kawan2 followers tercayang

Sunday, 22 September 2013

InsyaAllah rezeki ada dimana2

Kredit to Page Ustaz Don Daniyal


Alhamdulillah syukur

InshaAllah.

Rezeki ada di mana-mana. 


Jika tiada rezeki anak,

mungkin diberikan rezeki mertua yang baik. 
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak yang liar.



Jika tiada rezeki wang ringgit, 

mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.

Jika tiada rezeki kereta mewah, 
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar kerosakan yang mahal.

Jika tiada rezeki rumah yang besar, 
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.

Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari. 
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa. Bertawakal. 
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil.



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 20 September 2013

Doa Untuk Suami Tersayang



Bismillahirrahmanirrahim..
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim

Kau ampunilah dosa-dosa ku yang telah ku buat..
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkan semangatku menempuhi segala cabaran Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan Ya Allah,

Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan unt terus bersamanya
Jika suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku di titian Mu

Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara unt. ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya

Sekiranya suami ku ini adalah yg terbaik untukku di dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya

Sekiranya..
Suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya..
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya

Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena Ya Allah...

Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku

Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai

Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku di dunia tetapi bukan di akhirat Mu

Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk ke arah rahmat Mu Ya Allah

Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjuk Mu..
Aku buta tanpa bimbingan Mu..
Aku kekurangan tanpa hidayah Mu..
Aku hina tanpa Rahmat Mu..

Ya Allah, Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaan Mu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi dan disayangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah

Hanya pada Mu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi..
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa di hati suamiku..

"I LOVE MY HUSBAND"..

kredit to : FB Hamil bersama Lumiglow

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 19 September 2013

Aku rindu dia

Assalamualaikum all

Ya Allah...rindu sgt pd sang suami buah ati pengarang jantung
X sabar sgguh nk tggu raya haji nih
InsyaAllah kalau xde pape halangan
Kita akan fly ke Labuan utk ke sekian kalinya
W/pon nti dpt jumpe kejap je tp cukup la kan drpd x jumpa langsung

Raya haji nti skola kita amik cuti peristiwa utk ari Senin tu
Pastu topup ngan CRK dptla beraya ngan suami smpai ari rabu

Tp sementara nk tiba 12 oktober tu mmg la terseksa
Ati nih meronta2 nk jumpe sang suami
Rasa cam lambat enau masa berlalu
Tp bila dah tiba ari nya nti
Eh cam kejap je dah abes cuti...sobsobsob 

Tahun nih berharap sgt moga2 ada rezki utk kami berdua
Rezki utk tggal bersama2 dan rezki anak
Yup...skang nih kami masih berjauhan
Bila dah berjauhan bkn senang ati nk menerima kan
Mana x nya...kata dah kawen tp dok asing2

Dlm ati nih meronta2 je nk tunaikan t/jwb sorg isteri
Nk kejutkan suami bgn tido
Nk taman suami tgk bola w/pon si isteri x brape suka sgt
Nk sediakan mkn minum kegemaran suami
Nk basuh dan iron baju2 suami
Nk jogging bersama2 spaya si isterinya nih sihat sokmo
Pendek kata sume yg berkaitan t/jwb isteri sume tu kita nk wat

                                          - pic : fb -

Tp apa kan daya
Kita manusia hnya merancang
Tp perancangan yg lebih baik itu dtgnya dari Allah swt

Begitu jugak dgn rezeki anak
Walau ati pedih dan sedih tgk sorang demi sorang kwn2 bakal menimang cahayamata
Walau keinginan ati begitu kuat utk memiliki anak
Tp selagi Allah swt blom berkata kun fa ya kun
Apa lg yg mampu hamba yg lemah ini lakukan
Hanya doa dan tawakal menjadi peneman
Berharap smoga suatu ari nti dpt melahirkan zuriat utk suami tercinta

                                                       - pic : fb -




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 18 September 2013

E-Operasi x lengkap bye2 la Egtukar

Eeeeiii bengang sgt2
E-Operasi x leh nk updet..camne nk minta tukaq ni?
Kawen dah nk dekat setahun pon maklumat profil x updet2 gak
Namanya guru data...tp apesal data guru2 x updet
Bukannya ramai pon yg bertukar status kat skola nih 
Tiga empat org je pon yg bertukar status dari 'cik' ke 'puan'
Xkan tu pon x leh nk wat...klik2 je
Kalau nk kata bizi ngan tugas mengajar
Rasanya guru data nih jadual ckit je kot
Dalam 12 waktu gitu
Tp benda simple cam nih pon x leh handle

Pastu suka wat keje last minute
Tggal brape ari je lg tarikh nk tutup baru kalut bg borang
Bile org dah betulkan then pulangkan pd yg berkenaan x updet lak
Bile tnya kata x sempat nk updet
Sempat updet utk beberapa org je
Mmg la x sempat nk updet kalau dah sumenya last minute loll

