kawan2 followers tercayang

Sunday, 20 April 2014

FROZEN

Assalamualaikum sahabat..

Ok..ari nih ari ahad
Ari berehat2 di umah saja
Kalau nk jalan2 ari ahad mmg x la
Aku x brape nk gemar berjalan2 kalau soknya aku kna keje
Sbb nti kat skola sok mesti aku menguap2 keletihan

Jadi biasanya kalau ari ahad aku akan bermalas-malasan kat umah je
Recharge balik energy yg ilang semalam masa p soping..heheh

Biasanya kalau balik Kulim nih aku akan bertenet le 
Punya la bosan x tau nk wat apa last2 skali tgk citer FROZEN
Ekceli bln 12 aritu mmg ada nk tgk filem nih masa p umah Mek Dah
Tp disbbkan tggal seat depan je so x jadi la nk tgk
Dan akhirnya kitorg decided utk tgk Hunger Games
Review Hunger Games di sini ye :)

Aku suka tgk citer kartun
Nk2 pulak kalau yg ala2 fairytale nih
Lagi la semangat nk melayan
Walaupon FROZEN nih citer fairytale 
Tp bkn yg mcm Cinderella, Rapunzel dan seangkatan dgnnya


~google image~

Bagi aku FROZEN nih ada pengisiannya
X terlalu klise dgn tema percintaan yg sinonim ngan citer fairytale
FROZEN nih lebih kpd nilai kasih sayang adik beradik
Kisah cinta walaupon ada tp x begitu ditonjolkan sgt
Tp walaupon elemen cinta x byk tp x mencacatkan filem nih

Kalau aku mmg aku bg 5/5 bintang utk filem FROZEN
Lagu tema Let It Go sgt best, kartun pon cantik dan wat aku terpegun..heheh
Pengajaran mmg byk buleh kutip walaupon ianya sekadar citer kartun
Mmg sesuai ditonton oleh kanak2 :)

Sedikit sinopsis ttg filem FROZEN nih
Menceritakan ttg Princess Elsa yg ada kuasa magic. Apa yg disentuh oleh Princess Elsa akan bertukar jadik ais. Sampai la satu ketika Princess Anna (adik Princess Elsa) tercedera disbbkan magic Princess Elsa nih. So Princess Elsa mengurung diri sampai la akhirnya dia ditabalkan jadi Queen Elsa. Klimaksnya bile berlaku sedikit perbalahan apabila Princess Anna ingin berkahwin dgn Hans yg baru dikenali 1 malam. Queen Elsa enggan memberi restu dan menyebabkan Princess Anna seperti x berpuas ati sehingga berlaku perbalahan antara kedua2 puteri itu. Tanpa sengaja magic Queen Elsa erbongkar apabila dia seperti marah dan menyebabkan negara dia dilimpahi salji. Kemudiannya bermula pengembaraan Princess Anna menjejaki Queen Elsa utk memujuk.


~ google image : Queen Elsa & Princess Anna ~

Filem nih mmg best
Aku terpesona bile tgk istana ais yg dibina oleh Queen Elsa
Mmg cantik sgt sbb nmpak cam istana yg dibina dari kristal
Pastu gaun Queen Elsa pon cantik jugak
Leh wat inspirasi baju kawen utk bride to be...hehehe

So kalau korang nk tau lebih lanjut ttg filem FrOZEN nih korang kena tonton sendiri
Aku pon just tgk kat internet je
So kalau korang nk tgk leh tgk kat sini ye
Tp x de subtitle la..heeheh
Selamat menonton ye :)



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sabtu : Pasar Kemboja...Jambatan Kedua dan Daiso Queensbay

Assalamualaikum sahabat..

