kawan2 followers tercayang

Thursday, 28 August 2014

What I Used Everyday :)


Assalamualaikum sahabat..

*awas!!ini bukan entri berbayar*

Aku antara insan2 terpilih yg memiliki kulit kombinasi
Kombinasi yg sgt la x cun iaitu kering dan berminyak
Sgt2 la x best sbb muka aku jd kusam
Dah la kusam pastu tua seblom usia pulak
Adehhhhh...mmg sadis sgguh la

Mcm2 produk aku guna nk bg cun blk kulit aku nih
Tp hasilnya non-hado T_T
Sebut je nama produk yg ada kat pasaran sume aku sibuk cuba
Asal kuar iklan kat tv ke radio ke majalah ke mmg aku sibuk p cari
Sampaikan simplycity yg set purple dan set Pink pon aku cuba
Punya la mahal pastu rs x sedap pakai terus bg kat org
Pastu try pulak produk Garnier yg konon2nya diriku begitu berharga
Tp x serasi bersama gak
Beralih pulak ke Fair n Lovely tp last skali aku campak masuk tong sampah
Pastu tgk muka adik aku nampak cam cun ckit
Usya2 tanya rupa2nya dia pakai safi fair beauty 
Aku pon semangat la p beli tp non-hado jugak
Bengkak hati gua k
Kulit idaman masih x tercapai lg

Last2 masa Ramadhan ke-27 waktu aku otw ke Muadzam
Dengaq Linda Onn temuramah Lisa Surihani kat Suria fm
Masa tu Lisa tgh promote produk The Bodyshop yg shiso tu
Ehhh..bunyi mcm best pulak sbb dengaq Lisa dok sebut tantiknya2
Aku rs byk kali gak dia dok sebut tantiknya2 sampai aku tekad nk beli..haha
U see..sekadar promote di radio pon aku leh terpengaruh kan 
Masa tu tekad nk beli
Biar nti incik suami aku pon akan ckp 'tantiknya syg'

Tp korang pon tau kan produk The Bodyshop nih amat le mahal
So terpaksa la ikat perut tahan nafsu soping semata2 nk saving utk Shiso nih
Sbbnya aku gerenti produk Shiso nih bakal cecah ratus2 RM jugak
Silap2 mau lepas utk bayaq ansuran bulanan dugong aku tu..huhuh

Dan akhirnya x sangka aku dpt gak memiliki The Bodyshop Shiso nih
Sgguh terharu aku rasa sbb brg idaman dah dimiliki
Tp aku xde la beli satu set lengkap Shiso tu
Mau kopak rabak tggal gigi je kot kalau aku bantai angkat satu lengkap tu

So utk permulaan nih aku amik yg basic treatment je dulu
Tu pon nk juling mata aku tgk harga dia
Hopefully kesannnya berbaloi la ngan harga yg ditawarkan
Dan kalau ok pasni aku nk beli adik beradik Shiso yg lain pulak..heheh

Pas melalui sesi tanya itu tanya ini
Last skali aku beli Moisture White Shiso Foaming Facial Wash
Basic paling penting utk jaga kulit ialah pembersih muka
Uniknya Shiso Foaming Facial Wash nih sbb ia pembersih segera mousse ke buih
Mmg lawak waktu aku mula2 pakai
Awatnya ringan sgt pembersih dia
Ingatkan salah beli dah sbb dia bkn jenis cecair/krim
Rupa2nya pembersih nih jenis mousse
Bila press kat tgn dari mousse tu dia jd buih
So dia akan bersihkan muka tanpa keringkan kulit
1st time pakai pon mmg rasa sedap dah
Aku asik la dok pegang2 muka sendiri sbb rasa best sgt
Pastu eksaited lak bgtau kat incik suami sampai dia pon x sabaq nk tgk!!!

Pas dah cuci wajah kena la pakai toner kan
Tp yg set Shiso nih namanya bukan toner w/pon fungsi sama
Moisture White Shiso Moisturising Essence I nama diberi
Losen nih berbentuk cecair mcm toner jugak
Fungsi dia utk menenangkan kulit selepas membersih
Yg aku punya guna Essence I iaitu utk kulit berminyak ke normal
Kalau yg Essence II utk kulit normal ke kering

Next aku beli Moisture White Shiso Whitening Night Treatment
Yg nih krim mlm so ko pakai la time nk tdo pas cuci muka tu
Aku suka krim mlm nih sbb x berminyak dan x melekit
Krim nih cpt absorb kat kulit muka aku
So xde la nampak melekit2 kulit muka aku nih
Pas pakai krim mlm pegang lg kulit muka
OMG..mmg best sgt2
Kulit lembut sgt sampai rasa nk cubit2 pulak..hahah

