kawan2 followers tercayang

Monday, 10 November 2014

Edisi Bulan Madu : Teluk Batik



Assalamualaikum sahabat :)

Dah lama x update blog..huhuh
Bizi bebenor ngan kekangan tugas
Kalah PM Malaysia :p

Bebaru nih mai angin nk bercuti
Mood berhanimun secara tiba2 :p
Bukan apa masa kursus memanah aritu mmg aku gian nk shoot
Tengahari2 rembang aku ngan k.an dok memanah sampai burn kulit
Mlm tu blk hotel terus lenguh2 badan
So gedik2 la aku mengajak incik asben p bercuti
Masa tu pikir lantak la tgh bulan ke gaji lambat lg nk masuk ke
Yg penting aku nk p bercuti gak
Tidak dpt tidak nk jugak!!
Bercuti utk rehatkan badan kaedahnya
Tp sebenarnya aku mmg nk sgt2 bercuti
Letih wehh dok shoot kat padang
So aku pikir aku nk p berendam2 dlm ayaq utk ilang kan sakit2 badan

Jd pas abes kursus memanah aku ngan asben terus ke Teluk Batik
Plan pon last minit je masa aku tgh dok berkursus pg Sabtu tu..hahah
Pas dah konpem ngan hotel terus calling2 asben suh dia siap2 n jgn tambah ari menginap
Ekceli masa aku kursus tu asben ikut skali
Tp aku tggalkan asben kat hotel kat Tepeng

So tghari Sabtu tu bergerak la aku ngan incik suami
Sanggup ko redah ujan lebat petir guruh kilat semata2 nk ke Teluk Batik
Masa tu malas nk pikir buleh mandi ke x kat pantai
Walaupun tujuan asal mmg nk merehatkan badan selepas setengah ari dok shoot
Alang2 dah hitam berjemur tengah panas kat padang meh la kita hitamkan lagi kulit

Yg aku tau kalau air laut bergelora aku masih ada alternatif lain
Sbbnya hotel yg aku booked tu ada swimming pool..yeayyyy!!
So kalau laut bergelora aku ttp masih buleh berenang2 itik..hahah

Makanya setelah puas bersilat ngan ujan kilat apa sume
Sampai la kitorg ke Teluk Batik
Eksaited wehh ke sini w/pon dah byk kali dtg
Tp sebelum2 nih p ngan famili
Kali nih p ngan abg syg..mesti la lg syok ooo..hahah

Dan seperti yg aku jangka mmg x leh nk mandi laut sbb asben ckp nampak air laut kuat
So apa lagi p berkubang dlm swimming pool la walaupun mak jemah korang nih xreti berenang..sadis sgguh

Incik suami syg pulak mmg eksyen giler
Mentang2 pandai berenang mcm2 gaya renang dia buat
X pe la syg..berenang la gaya apa pon asalkan kamu hepi :)

Aku pulak cuma berpaut kat birai kolam tgk dia berenang sana sini
Aku nih dah la x reti berenang
Kang kalau try jugak nampak gaya leh jadi itik kelemasan pulak..hahah
Nama je bekas jurulatih pusat ko 
Tapi sebenaqnya memang aku x reti berenang pon..hahah

 
Abaikan muka aku yg berwajah gelap
Aku sememangnya gelap..hahah
Telan qu puteh 10 tong pon belom tentu putih lagi wehh


 


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 9 September 2014

Suami Saya Kacak


Calon suami yg hensem adalah yg x merokok

Incik suami tersayang x merokok

So incik suami sy suami yg hensem la :)


KATAKAN TIDAK KEPADA ROKOK





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 8 September 2014

Mood Cuti Dah Ke Laut


Assalamualaikum sahabat

Cuti skola x sampai brape ari je lg
Tp aku xde mood nk bercuti w/pon excited nk jumpa incik suami
Kali nih cuti aku akan dihabiskan di Muadzam dan Bkt Ibam je
Tiada lg Labuan tiada lg Airasia :(

Aku ok je nk bercuti kat Muadzam dan Bkt Ibam sana tu
Cuma rasa x best sbb selang sehari aku akan dok sorang2 kat umah
Kalau kat Labuan dulu incik suami keje normal syift
P keje kul 7 blk kul 5 ptg then mlm dah ada bersama aku
Tp kat Bkt Ibam nih jadual kejenya dah berubah
Satu hari duty 24hours dan satu hari off
Begitulah seterusnya duty off duty off sampai bila aku pon xtau
Kalau ari off tu syok la sbb 24hours ada kat umah
Tp time duty tu yg jd x syok sbb aku kna tggal sorang2 kat umah :(

Tambah2 pulak kitorg x dpt nk dok umah sendiri lg
Kekdahnya cuti nih aku akan menumpang umah kwn incik suami
Sadis sgguh la...
Lg la aku xde feel nk cuti2 sbb menumpang umah org
Mmg la nti si Panjang (kwn suami) tu dok kat blok bujang
Tp aku ttp rasa x selesa..huhuh
Mana best dok umah org kalau nk banding umah sendiri
Ikut ati aku nk sewa homestay je tp incik suami x bg pulak
Nk dok seminggu mau beribu duit terbang nti
Hotel??? Hurmmm..hotel apa je la yg ada kat sana tu..huhuh