Semalam ari sabtu..cuti2 ujung minggu
Aku nih biasa kalau ari sabtu je mula la nk p jln2
X reti nk dok kat umah gamaknya kot...hahah

So sabtu semalam panjang je langkah kaki aku nih
Pepagi buta dah bangun sbb nk p jenjalan punya psl

Destinasi pertama yg kami tuju ialah pasar Kemboja
Sbb apa dinamakan pasar Kemboja ialah kerana majoriti penjual berasal dr Kemboja
Korang kalau dtg soping kat sini mmg rambang mata kot
Sbb baju, tudung, blouse sume jual murah2
Nk lg murah korang beli byk2
Konpem dpt harga borong
Aku semalam just beli tudung je pon
Sampai 5 helai aku rembat sbb nk matching ngan baju p keje..hohoh

Balik dari Pasar Kemboja aku ngan adik aku p Queensbay pulak
Dari Parit Buntaq tu terus je kitorg p Penang
Mulanya nk ikut jambatan Penang yg lama je
Tp tetiba gatai pulak belok kete p naik jambatan yg baru tu
Mak oiiii jauh sgt2 rasa perjalanan naik jambatan kedua
Tp syok gak sbb kete x byk..leh bwk slow2 tgk kiri kanan
Lgpon aku dah usya2 kalau naik jambatan kedua nih dekat je ngan airport
So nti kalau incik suami balik nti senang aku nk p amik kat Airport Penang

Kat Queensbay aku ngan adik aku x soping sgt pon
Mahal kot barang2 kat sini
X mampu den ni hah
P Queensbay nih pon sbb nk p Daiso je pon
Tp x byk pon barang yg aku beli
Cuma ada la dua tiga barang yg aku beli
Kalau ikut ati mmg nk beli je sume barang2 yg ada sbb COMEYYY sgt2
X sabaq nk deco2 umah sendiri
Tp sudahnya aku beli sudu, garfu, mouse pad ngan food cover je
Apesal lak p beli menda alah tu sume?
Sudu, garfu ngan mouse pad tu aku beli sbb ada gambaq Hello Kitty
Yg food cover tu pulak sbb color dia PINK
Nti leh la guna kat Labuan utk tutup makanan..heheheh

 ~sudu ngan garfu tu mcm syg je nk guna :P~









~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 18 April 2014

Iman dan Islam : Jangan Lokek Beri Salam

Assalamualaikum sahabat :)

Meh kita senyum2 slalu...jgn lokek utk memberi senyuman ye



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Iman dan Islam : wif the left wif the right

Assalamualaikum sahabat...

Mulai minggu nih kat blog nih dah xde entry wordless Wednesday 
Saja2 la aku tukaq p ari jumaat pulak
Tp bukan wordless Friday ye
Cuma aku bercadang utk berkongsi entry2 islamik (ilustrasi bergambar/soal jawab)
Bukan la nk kata utk entry sabtu sampai khamis xde yg islamik
Cuma aku fokuskan lebih perkongsian pd hari jumaat :)

Utk entry yg pertama berkaitan Iman dan Islam nih
Jom kita tgk psl amalan yg paling simple kita buat
Dan biasanya amalan tu kita buat s/ada disedari atau tanpa kita sedari








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 15 April 2014

Sunday, 13 April 2014

Aku peminat tegar Pink + Hello Kitty

Assalamualaikum sahabat..

Aku nih sebenarnya mmg gilosss sgt ngan kaler pink
Kalau dah giloss ngan kaler pink maka giloss jugak la ngan Hello Kitty nih

Pernah masa aku form 3 dulu 
Aku g beli sendiri teddy bear Hello Kitty utk wat bantal bucuk kat asrama
Gigih ko beli Hello Kitty yg besaq gedabak tu pastu bwk p asrama
Nasib baik x kena rampas dek warden...hahah

Tp tu citer dulu
Skang nih aku xde la sefanatik zaman remaja dulu2 tu

Minat mmg masih minat pd si Hello Kitty cute nih
Tp xde la sampai sume benda aku nk berHello Kitty bagai..hahah

Contoh paling mudah Mcd kan slalu wat offer barangan koleksi Hello Kitty
Tp tu la...aku nih nama je "Kipas susah mati" Hello Kitty
Tp x pernah pon cuba nk dptkan barangan tu
Pernah skali mintak incik suami beli kan tp dia kata dah abes
Pastu x mintak2 dah sampai skang
Dah tu acaner ko kata ko kipas susah mati Hello Kitty ni senah oiii???