And last but not least
Moisture White Shiso UV Protector SPF30 PA+++
Fungsi dia utk melindungi kulit drpd sinar UVA dan UVB
Selain tu krim nih jugak dpt memastikan kulit muka kekal terhidrat
Yg nih aku beli sbb nk lindung kulit muka aku
Kulit aku nih sensitif ckit
Kejap je ko berjemur kat matahari lepas tu mesti belang2 rimau punya la
Nk menunggu dia sekata balik mmg lambat giler la
So UV Protector nih aku guna utk melindungi kulit aku la
Kata cikgu yg aktif sukan kan
Mesti la nk nampak cun walaupun aktif sukan..hahah

Ehhh...sebelum aku lupa
Aku ada beli lg satu produk The Bodyshop nih
Tp yg nih bukan dlm set Shiso ni
Cuma org kata nk bg kesan tambahan la
Produk nih namanya Nutriganics Drops of Youth
Benda alah nih apply kat muka b4 pakai krim mlm/siang
Aku terpesona nk beli pon sbb promoter tu kata produk nih paling laris
Sume org sibuk cari sbb produk nih sgt2 berkesan

Aku rasa pasni aku xmo tukaq2 produk dah
Serius nk statik ngan The Bodyshop je..hahah
Lg pon produk Bodyshop nih pon sume org tau guna sumber berasaskan tumbuhan
So aku pon yakin la jugak nk guna
Cuma tu la mahal sgt kot harganya
Kalau nk beli jugak kna la menabung dari sekarang
Nih pon aku dok pakai jimat2
Kalau buleh biar la bertahan lima enam bulan
So sempat la nk menabung utk beli lg bila dah abes guna :)

InsyaAllah dua ke tiga minggu dari sekarang aku akan wat full review
Stay tune k

*ps: aku Google2 kat internet ada satu lg set Shiso yg menjadi kegilaan ramai iaitu Moisture White Shiso BB Serum Inside...teringin nk beli jugak tp kna tggu next gaji la..heheh








~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 27 August 2014

Masalah Gigi Sensitif Selesai

ini bukan entri berbayar*

Assalamualaikum sahabat

Pernah alami x masalah gigi sensitif?
Aku seblom nih mmg selalu la ada masalah gigi sensitif
Sampai rasa xmo mkn apa2 sbb rs ngilu sgt
Time nk gosok gigi lg la rs ngilu
Tp kang kalau x gosok gigi menambah pencemaran alam pulak kan :p

Sebelum2 nih aku x amik tau sgt psl iklan kat tv
Rasa cam menipu je sbb nk lakukan produk masing2
Tp satu aritu masa kat tesco (kejadian seblom boikot)
Ternampak la ubat gigi sensodyne nih
Dlm ati terdetik cam 'ala..leh caya ke'
Punya la skeptikal pemikiran time tu..huhu

Tp sbb rasa sakit dan ngilu tu makin ari makin x tahan
Tgn capai jugak la ubat gigi sensodyne tu
Dgn harapan buleh menyelesaikan masalah yg dah bertahun2 aku alami
Kalau x selesai jugak aku campak je sensodyne tu kat tesco balik
Sapa suh jual brg x berkualiti kan

Tp tu sume hanyalah angan2 dan imaginasi aku je
Balik umah try guna sensodyne tu terus aku jatuh cinta
Aku dah buleh gosok gigi dgn bahagianya tanpa rasa ngilu 
Waktu kumur2 ayaq dlm mulut pon gigi x rasa sakit dah
Minum ayaq ais lg la rasa best
Minum selamba je tanpa ada kerut2 di dahi..haha

Jd mulai kejadian aritu
Aku mmg x guna ubat gigi yg lain dah
Selamat tggal colgate dan fresh n white
Cukuplah sensodyne penawarnya..heheh
Bak kata doktor dlm iklan sensodyne tu
"Anda x perlu memakai dua ubat gigi yg berlainan..cukuplah dgn sensodyne saja"

Akhir kata drpd pihak penaja
Entri ini bukan entri berbayar
Aku pon bukannya duta ubat gigi sensodyne nih
Tolong promote kat blog pon xdak pape bayaran
Sumenya kerana ingin memberi testimoni saja
Sekian terima kasih kerana sudi membaca :)
Gunalah sensodyne tanpa was2