Kalau ikutkan incik suami mmg dah dpt kuarters
Tp sarjan yg dok umah tu x pindah lg
Sarjan tu pon dok tggu pegawai yg dah pencen tu kuar dari umah dia
So mmg bermasalah la sbb org yg sepatutnya pindah x pindah2 lg
Alkesahnya berkait2 la masalah ni
A nk masuk umah B tp B xleh nk pindah lg sbb C x angkat brg lg
Yg jadi mangsa si A la sbb xdak umah
Dan si A tu ialah incik suami dan aku :(

Aku harap sgt la pegawai pencen tu angkat brg dia cpt2
Kecian la kat org lain yg tertggu2 nk masuk umah tu
Adat org berpencen kan kna la angkat brg cpt2
Xkan nk kna sound2 dulu baru nk bertindak
Abah aku dulu pon askar gak
Sampai masa pencen terus angkat brg blk kg xde pon nk tggu2 lg
Lg pon sarjan yg umahnya kitorg nk duduk tu dah abes packing brg dia
Tggal nk tggu pegawai pencen tu kuar je
Bila pegawai pencen tu dah angkut brg blk kg xdak masalah la sarjan tu nk pindah

Skang nih sumenya dok tergantung terawang2 lg
Ntah bile nk selesai pon aku xtau la
Aku nih dah la serabut umah x leh nk masuk lg
Pastu tambah serabut bila brg2 kat Labuan sana x leh naik kontena lg

Nih kalau masuk kuarters sini mmg kosong la umah
Jgn mimpi ko nk tgk tv ke ada peti ais ke mesin basuh ke 
Sume brg2 tu masih kat Labuan lg
Sampaikan baju bajan pinggan mangkuk periuk belanga sume ada kat sana
Dah satu hal pulak nk membeli benda yg dah ada utk kegunaan umah sini
Mmg spoil mood betoi :(

Nk p cuti ke Muadzam nih aku terpaksa beli blender kuali bagai tu
Larat ko nk mkn kat luar je kan
Nasib baik la x byk brg yg kna beli sbb hadiah kawen aritu ada kat Perak 
Jd aku angkut je la hadiah2 tu nti ke Muadzam
Maka ada la jugak serba ckit brg2 umah
Tp ttp x lengkap jugak la
Takat pinggan mangkuk rice cooker tu ada la
Lain la masa kawen aritu org hadiahkan peti ais ngan mesin basuh seketoi
Baru la best nk masuk umah baru :(
Tp xdak mesin basuh aku ok lg
Takat nk basuh baju aku ngan incik suami x hancur lg tgn aku nih
Tp xdak peti ais mmg aku meroyan jugak la
Camne ko nk masak kalau peti ais xdak
Rajin benor ke nk ke kedai tiap2 ari beli ikan ayam sayur sume tu
Dah la dari kem Bkt Ibam ke pekan Muadzam tu jauh berpuluh kilometer
Kalau umah sebelah kedai apek jual ikan ayam sayur bagai tu ok la
Nih nk kuar ke pekan lbh kurang 22km balik pon 22km jugak
P blk dah jd 44km
Kalau tetiap ari ulang alik p pekan beli brg basah baik aku dok pekan je hoiii

Kalau aku kaya aku beli dah peti ais ngan mesin basuh
Tp dah nama pon kuli kerajaan je kan
Utang lak keliling pinggang
So redha je la umah ko nti xdak mesin basuh peti ais tv bagai tu
Ko tggu je la brg2 yg kat Labuan tu yg ntah bila nk naik kontena
Silap2 kang sampai aku pindah Muadzam thn dpn brg2 xsampai lg :(





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 2 September 2014

Hello S.E.P.T.E.M.B.E.R



Pic: Google images

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 28 August 2014

What I Used Everyday :)


Assalamualaikum sahabat..

*awas!!ini bukan entri berbayar*

Aku antara insan2 terpilih yg memiliki kulit kombinasi
Kombinasi yg sgt la x cun iaitu kering dan berminyak
Sgt2 la x best sbb muka aku jd kusam
Dah la kusam pastu tua seblom usia pulak
Adehhhhh...mmg sadis sgguh la

Mcm2 produk aku guna nk bg cun blk kulit aku nih
Tp hasilnya non-hado T_T
Sebut je nama produk yg ada kat pasaran sume aku sibuk cuba
Asal kuar iklan kat tv ke radio ke majalah ke mmg aku sibuk p cari
Sampaikan simplycity yg set purple dan set Pink pon aku cuba
Punya la mahal pastu rs x sedap pakai terus bg kat org
Pastu try pulak produk Garnier yg konon2nya diriku begitu berharga
Tp x serasi bersama gak
Beralih pulak ke Fair n Lovely tp last skali aku campak masuk tong sampah
Pastu tgk muka adik aku nampak cam cun ckit
Usya2 tanya rupa2nya dia pakai safi fair beauty 
Aku pon semangat la p beli tp non-hado jugak
Bengkak hati gua k
Kulit idaman masih x tercapai lg