Bile kita bising2 senang lak cakap kepilkan skali sijil nikah kat borang
Masalahnya skarang bkn takat status x updet
No. Fail JPN pon x updet gak
Sedangkan kita dah keje 3 tahun
Ni dah menganiayai org dah ni

Yg x tau citer pon sedap dok kata itu ini
Hgpa ckp senang la sbb hgpa laki bini dok seumah
Kalau dok asing pon beza daerah atau negeri dlm semenanjung je
Kita nih terpisah laut china selatan
Sorang kat Labuan sorang kat Selama...
Ingat kaya sgt ke nk sedekah duit kat airasia setahun smpai Lima enam kali
P balik dah jadi 12kali
Uiiii...mmg kaya la Airasia
Kesimpulannya kalau xberada dlm situasi seseorg tu jgn dok pandai2 mengata itu ini

Call PPD dan JPN utk selesaikan masalah
Tp katanya dah xleh updet
So apa cer? Siap pedas telinga lg katanya dah bg tempoh sebulan awat x updet..
Bukan sy x nk updet cik PPD dan cik JPN oiii
Kalau sy ada pword PK1 dan guru data tu mmg sy updet sendiri
X yah nk tggu org lain updetkan
Ni masalahnya sesetengah maklumat hnya PK1 dan guru data je buleh akses
Abes tu kot celah mana sy nk updet?

Nih la jadinya kalau org yg dipertanggungjawabkan wat keje melepaskan batuk di tgga
Korang boleh pndang sinis sbb nmpak cam desperate nk dok skali ngan asben
Tp yg pndang sinis dan xpaham pape tu pernah ke korang alami situasi camni
Kawen tp dok asing2
Even kalau yg dok berjauhan tu tp masih dlm daerah yg sama atau negeri yg sama pon dah kecoh sbb xdpt dok skali laki bini..
Apatah lg la kita yg laki dok kat Labuan bini dok kat Selama ni
Nk jumpe slalu jgn mimpi la
Harapkan time cuti skola je la..xde cuti xjumpe la jwb nya...
Pastu bile Nk mintak cuti pon susah nk lulus ibarat nk minta seguni emas...

Apa kesudahannya?
Kata PPD cikgu isi je la eg tukar tu
Dapat xdpt tgk bln 11 nti
 Rs bengang sgt2 sbb bkn slh diri sendiri
Kalau x dpt bertukar atas kesilapan sendiri leh gak terima
At least x terkilan sgt kalau dah mmg maklumat dlm EOperasi tu lengkap
Ini belom apply pon mmg cam dah tau resultnya
GAGAL BERTUKAR sbb maklumat x lengkap...choiiii betoi la


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 17 September 2013

Offer Murah : Doorgift VIP / Kain Lace


Assalamualaikum uols

Ari nih just nk updet psl beberapa brg kawen utk di let go pd harga murah
Ada doorgift..bekas hantaran..dan kain lace...

Ekceli yg doorgift kita beli utk diberi pd tetamu VIP 
which is famili pengantin lelaki dan juga famili sendiri
Tp memandangkan aritu terbeli lebih dan mmg byk yg lebih
So nk offer pd b2b yg mungkin nk beri doorgift yg sama tp harganya mahal di pasaran
Kita nk tolak murah2 je sbb mmg nk kasi clear..heheh

Bekas hantaran lak nk let go sbb mmg dah xde sapa nk guna
Nk tggu adik2 nk kawen pon lambat lg sbb masih blajar
Yg keje pon xtau bile nk kawen

Kain lace pulak sbb aritu beli nk wat baju nikah
Tp x jadik lak sbb baju nikah pakai kain chiffon je...

So kat bawah nih item yg nk di let go
Kalau berminat leh emel ke tulipmerahjambu@ymail.com 


(1) Beg (non woven bag) - color pink
Harga : RM 1.00 setiap satu
Beg dah dilipat dan diikat dgn riben
Ada 200 +++ beg


Nk tgk maklumat lanjut psl beg leh lihat entry sini


                                        (2)Salt & peper shaker - btk bride n groom
                                                     Harga : RM 3.50 setiap satu
                                                     Ada 50 kotak
                                                               

                                               (3) Kain lace color purple - 2 meter
                                                     Harga : RM 50.00
                                                     - tiada gambar sbb ada kat kg -
                         
                                                      (4) Bekas hantaran - color putih
                                                           Harga RM 6.00 setiap satu
                                                           Ada 7 bekas
                                                   - bkn gambaq asal sbb bekas ada di kg -
                                                                    


Eh...yoyo-oo je dok promote...ada ke yg nk beli nih? Hahah
Kalau ada yg berminat leh emel kita tulipmerahjambu@ymail.com 


PERHATIAN:

ITEM2 DI ATAS TELAH DIJUAL.TQ KEPADA YG MEMBELI :)


                             








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~