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 26 August 2014

Mini Open House

Mini Open House

Assalamualaikum sahabat

Last week aku wat open house
Lebih kepada mini open house la kiranya
Tetamu yg mai pon dlm lingkungan 11-15 org je pon
Tu pon anak2 murid aku dan tujuh lapan org sedara mara
Mulanya malas nk ber open house bagai
Tp mengenangkan anak2 murid beria2 nk mai beraya
Aku gagah jugak la masak itu ini utk depa
Dlm dok jaga2 bajet pas raya nih mcm2 jugak la aku masak utk bdk2 ni

Asalnya aku nk wat laksa, nasi impit, sagu gula Melaka ngan apam cornetto
Ayaq pulak aku wat ayaq tembikai laici blend
Mmg special betoi..haha
Tp last2 tggal laksa, nasi impit ngan sagu gula Melaka je
Ayaq ttp la ayaq tembikai laici blend tu
Cuma apam cornetto aku bantat terus xmo jd
Stress giler baq hang

Penat tok sah ckp la
Rasa nk tercabut kaki aku nih dok berkawad dlm umah
Kul 4 pagi aku start masak
Sampai kul 2 petang baru setel segala bagai menu2 tu sume
Pasni aku mmg surrender bab nk masak utk open house
Dah la sorang2 wat keje
Ko la yg masak..ko la yg kupas bawang
Mmg rasa nk pengsan dah
Tp bile tgk budak2 nih mkn ngan berselera
Abes ilang sume rasa penat
Rasa berbaloi masak mcm2 juadah utk depa
Siap aku paksa depa tapau bwh blk umah lg..haha
Mana x nya..laksa ngan nasi impit berlambak kot
Sapa nk mentedarah abes kan sume makanan tu..huhu

Sebenarnya aku bukan la x suka wat xtvt makan2 nih
Suka sgt bila tetamu dtg umah kita
Nk2 lg bila juadah yg kita masak depa mkn ngan berselera
Rasa syok tu ttp ada
Tambah pulak kalau puji makanan sedap lg la berbunga ati kan
Cuma pasni kalau nk wat mkn2 nih aku kena ada skuad tambahan
X terkejar la kalau nk wat sorang2
Mcm lipas kudung x cukup nafas aku aritu wat itu ini
Tu yg sampai apam cornetto aku pon segan2 nk menjadi..huhu

Kat incik suami tersayang pon aku dah pesan awal2
Pasni kalau dah tggal bersama dan nk wat mkn2 utk kwn2 
Aku mmg no hal..anytime On je kalau nk wat pape majlis
Cumanya aku mengharapkan bantuan skuad tambahan
Skuad tambahan tu incik suami la..haha
Kalau x mmg aku pancittt la sepanjang ari kejadian nti
Dan incik suami pon bakal jd mangsa utk urut2 kaki aku yg dah lenguh2 tu..heheh


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 25 August 2014

Yeayyy..Semenanjung Jua

Assalamualaikum sahabat

Incik suami tersayang dah ada kat semenanjung
Alhamdulillah dpt jugak si hensem tu pindah
Jd pas ni aku x yah nk ke Labuan dah
Huhhhhhh..i miss Labuan very much :(

Sebenarnya aku syg nk tggalkan Labuan
Walaupon x menetap kat sana tp bila p skali skala ttp syg ooo
Aku xde masalah pon nk dok kat Labuan tu
Kalau disuruh pindah ke sana pon aku ok je

Tp incik suami pulak xmo
Thn nih dah 6 thn dia menetap kat Labuan
Boring sampai x tau nk wat apa dah katanya
Mana x nya..apa sgt la yg ada kat Labuan tu
Time cuti2 nk p jln2 pon xdak tempat best nk p
Parkson ngan Giant pon sekangkang kera je kalau nk shoping
Panggung wayang jgn mimpi la nk ada..hoho
Mkn pizza ka kfc ka mcd ka mmg x sama ngan kat smenanjung
Big Apple pon baru je bertapak kat Labuan tu
Tp incik suami kata rasa x sama mcm di semenanjung
Pendek kata serba serbi x kena kat sana tu

Aku mmg memahami rintihan perasaan incik suami
Ye la dah la bini xde disisi
Dok pulak sorang2 kat kuarters sana
Nk kuar pon xde byk tempat leh p utk berhibur
So mmg dia xsabaq punya la nk blk semenanjung
Dan akhirnya impian incik suami tercapai jua
Seminggu lg nk posa Ramadhan aritu dia dpt balik tanah besar
Aku kat sini dah melompat berguling keseronokan
Dia kat sana apatah lg la..hahah
Ntah2 siap bergolek2 dari kem sampai ke stadium kot :p

Jadinya..destinasi aku seterusnya nti Muadzam Shah la
Hangin dan x puas ati gak sbb incik suami posting sini
Punya la jauh ke ujung dunia sampai aku siap merajuk2 lg
Nk balik Kuala Lipis jauh
Nk balik kg aku lg la jauhhhhhhhhh..huhu