Last2 masa Ramadhan ke-27 waktu aku otw ke Muadzam
Dengaq Linda Onn temuramah Lisa Surihani kat Suria fm
Masa tu Lisa tgh promote produk The Bodyshop yg shiso tu
Ehhh..bunyi mcm best pulak sbb dengaq Lisa dok sebut tantiknya2
Aku rs byk kali gak dia dok sebut tantiknya2 sampai aku tekad nk beli..haha
U see..sekadar promote di radio pon aku leh terpengaruh kan 
Masa tu tekad nk beli
Biar nti incik suami aku pon akan ckp 'tantiknya syg'

Tp korang pon tau kan produk The Bodyshop nih amat le mahal
So terpaksa la ikat perut tahan nafsu soping semata2 nk saving utk Shiso nih
Sbbnya aku gerenti produk Shiso nih bakal cecah ratus2 RM jugak
Silap2 mau lepas utk bayaq ansuran bulanan dugong aku tu..huhuh

Dan akhirnya x sangka aku dpt gak memiliki The Bodyshop Shiso nih
Sgguh terharu aku rasa sbb brg idaman dah dimiliki
Tp aku xde la beli satu set lengkap Shiso tu
Mau kopak rabak tggal gigi je kot kalau aku bantai angkat satu lengkap tu

So utk permulaan nih aku amik yg basic treatment je dulu
Tu pon nk juling mata aku tgk harga dia
Hopefully kesannnya berbaloi la ngan harga yg ditawarkan
Dan kalau ok pasni aku nk beli adik beradik Shiso yg lain pulak..heheh

Pas melalui sesi tanya itu tanya ini
Last skali aku beli Moisture White Shiso Foaming Facial Wash
Basic paling penting utk jaga kulit ialah pembersih muka
Uniknya Shiso Foaming Facial Wash nih sbb ia pembersih segera mousse ke buih
Mmg lawak waktu aku mula2 pakai
Awatnya ringan sgt pembersih dia
Ingatkan salah beli dah sbb dia bkn jenis cecair/krim
Rupa2nya pembersih nih jenis mousse
Bila press kat tgn dari mousse tu dia jd buih
So dia akan bersihkan muka tanpa keringkan kulit
1st time pakai pon mmg rasa sedap dah
Aku asik la dok pegang2 muka sendiri sbb rasa best sgt
Pastu eksaited lak bgtau kat incik suami sampai dia pon x sabaq nk tgk!!!

Pas dah cuci wajah kena la pakai toner kan
Tp yg set Shiso nih namanya bukan toner w/pon fungsi sama
Moisture White Shiso Moisturising Essence I nama diberi
Losen nih berbentuk cecair mcm toner jugak
Fungsi dia utk menenangkan kulit selepas membersih
Yg aku punya guna Essence I iaitu utk kulit berminyak ke normal
Kalau yg Essence II utk kulit normal ke kering

Next aku beli Moisture White Shiso Whitening Night Treatment
Yg nih krim mlm so ko pakai la time nk tdo pas cuci muka tu
Aku suka krim mlm nih sbb x berminyak dan x melekit
Krim nih cpt absorb kat kulit muka aku
So xde la nampak melekit2 kulit muka aku nih
Pas pakai krim mlm pegang lg kulit muka
OMG..mmg best sgt2
Kulit lembut sgt sampai rasa nk cubit2 pulak..hahah

And last but not least
Moisture White Shiso UV Protector SPF30 PA+++
Fungsi dia utk melindungi kulit drpd sinar UVA dan UVB
Selain tu krim nih jugak dpt memastikan kulit muka kekal terhidrat
Yg nih aku beli sbb nk lindung kulit muka aku
Kulit aku nih sensitif ckit
Kejap je ko berjemur kat matahari lepas tu mesti belang2 rimau punya la
Nk menunggu dia sekata balik mmg lambat giler la
So UV Protector nih aku guna utk melindungi kulit aku la
Kata cikgu yg aktif sukan kan
Mesti la nk nampak cun walaupun aktif sukan..hahah

Ehhh...sebelum aku lupa
Aku ada beli lg satu produk The Bodyshop nih
Tp yg nih bukan dlm set Shiso ni
Cuma org kata nk bg kesan tambahan la
Produk nih namanya Nutriganics Drops of Youth
Benda alah nih apply kat muka b4 pakai krim mlm/siang
Aku terpesona nk beli pon sbb promoter tu kata produk nih paling laris
Sume org sibuk cari sbb produk nih sgt2 berkesan

Aku rasa pasni aku xmo tukaq2 produk dah
Serius nk statik ngan The Bodyshop je..hahah
Lg pon produk Bodyshop nih pon sume org tau guna sumber berasaskan tumbuhan
So aku pon yakin la jugak nk guna
Cuma tu la mahal sgt kot harganya
Kalau nk beli jugak kna la menabung dari sekarang
Nih pon aku dok pakai jimat2
Kalau buleh biar la bertahan lima enam bulan
So sempat la nk menabung utk beli lg bila dah abes guna :)

