbaik, dan segala paling la..hahah..tapi sebenaqnya depa tak skema pon..bagi aku kelas Prau1 ni la ahli-ahli dia sangat ceria, sangat happening, sangat close each others dan blablablabla..

Macam contoh kalau nak tengok geng-geng budak baik dan skema ada Rosfazilah, Nazirah, Shuhada ngan Wani..macam Wani, Nazirah ngan Suhada tu memang susah nak dengaq suara depa dalam kelas..asik senyum memanjang..memang cikgu senang hati la ngan sikap sopan santun depa..Ros pulak walaupon aku masukkan dalam geng kategori skema tapi skema dia waktu tertentu je..hahah..Ros nih Penolong Ketua Pengawas..so mai waktu dia tegas memang nampak tegas sampai ada yang tak suka kat dia..tapi normal la kan ada orang suka ada yang tak suka..tapi macam aku personally memang takdak masalah ngan Ros..dalam kelas suka tanya cikgu soalan yang dia tak paham..pastu berbakat pulak si Ros nih..kalau jadi emcee waktu perhimpunan atau apa-apa majlis suara dia sangat la sedap..ada lenggok-lenggok pengacara campur pembaca berita..tahun 2014 dulu pernah bawak Ros p pertandingan syair..memang meremang dengaq dia bersyair..macam Ros skarang sambung belajar kat UITM..Nazirah pulak kat UMT..Wani ngan Suhada pulak senyap tanpa khabar berita..

Kalau geng bollywood pulak kelas Prau1 ada Kalayvani, Vithiyal, Mugilan dengan Geethane..4 orang bintang hindustan nih memang rapat sesama depa..tapi..walaupon berlainan bangsa dan agama, depa nih sehati sejiwa jugak dengan ahli-ahli Prau1 yang lain tu..apa-apa event yang class buat depa join jugak..so xde la diskriminasi ke apa ke..macam sekarang walaupon masing-masing dah bawak haluan sendiri tapi masih keep in touch dalam wasap group..macam Geethane sekarang kat kolej swasta kat Penang, Vithiyal kat UPSI, Kalay kat UMK, dan Mugilan pulak kat UUM.

Geng seterusnya adalah geng melawa a.k.a geng cermin..hahah..geng nih ada Azila, Jen ngan Syu..geng nih dalam kelas dok baris tepi tingkap..walaupon Azila je yang selalu aku nampak dok bercermin, tapi sebab depa dok satu line maka aku gelarkan geng cermin..hehe..jangan marah cikgu na..saja usik-usik anak-anak murid cikgu yang dah lama tak jumpa nih..geng nih buleh jugak dikatakan geng ayu walaupon si Jen tu nampak cam ganas ckit..Jen nih ganas bukan la jenis ganas kaki gaduh tu..tapi apa yang aku nampak Jen seorang yang tegas dan tak mudah diperkotak-katikkan..tu pasal bila masuk UUM dia join Rotu..macam Azila ngan Syu pulak jenis lemah lembut senyum sokmo..kalau nak dengaq suara depa dua pon macam tak brape nak jelas jugak..anak dara pingitan betoi..hahah..Syu aku tak tau sekarang dok buat apa..mungkin keje mungkin sambung belajar..Azila kat UMK, Jen pulak kat UUM..

Next adalah jejaka hot di pasaran..ramai peminat depa nih..kebanyakan peminat depa junior-junior yang tengah dok syok layan perasaan minat orang tu minat orang ni..haha..geng 3A cikgu-cikgu Prau gelar untuk jejaka bertiga nih..port depa dalam kelas adalah bawah kipas baris tengah line belakang skali..geng nih tiga-tiga pengawas sekolah..Azim, Adib, Amzar..Adib merangkap Ketua Pengawas..tengok badan memang ada gaya abang besar jaga kawasan..hehe..tapi Adib nih buleh dikatakan sebagai Ketua Pengawas yang low profile..jarang sangat tengok dia kat atas pentas waktu perhimpunan sampai ada cikgu-cikgu arus perdana yang tak kenal dia..Amzar pulak dengan rupa yang good looking tu memang ramai peminat la..pernah masa aku relief kelas form5 dulu dok dengaq budak-budak perempuan dok bercerita pasal Amzar..melting tengok Amzar la..secret admirer Amzar la..Amzar cute la dan macam-macam lagi la..haha..Azim pulak aku tengok jenis manja tapi suka usik orang..pernah masa perhimpunan skola tersasul sebut nama skola Sg. Bayor..haha..tapi manja si Azim bukan la manja yang auwww tu..manja dia manja nak tarik perhatian cikgu..Azim nih lepas dapat result STPM dulu memang rajin wasap aku untuk tanya pasal kursus-kursus kat U..semangat betoi dia nak sambung belajar..skang nih dah ada pon kat UNISEL..Adib pulak kat UNIKL..manakala Amzar lepas abes STPM terus dapat keje pegawai imigresen..