Hey hey hey...
X dpt kumpul koleksi Hello Kitty skang nih xpe lg
Tp aku dah ada plan utk realisasikan impian aku nih
Aku plan bile incik suami dah blk semenanjung dan bile kami dah dok skali
Aku nk amik satu bilik dan hias ngan barangan Hello Kitty
Rasanya bilik tetamu nti la yg aku nk hias cantik2 tu..heheh

Kalau bilik tido utama aku rasa jgn harap la laki aku nk bg
Mesti dia xmo punya..hahah
Sedangkan si dugong tu aku letak hiasan kete kaler2 pink pon laki aku dah semacam
Nih kan pulak nk hias bilik tdo ngan kaler pink dan Hello Kitty!!
Mmg ko tdo sorang2 je la gamaknya...huhuh

So skang nih x sabaq nk tggu incik suami dpt posting
Pastu nti leh la kita deco2 umah ikut suka ati sendiri
X sabaqnya!!!!






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 12 April 2014

Flight - bus - feri

Asalamualaikum sahabat..

Bebaru nih aku p Labuan
Cam biasa la aku nih
Asal cuti skola je rutin aku mmg ke Labuan le 
Kembali ke sisi suami utk bermanja kasih...ecehhhh

Tp pointnya bkn nk citer hal2 suami isteri
Yg tu simpan sendiri2 la kan
Cuma nk share ngan uols psl pengalaman aku naik 3 pengangkutan awam
Udara..darat..dan laut...ngko ado?

So dari Labuan cam biasa la mesti naik flight
Dan kebiasaannya mmg aku pilih Airasia je
Murah ckit dari MAS 
Lgpon aku dah jatuh chenta ngan mee goreng mamak Airasia
So mmg alasan kukuh la kan nk pilih Airasia nih

Dari Labuan ke Kuala Lumpur amik masa dlm 2 jam setengah
Tu yg leceh sbb aku kna transit kat KL dulu 
Kalau ada flight direct dari Labuan ke Penang mmg aku sujud syukur sgt2
Tp malangnya non hado okey!!!

So nk x nk kna transit kat KL pastu baru la ke Penang
Letih ooo nk transit2 bagai nih
Tp sbb nk cpt sampai aku gagahkan diri jugak la
Biasanya kalau dari KL ke Penang x amik masa lama
Dalam 30 - 45 minit korang mesti dah sampai pnya
Xsempat pon kalau nk tidoq

So aku sampai Penang dlm kul 3.45 camtu
Kalau ikut kan leh smpai awal lg tp flight cam delay masa tu
Biasanya abah aku akan tggu aku kat airport Penang
Tp aritu abah aku blk keje lewat
So x sempat nk g Penang amik aku
Kalau p jugak alamat nya mmg terperangkap dlm jem la..huhuh

So aku pon ngan konfiden bgtau kat abah aku naik bas ke jeti
So dari jeti Penang nti aku amik feri then abah aku tggu kat Butterworth je
Abah aku ok je sbb nti dia x yah la nk kalut sgt kejar ke Penang utk amik aku

Maka aku pon kuar je dari airport terus p bus stop
Aku sebenarnya dah lama x naik bas
Rasa cam nk nangis pon ada sbb rasa cam x reti nk naik bas
Kali terakhir aku naik bas masa aku blajaq kat UUM thn 2005/2009
Bayangkan dah brape lama aku x naik bas
Mencabar jugak rasa nk naik bas nih...hahah

Bile dah naik bas nih baru aku tau rupa nya ada je bas dari airport ke jeti
Tambang pon murah dlm rm2.70 je
Sambil2 tu leh tgk pemandangan keliling...syok ooo