InsyaAllah dua ke tiga minggu dari sekarang aku akan wat full review
Stay tune k

*ps: aku Google2 kat internet ada satu lg set Shiso yg menjadi kegilaan ramai iaitu Moisture White Shiso BB Serum Inside...teringin nk beli jugak tp kna tggu next gaji la..heheh








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 27 August 2014

Masalah Gigi Sensitif Selesai

ini bukan entri berbayar*

Assalamualaikum sahabat

Pernah alami x masalah gigi sensitif?
Aku seblom nih mmg selalu la ada masalah gigi sensitif
Sampai rasa xmo mkn apa2 sbb rs ngilu sgt
Time nk gosok gigi lg la rs ngilu
Tp kang kalau x gosok gigi menambah pencemaran alam pulak kan :p

Sebelum2 nih aku x amik tau sgt psl iklan kat tv
Rasa cam menipu je sbb nk lakukan produk masing2
Tp satu aritu masa kat tesco (kejadian seblom boikot)
Ternampak la ubat gigi sensodyne nih
Dlm ati terdetik cam 'ala..leh caya ke'
Punya la skeptikal pemikiran time tu..huhu

Tp sbb rasa sakit dan ngilu tu makin ari makin x tahan
Tgn capai jugak la ubat gigi sensodyne tu
Dgn harapan buleh menyelesaikan masalah yg dah bertahun2 aku alami
Kalau x selesai jugak aku campak je sensodyne tu kat tesco balik
Sapa suh jual brg x berkualiti kan

Tp tu sume hanyalah angan2 dan imaginasi aku je
Balik umah try guna sensodyne tu terus aku jatuh cinta
Aku dah buleh gosok gigi dgn bahagianya tanpa rasa ngilu 
Waktu kumur2 ayaq dlm mulut pon gigi x rasa sakit dah
Minum ayaq ais lg la rasa best
Minum selamba je tanpa ada kerut2 di dahi..haha

Jd mulai kejadian aritu
Aku mmg x guna ubat gigi yg lain dah
Selamat tggal colgate dan fresh n white
Cukuplah sensodyne penawarnya..heheh
Bak kata doktor dlm iklan sensodyne tu
"Anda x perlu memakai dua ubat gigi yg berlainan..cukuplah dgn sensodyne saja"

Akhir kata drpd pihak penaja
Entri ini bukan entri berbayar
Aku pon bukannya duta ubat gigi sensodyne nih
Tolong promote kat blog pon xdak pape bayaran
Sumenya kerana ingin memberi testimoni saja
Sekian terima kasih kerana sudi membaca :)
Gunalah sensodyne tanpa was2


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 26 August 2014

Mini Open House

Mini Open House

Assalamualaikum sahabat

Last week aku wat open house
Lebih kepada mini open house la kiranya
Tetamu yg mai pon dlm lingkungan 11-15 org je pon
Tu pon anak2 murid aku dan tujuh lapan org sedara mara
Mulanya malas nk ber open house bagai
Tp mengenangkan anak2 murid beria2 nk mai beraya
Aku gagah jugak la masak itu ini utk depa
Dlm dok jaga2 bajet pas raya nih mcm2 jugak la aku masak utk bdk2 ni

Asalnya aku nk wat laksa, nasi impit, sagu gula Melaka ngan apam cornetto
Ayaq pulak aku wat ayaq tembikai laici blend
Mmg special betoi..haha
Tp last2 tggal laksa, nasi impit ngan sagu gula Melaka je
Ayaq ttp la ayaq tembikai laici blend tu
Cuma apam cornetto aku bantat terus xmo jd
Stress giler baq hang

Penat tok sah ckp la
Rasa nk tercabut kaki aku nih dok berkawad dlm umah
Kul 4 pagi aku start masak
Sampai kul 2 petang baru setel segala bagai menu2 tu sume
Pasni aku mmg surrender bab nk masak utk open house
Dah la sorang2 wat keje
Ko la yg masak..ko la yg kupas bawang
Mmg rasa nk pengsan dah
Tp bile tgk budak2 nih mkn ngan berselera
Abes ilang sume rasa penat
Rasa berbaloi masak mcm2 juadah utk depa
Siap aku paksa depa tapau bwh blk umah lg..haha
Mana x nya..laksa ngan nasi impit berlambak kot
Sapa nk mentedarah abes kan sume makanan tu..huhu

Sebenarnya aku bukan la x suka wat xtvt makan2 nih
Suka sgt bila tetamu dtg umah kita
Nk2 lg bila juadah yg kita masak depa mkn ngan berselera
Rasa syok tu ttp ada
Tambah pulak kalau puji makanan sedap lg la berbunga ati kan
Cuma pasni kalau nk wat mkn2 nih aku kena ada skuad tambahan
X terkejar la kalau nk wat sorang2
Mcm lipas kudung x cukup nafas aku aritu wat itu ini
Tu yg sampai apam cornetto aku pon segan2 nk menjadi..huhu