Geng seterusnya geng bawah kipas jugak..tapi geng nih dok kat baris tengah dan di tengah-tengah kelas..geng nih geng campuq loghat pattani Sg Bayor dan pattani Batu Kurau..antara depa berempat, Hadi loghat dia tak berapa pekat sangat..Hadi nih sopan santun budaknya..pelajar lelaki paling kecik dalam kelas selain Syahril..masa Hadi jadi ketua kelas memang rajin sangat hantar attendance kat pejabat setiap pagi..skang nih Hadi sambung belajar kat Kolej Komuniti..Syahril ngan Hafiz pulak bakal cikgu..Syahril kat UPSI, Hafiz pulak kat USM..depa dua ni la yang kalau dalam kelas memang pekat loghat pattani masing-masing..sorang Sg. Bayor sorang Ijok..dok dalam kelas sebelah menyebelah..haha..memang pening kalau dengaq depa cakap guna loghat masing-masing :) sorang lagi adalah Firdaus..pon pekat dia punya loghat pattani dia..paling hingaq dalam kelas..haha..tapi pandai bersajak si Firdaus nih..pon meremang bulu roma kalau dengaq dia bersajak..

Geng akhir sekali geng datin wannabe..heheh..geng nih geng volleyball sekolah..empat-empat orang pandai main volleyball..dalam kelas dok baris tepi tingkap..4 sekawan yang datang dari skola yang sama..Syamin, Aishah, Natrah ngan Sally..macam Syamin nih kawan-kawan sekelas suka panggil dia Datin Min..tapi memang nampak gaya datin-datin pon..heheh..mungkin sebab penampilan kemas pastu nampak bergaya terus dipanggil Datin Min..hehe..semoga suatu hari nanti masin mulut kawan-kawan yang mendoakan jadi datin betoi la awak nanti Syamin..hehe..Aishah, Nat ngan Sally pon nampak gaya macam nak ke arah datin wannabe jugak tu..heheh..dalam kelas geng 4 orang ni rajin stadi sama-sama..depa ni peramah sangat-sangat dan budak-budak lelaki pon suka dok lepak kat tempat depa..kira kamcing sangat-sangat la orang kata..tapi memang betoi pon sebab kalau ada apa-apa hal memang anak dara 4 orang ni la yang dicari oleh anak-anak bujang kelas Prau 1..heheh..

Last but not least..ada sorang lagi ahli keluarga Prau 1..Zafirah namanya..tapi Zafirah nih dah berhenti form 6 masa pertengahan tahun 2014..berhenti pon bukan sebab nak kawen tapi dia dapat tawaran SPA..so pasni Zafirah jadi nurse la..heheh..

So total semua anak Prau 1 bilangannya adalah 23 orang..tapi minggu lepas kami semua kehilangan Amzar..kehilangan yang sangat besar sampai semua orang rasa macam tak percaya yang Amzar dah takde dah tinggalkan dunia ni untuk selama-lamanya T_T kisah pemergian Amzar ada aku nukilkan kat entry ini..aku sendiri pon macam tak percaya masa dengaq berita Amzar dah takde..sampaikan ada sorang cikgu Prau berkongsi perasaan dia pasal Amzar..katanya masa solat jenazahnya dia pon rasa tak percaya dan terdetik kat hati dia yang sepatutnya anak murid yang solat kan jenazah cikgu, tapi yang berlaku adalah sebaliknya..memang mati itu tidak mengira usia..tak kira tua atau muda memang kena bersedia..

Entry kali nih memang entry yang sangat sentimental bagi aku selain entry arwah Amzar yang aku tulis sebelum nih..entry nih sebagai tanda ingatan aku pada anak-anak Prau 1 yang selalu aku rindu..yang sentiasa aku sayang..yang sentiasa aku ingat dan kenang..moga-moga cikgu takkan melupakan awak semua dan awak semua jugak tidak akan melupakan cikgu..

Cikgu minta maaf kalau waktu cikgu mengajar anak-anak Prau 1 dulu cikgu ada buat benda-benda yang korang tak suka atau terasa hati..cikgu minta maaf jugak kalau ada yang terasa cikgu macam pilih kasih dan sebagainya..cikgu sayang korang semua..marah cikgu marah kerana sayang bukan sebab benci..terima kasih sebab korang semua menjadi sebahagian daripada kenangan manis cikgu sampai ke hari ini..cikgu sayang semua..semoga ukhwah kita berkekalan sampai ke syurga..amin ya rabbal'alamin :)














~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~