Dalam sejam dok dalam bas smpai la aku ke jeti
Ok..kalau dari Labuan td aku dah naik flight
Pastu sampai Penang naik bas pulak
Skang nk kena naik feri pulak
X kan nk berenang kot nk blk Butterworth sana

So lengkap la perjalanan aku aritu
Udara...darat..dan laut
Bestttt oooo

Lg best sbb naik feri free x yah beli tiket
Sbbnya kalau dari pulau nk ke tanah besaq x yah bayaq pape
Sama gak cam naik jambatan Pulau Pinang
Kalau dari tanah besaq nk ke pulau kena la bayaq duit tol
Tp kalau dari pulau nk ke tanah besaq x kena pape bayaran
Sbb ko dah bayaq masa nk masuk pulau tu
Gitu le konsepnya

So kalau naik feri pon ko bayaq masa nk dtg dari Butterworth
Kira beli tiket p balik la

Dulu2 masa kitorg dok blajar lg
Abah rajin bwk jln2 ke Penang
Biasanya kalau p lalu jambatan Penang
Time blk mesti naik feri
Syokkkkkk ooo..heheh


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Kulit b*** ku sangka PVC

Assalamualaikum sahabat

Lama oiii mak jemah korang x updet belog kan
Rasa mls ckit nk tulis2 dek kebizian menanda pbs anak2 murid
Tu pon x abes2 lg menanda..huhuh
Pdhal next week dah start key in markah
Keje oh keje..
Selagi bergelar pekerja selagi tu la keje x abes

Oiiitttt...aku x mo membebel psl keje
Nti kome bosan pulak kan
Aku cuma nk membebel psl casing iPad aku je
Casing yg aku beli kat Tesco Kulim
Dan yg sadisnya aku sempat pakai 2 ari je pastu terpaksa humban masuk TONG SAMPAH

Alkesahnya masa aku dok usya baju baru utk iPad aku nih
Tetiba terpandang la deretan casing iPad kat Tesco nih
Usya2 harga kira mmg mampu milik la
Pastu berkenan pulak ngan color casing tu terus aku rembat tanpa cek pape dulu

Balik2 umah dan2 tu jugak aku mekap casing iPad aku nih
Dari zero terus jadik hero kata ko
Dari kosong terus bunga2 gitu
Punya la suka sampai tiap masa aku dok belek2 casing iPad aku nih

Skali ko nk jadikan citer tetiba mata aku terpandang kulit casing yg kat bahagian dlm
Si hidung kembang punya kulit daaaa
What the heck aku buleh tersalah beli nih
Ku sangka2 getah PVC rupa2nya kulit si babi

 ~nampakkah kome bintik2 tiga itu?..huhuh..penat aku mekap cantik2 last skali ke tong sampah jua..sobsobsob~

Melayang rm32.90 aku
Plus ngan sticker2 yg aku beli utk mekap casing nih mau berabis dekat rm50
Mmg aku bengang sgt2 
Lg aku bengang mcm mana aku buleh x perasan..adoyaiiiii

Sudahnya iPad aku xdak baju lg la jwbnya
Cian iPad aku nih..huhuh
Tp lg kecian kat tuan iPad
Rasa cam kena tipu tertipu dan ditipu
Kuciwa sgt2 aku rasa..sobsobsob

Tp kekecewaan tu xde la lama sgt
Pas aku buang casing iPad tu masuk tong sampah
Aku g beli lak baju baru utk iPad aku nih

So skang iPad aku dah berbaju
Lg cantik dan lg jimat dari baju yg aritu
Aku x yah nk mekap2 pon baju dia mmg dah cantik
Nk2 pulak bile dpt yg color pink dan ada kartun Hello Kitty
Lg la ati aku nih melonjak sukaaaaaaa...

 ~baju baru yg super cantik utk ipad kesayangan~





Moralnya...
Seblom nk beli pape tgk dulu brg yg nk dibeli
Perati betoi2 dan cek tgk spaya x tersalah beli
Sekian...pesanan ikhlas dari pihak penaja..hehehhh





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~