Kat incik suami tersayang pon aku dah pesan awal2
Pasni kalau dah tggal bersama dan nk wat mkn2 utk kwn2 
Aku mmg no hal..anytime On je kalau nk wat pape majlis
Cumanya aku mengharapkan bantuan skuad tambahan
Skuad tambahan tu incik suami la..haha
Kalau x mmg aku pancittt la sepanjang ari kejadian nti
Dan incik suami pon bakal jd mangsa utk urut2 kaki aku yg dah lenguh2 tu..heheh


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 25 August 2014

Yeayyy..Semenanjung Jua

Assalamualaikum sahabat

Incik suami tersayang dah ada kat semenanjung
Alhamdulillah dpt jugak si hensem tu pindah
Jd pas ni aku x yah nk ke Labuan dah
Huhhhhhh..i miss Labuan very much :(

Sebenarnya aku syg nk tggalkan Labuan
Walaupon x menetap kat sana tp bila p skali skala ttp syg ooo
Aku xde masalah pon nk dok kat Labuan tu
Kalau disuruh pindah ke sana pon aku ok je

Tp incik suami pulak xmo
Thn nih dah 6 thn dia menetap kat Labuan
Boring sampai x tau nk wat apa dah katanya
Mana x nya..apa sgt la yg ada kat Labuan tu
Time cuti2 nk p jln2 pon xdak tempat best nk p
Parkson ngan Giant pon sekangkang kera je kalau nk shoping
Panggung wayang jgn mimpi la nk ada..hoho
Mkn pizza ka kfc ka mcd ka mmg x sama ngan kat smenanjung
Big Apple pon baru je bertapak kat Labuan tu
Tp incik suami kata rasa x sama mcm di semenanjung
Pendek kata serba serbi x kena kat sana tu

Aku mmg memahami rintihan perasaan incik suami
Ye la dah la bini xde disisi
Dok pulak sorang2 kat kuarters sana
Nk kuar pon xde byk tempat leh p utk berhibur
So mmg dia xsabaq punya la nk blk semenanjung
Dan akhirnya impian incik suami tercapai jua
Seminggu lg nk posa Ramadhan aritu dia dpt balik tanah besar
Aku kat sini dah melompat berguling keseronokan
Dia kat sana apatah lg la..hahah
Ntah2 siap bergolek2 dari kem sampai ke stadium kot :p

Jadinya..destinasi aku seterusnya nti Muadzam Shah la
Hangin dan x puas ati gak sbb incik suami posting sini
Punya la jauh ke ujung dunia sampai aku siap merajuk2 lg
Nk balik Kuala Lipis jauh
Nk balik kg aku lg la jauhhhhhhhhh..huhu

Dua kali dah aku p Muadzam
Nampak gaya cam susah aku nk sesuaikan diri kat sini nti
Ikut ati cam xmo pindah skola je
Tp kenangkan muka sedih incik suami
Rasa x sampai ati nk lukakan ati dia
Maka aku redha jugak la utk memohon pertukaran ke Muadzam Shah
Paksa-rela pon mungkin jugak kot..huhuh

Walau ati rasa syg nk tggalkan skola lama dan kawan2
Tp demi membahagiakan si dia tersayang..
Demi keluarga kecik kami..
Demi utk membina keluarga sendiri..
Demi utk belajar berdikari jauh drpd famili..
Aku redha jugak wat pengorbanan nih

So bulan September nti konfem aku isi egtukar
Walaupun rasa mcm cuak nk pindah tempat baru 
Tp demi dia yg tersyg aku pasrah je...cewahhh
Aku harap pengorbanan aku x sia2
Dan yg lg penting aku sedar yg tempat seorang isteri disisi suami
Cukup la sepanjang tempoh 1 thn 9 bln nih kami dok berjauhan
Pasni aku nk tunaikan sepenuhnya t/jawab hakiki seorang isteri 
T/jawab yg dibuat time aku p Labuan je..huhuh
Walau pon aku x dapat nk tebus masa yg dah berlalu seblom nih
Tp aku harap diberi kesempatan yg panjang utk berbakti pd suami tersyg


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 24 August 2014

Kondisi OK Je Cuma Rezeki Blom Ada

Assalamualaikum sahabat

Kesah ari raya blom berakhir
Seblom2 nih aku mmg eksaited nk beraya
Bile dah ada incik suami tersyg lg la eksaited
Nasib baik kitorg amalkan demokrasi terpimpin
So xdak la adegan berebut nk blk beraya umah sapa dulu
Kalau dah thn lepas giliran beraya di kg aku
Kali nih bg la can kat kg incik suami pulak kan :)

Berbalik kesah ari raya
Aku mmg cuak giler bile pikir nk raya
1st time nk beraya umah mertua satu hal
Pastu tambah lg satu hal kalau ada yg tanya soklan x brape nk emas sgt
Soalan apa lg kalau bukan pasal anak
Sampai x larat dah nk menjawab dan menerangkan itu ini
Kot kang kalau aku melaser dicop kurang ajar pulak
Tp mmg aku cukup menyampah ngan sikap terlebih prihatin mereka2 nih 
Kot ye pon nk prihatin pikir sama la perasaan org lain
Bukannya x berusaha..bukannya x mo anak
Tp dah belom sampai masa lg nk wat guano
Kadang tu kuar statement bajet cam aku xmo anak pulak..hoh
Sapa yg x nk anak wehhhh
Aku nih berbunga2 harapan dan impian nk ada anak
Tp dah Allah kata blom masanya lg x kan aku nk paksa jugak kan
So pasrah dan redha je la

Tp xde la aku menyerah dan pasrah cenggitu je
Ada jugak usaha drpd pihak aku dan incik suami tersyg
Cuma blom nk menampakkan hasil positif lg :)
Mungkin Allah nk tgk sejauh mana usaha, doa dan kesabaran kami laki bini

Kalau seblom2 nih kami usaha ngan cara kenal pasti waktu subur
Sampaikan try n error nya bersiri2 dah episodnya bile blk Labuan 
Last2 kami pasrah...apa2 pon turn to Him yg kat atas sana

Tu psl bila try n error belom menampakkan sebarang kejayaan lg
Aku dan incik suami tersayang wat diskusi dr hati ke hati
Sampai la akhirnya keputusan nekad aku amik utk serah diri
Serah diri paksa-rela namanya pd tok bidan
Hamik ko kna urut satu badan
Tu pon setelah sekian lama aku dok tepis kiri kanan xmo p mengurut
Last2 bile tgk muka incik suami tersyg jd x sampai ati pulak
Demi suami tercinta aku pon p menyerah diri jugak
Dengan harapan ada la rezeki kami nti utk menimang cahaya mata 

Menurut kata tok bidan rahim aku ok je
Maksudnya kedudukan rahim ni x atas sgt x bwh sgt
Mmg elok2 utk lekat baby
Cumanya rezeki je blom ada lg
So rasa lega jugak bila tok bidan ckp cenggitu
Kiranya aku normal lg la :)

Tggal skang ni nk p jumpa doktor pakar je la
Tp bukan dlm waktu yg terdekat ni k
Lg pon x sampai 2 thn lg kami kawen
Nk2 pulak sepanjang usia perkahwinan nih boleh kira brape kali je berjumpa
So aku mcm x kesah sgt pasal nk p ke pakar
Tambah2 pulak aku mmg alergik ngan doktor2
Selagi keadaan x mendesak mmg x kan p la..heheh
Lg pon ada member aku dah p jumpa pakar
Tp pakar tu kata tempoh kawen awal lg so x yah jumpa lg patutnya
Lain la kalau dah kawen 3 thn xde anak gak baru le mai jumpa kaedahnya
Nk2 pulak bile pjj cenggini lg la sukar ckit nk dpt baby
Mungkin dah dok bersama nti ada rezekinya :)

Sahabat2 tersayang...doakan smoga ada rezeki utk aku dan suami ye
Kalau ada apa2 tips leh la share kat komen nti :)


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 16 May 2014

Selamat Hari Guru


Assalamualaikum sahabat..

Ari nih 16 mei
Ari yg sgt bermakna bg guru2 di Malaysia :)

Walau pon ada kata2 nakal yg cikgu2 syok sendiri sambut Hari Guru
Tp bg aku tu bukan syok sendiri
Hanya yg menjadi GURU sahaja yg tau betapa bermaknanya tarikh keramat 16 mei ni

Aku bangga bergelar seorang guru w/pon kdg2 kecik ati dgn sikap plajar2 aku
Aku bangga jd seorang guru w/pon org slalu kutuk profesion perguruan
Aku bangga jd seorang guru w/pon penat dan letih layan kerenah anak2 murid aku
Aku bangga jd seorang guru bila anak2 murid aku berjaya
Kerana kejayaan aku ari nih
Bermula dgn kegigihan seorang guru mendidik dan mengajar aku tanpa jemu

Terima kasih mama dan abah yg menjadi guru pertama aku
Terima kasih cikgu2 tadika aku
Terima kasih cikgu2 sekolah rendah aku
Terima kasih cikgu2 sekolah menengah aku
Terima kasih pensyarah2 di universiti
Dan terima kasih utk suamiku yg tersyg..guru pembimbing rumah tangga
Aku sayang kalian semua..smoga sentiasa dirahmati Allah swt




source pic : fb

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 10 May 2014

Jalan2 Cari Makan : chicken chop sedap!!

Assalamualaikum sahabat..

Ari nih aku nk share ngan korang psl chicken chop yg sgt mabeles
1st time mkn terus jatuh chenta wa ckp lu

Aku ingatkan kat area Tepeng nih susah nk dpt chicken chop yg sedap
Slalunya kalau teringin nk mkn cuma p Kemunting Utara je
Tp x sangka pulak rupanya ada lg kedai yg jual chicken yg sgt sedap!!

Kedai makan nih namanya Deli Cafe
Kalau tgk dari luaq x sangka pon kedainya cenggini
Sbb nmpak kecik sgt dan biasa2 je


Org kata jgn nilai sesuatu benda dari luaran saja
So mmg kalau tgk kedai cenggini mmg cam x caya la ada menu sedap kan
Tp bile makanan yg ko order tu dah sampai fullamak kalah Secret Recipe kot
Mmg sgt2 menggiurkan mata dan selera..heheh

Aku yg asalnya TAMAK nk order sampai dua set pon kekenyangan bile dpt mkn
Mana x nya w/pon satu set tp ko akan kenyang sampai ke malam
Sbbnya portion makanan tu SGT BYK
Dah la byk pastu sedap lak tu baq hg
Jd kalau p makan kat cafe nih nti jgn tamak2 ok 

Mcm baru nih aku p order yg set punya
Chicken chop ngan ayaq asam float total RM15.90




Sedap x sedap x?
Kalau korang nk try leh berkunjung ke Deli Cafe ye
Sapa2 yg dok area Kamunting ada COD lg..best kan..best kan
Nih link fb Deli Cafe kalau korang nk cuci2 mata tgk menu dia 

Dan aku nk kongsi beberapa keping gambaq menu yg ada kat Deli Cafe nih
Mesti korang terliuq kalau tgk nti..heheh
Gambaq sumenya diambil dari fb owner Deli Cafe ye













~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 20 April 2014

FROZEN

Assalamualaikum sahabat..

Ok..ari nih ari ahad
Ari berehat2 di umah saja
Kalau nk jalan2 ari ahad mmg x la
Aku x brape nk gemar berjalan2 kalau soknya aku kna keje
Sbb nti kat skola sok mesti aku menguap2 keletihan

Jadi biasanya kalau ari ahad aku akan bermalas-malasan kat umah je
Recharge balik energy yg ilang semalam masa p soping..heheh

Biasanya kalau balik Kulim nih aku akan bertenet le 
Punya la bosan x tau nk wat apa last2 skali tgk citer FROZEN
Ekceli bln 12 aritu mmg ada nk tgk filem nih masa p umah Mek Dah
Tp disbbkan tggal seat depan je so x jadi la nk tgk
Dan akhirnya kitorg decided utk tgk Hunger Games
Review Hunger Games di sini ye :)

Aku suka tgk citer kartun
Nk2 pulak kalau yg ala2 fairytale nih
Lagi la semangat nk melayan
Walaupon FROZEN nih citer fairytale 
Tp bkn yg mcm Cinderella, Rapunzel dan seangkatan dgnnya


~google image~

Bagi aku FROZEN nih ada pengisiannya
X terlalu klise dgn tema percintaan yg sinonim ngan citer fairytale
FROZEN nih lebih kpd nilai kasih sayang adik beradik
Kisah cinta walaupon ada tp x begitu ditonjolkan sgt
Tp walaupon elemen cinta x byk tp x mencacatkan filem nih

Kalau aku mmg aku bg 5/5 bintang utk filem FROZEN
Lagu tema Let It Go sgt best, kartun pon cantik dan wat aku terpegun..heheh
Pengajaran mmg byk buleh kutip walaupon ianya sekadar citer kartun
Mmg sesuai ditonton oleh kanak2 :)

Sedikit sinopsis ttg filem FROZEN nih
Menceritakan ttg Princess Elsa yg ada kuasa magic. Apa yg disentuh oleh Princess Elsa akan bertukar jadik ais. Sampai la satu ketika Princess Anna (adik Princess Elsa) tercedera disbbkan magic Princess Elsa nih. So Princess Elsa mengurung diri sampai la akhirnya dia ditabalkan jadi Queen Elsa. Klimaksnya bile berlaku sedikit perbalahan apabila Princess Anna ingin berkahwin dgn Hans yg baru dikenali 1 malam. Queen Elsa enggan memberi restu dan menyebabkan Princess Anna seperti x berpuas ati sehingga berlaku perbalahan antara kedua2 puteri itu. Tanpa sengaja magic Queen Elsa erbongkar apabila dia seperti marah dan menyebabkan negara dia dilimpahi salji. Kemudiannya bermula pengembaraan Princess Anna menjejaki Queen Elsa utk memujuk.


~ google image : Queen Elsa & Princess Anna ~

Filem nih mmg best
Aku terpesona bile tgk istana ais yg dibina oleh Queen Elsa
Mmg cantik sgt sbb nmpak cam istana yg dibina dari kristal
Pastu gaun Queen Elsa pon cantik jugak
Leh wat inspirasi baju kawen utk bride to be...hehehe

So kalau korang nk tau lebih lanjut ttg filem FrOZEN nih korang kena tonton sendiri
Aku pon just tgk kat internet je
So kalau korang nk tgk leh tgk kat sini ye
Tp x de subtitle la..heeheh
Selamat menonton ye :)



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sabtu : Pasar Kemboja...Jambatan Kedua dan Daiso Queensbay

Assalamualaikum sahabat..

Semalam ari sabtu..cuti2 ujung minggu
Aku nih biasa kalau ari sabtu je mula la nk p jln2
X reti nk dok kat umah gamaknya kot...hahah

So sabtu semalam panjang je langkah kaki aku nih
Pepagi buta dah bangun sbb nk p jenjalan punya psl

Destinasi pertama yg kami tuju ialah pasar Kemboja
Sbb apa dinamakan pasar Kemboja ialah kerana majoriti penjual berasal dr Kemboja
Korang kalau dtg soping kat sini mmg rambang mata kot
Sbb baju, tudung, blouse sume jual murah2
Nk lg murah korang beli byk2
Konpem dpt harga borong
Aku semalam just beli tudung je pon
Sampai 5 helai aku rembat sbb nk matching ngan baju p keje..hohoh

Balik dari Pasar Kemboja aku ngan adik aku p Queensbay pulak
Dari Parit Buntaq tu terus je kitorg p Penang
Mulanya nk ikut jambatan Penang yg lama je
Tp tetiba gatai pulak belok kete p naik jambatan yg baru tu
Mak oiiii jauh sgt2 rasa perjalanan naik jambatan kedua
Tp syok gak sbb kete x byk..leh bwk slow2 tgk kiri kanan
Lgpon aku dah usya2 kalau naik jambatan kedua nih dekat je ngan airport
So nti kalau incik suami balik nti senang aku nk p amik kat Airport Penang

Kat Queensbay aku ngan adik aku x soping sgt pon
Mahal kot barang2 kat sini
X mampu den ni hah
P Queensbay nih pon sbb nk p Daiso je pon
Tp x byk pon barang yg aku beli
Cuma ada la dua tiga barang yg aku beli
Kalau ikut ati mmg nk beli je sume barang2 yg ada sbb COMEYYY sgt2
X sabaq nk deco2 umah sendiri
Tp sudahnya aku beli sudu, garfu, mouse pad ngan food cover je
Apesal lak p beli menda alah tu sume?
Sudu, garfu ngan mouse pad tu aku beli sbb ada gambaq Hello Kitty
Yg food cover tu pulak sbb color dia PINK
Nti leh la guna kat Labuan utk tutup makanan..heheheh

 ~sudu ngan garfu tu mcm syg je nk guna :P~









~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 18 April 2014

Iman dan Islam : Jangan Lokek Beri Salam

Assalamualaikum sahabat :)

Meh kita senyum2 slalu...jgn lokek utk memberi senyuman ye



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Iman dan Islam : wif the left wif the right

Assalamualaikum sahabat...

Mulai minggu nih kat blog nih dah xde entry wordless Wednesday 
Saja2 la aku tukaq p ari jumaat pulak
Tp bukan wordless Friday ye
Cuma aku bercadang utk berkongsi entry2 islamik (ilustrasi bergambar/soal jawab)
Bukan la nk kata utk entry sabtu sampai khamis xde yg islamik
Cuma aku fokuskan lebih perkongsian pd hari jumaat :)

Utk entry yg pertama berkaitan Iman dan Islam nih
Jom kita tgk psl amalan yg paling simple kita buat
Dan biasanya amalan tu kita buat s/ada disedari atau tanpa kita sedari








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 15 April 2014

Sunday, 13 April 2014

Aku peminat tegar Pink + Hello Kitty

Assalamualaikum sahabat..

Aku nih sebenarnya mmg gilosss sgt ngan kaler pink
Kalau dah giloss ngan kaler pink maka giloss jugak la ngan Hello Kitty nih

Pernah masa aku form 3 dulu 
Aku g beli sendiri teddy bear Hello Kitty utk wat bantal bucuk kat asrama
Gigih ko beli Hello Kitty yg besaq gedabak tu pastu bwk p asrama
Nasib baik x kena rampas dek warden...hahah

Tp tu citer dulu
Skang nih aku xde la sefanatik zaman remaja dulu2 tu

Minat mmg masih minat pd si Hello Kitty cute nih
Tp xde la sampai sume benda aku nk berHello Kitty bagai..hahah

Contoh paling mudah Mcd kan slalu wat offer barangan koleksi Hello Kitty
Tp tu la...aku nih nama je "Kipas susah mati" Hello Kitty
Tp x pernah pon cuba nk dptkan barangan tu
Pernah skali mintak incik suami beli kan tp dia kata dah abes
Pastu x mintak2 dah sampai skang
Dah tu acaner ko kata ko kipas susah mati Hello Kitty ni senah oiii???

Hey hey hey...
X dpt kumpul koleksi Hello Kitty skang nih xpe lg
Tp aku dah ada plan utk realisasikan impian aku nih
Aku plan bile incik suami dah blk semenanjung dan bile kami dah dok skali
Aku nk amik satu bilik dan hias ngan barangan Hello Kitty
Rasanya bilik tetamu nti la yg aku nk hias cantik2 tu..heheh

Kalau bilik tido utama aku rasa jgn harap la laki aku nk bg
Mesti dia xmo punya..hahah
Sedangkan si dugong tu aku letak hiasan kete kaler2 pink pon laki aku dah semacam
Nih kan pulak nk hias bilik tdo ngan kaler pink dan Hello Kitty!!
Mmg ko tdo sorang2 je la gamaknya...huhuh

So skang nih x sabaq nk tggu incik suami dpt posting
Pastu nti leh la kita deco2 umah ikut suka ati sendiri
X sabaqnya!!!!






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~