Dua kali dah aku p Muadzam
Nampak gaya cam susah aku nk sesuaikan diri kat sini nti
Ikut ati cam xmo pindah skola je
Tp kenangkan muka sedih incik suami
Rasa x sampai ati nk lukakan ati dia
Maka aku redha jugak la utk memohon pertukaran ke Muadzam Shah
Paksa-rela pon mungkin jugak kot..huhuh

Walau ati rasa syg nk tggalkan skola lama dan kawan2
Tp demi membahagiakan si dia tersayang..
Demi keluarga kecik kami..
Demi utk membina keluarga sendiri..
Demi utk belajar berdikari jauh drpd famili..
Aku redha jugak wat pengorbanan nih

So bulan September nti konfem aku isi egtukar
Walaupun rasa mcm cuak nk pindah tempat baru 
Tp demi dia yg tersyg aku pasrah je...cewahhh
Aku harap pengorbanan aku x sia2
Dan yg lg penting aku sedar yg tempat seorang isteri disisi suami
Cukup la sepanjang tempoh 1 thn 9 bln nih kami dok berjauhan
Pasni aku nk tunaikan sepenuhnya t/jawab hakiki seorang isteri 
T/jawab yg dibuat time aku p Labuan je..huhuh
Walau pon aku x dapat nk tebus masa yg dah berlalu seblom nih
Tp aku harap diberi kesempatan yg panjang utk berbakti pd suami tersyg


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 24 August 2014

Kondisi OK Je Cuma Rezeki Blom Ada

Assalamualaikum sahabat

Kesah ari raya blom berakhir
Seblom2 nih aku mmg eksaited nk beraya
Bile dah ada incik suami tersyg lg la eksaited
Nasib baik kitorg amalkan demokrasi terpimpin
So xdak la adegan berebut nk blk beraya umah sapa dulu
Kalau dah thn lepas giliran beraya di kg aku
Kali nih bg la can kat kg incik suami pulak kan :)

Berbalik kesah ari raya
Aku mmg cuak giler bile pikir nk raya
1st time nk beraya umah mertua satu hal
Pastu tambah lg satu hal kalau ada yg tanya soklan x brape nk emas sgt
Soalan apa lg kalau bukan pasal anak
Sampai x larat dah nk menjawab dan menerangkan itu ini
Kot kang kalau aku melaser dicop kurang ajar pulak
Tp mmg aku cukup menyampah ngan sikap terlebih prihatin mereka2 nih 
Kot ye pon nk prihatin pikir sama la perasaan org lain
Bukannya x berusaha..bukannya x mo anak
Tp dah belom sampai masa lg nk wat guano
Kadang tu kuar statement bajet cam aku xmo anak pulak..hoh
Sapa yg x nk anak wehhhh
Aku nih berbunga2 harapan dan impian nk ada anak
Tp dah Allah kata blom masanya lg x kan aku nk paksa jugak kan
So pasrah dan redha je la

Tp xde la aku menyerah dan pasrah cenggitu je
Ada jugak usaha drpd pihak aku dan incik suami tersyg
Cuma blom nk menampakkan hasil positif lg :)
Mungkin Allah nk tgk sejauh mana usaha, doa dan kesabaran kami laki bini

Kalau seblom2 nih kami usaha ngan cara kenal pasti waktu subur
Sampaikan try n error nya bersiri2 dah episodnya bile blk Labuan 
Last2 kami pasrah...apa2 pon turn to Him yg kat atas sana

Tu psl bila try n error belom menampakkan sebarang kejayaan lg
Aku dan incik suami tersayang wat diskusi dr hati ke hati
Sampai la akhirnya keputusan nekad aku amik utk serah diri
Serah diri paksa-rela namanya pd tok bidan
Hamik ko kna urut satu badan
Tu pon setelah sekian lama aku dok tepis kiri kanan xmo p mengurut
Last2 bile tgk muka incik suami tersyg jd x sampai ati pulak
Demi suami tercinta aku pon p menyerah diri jugak
Dengan harapan ada la rezeki kami nti utk menimang cahaya mata 

Menurut kata tok bidan rahim aku ok je
Maksudnya kedudukan rahim ni x atas sgt x bwh sgt
Mmg elok2 utk lekat baby
Cumanya rezeki je blom ada lg
So rasa lega jugak bila tok bidan ckp cenggitu
Kiranya aku normal lg la :)

Tggal skang ni nk p jumpa doktor pakar je la
Tp bukan dlm waktu yg terdekat ni k
Lg pon x sampai 2 thn lg kami kawen
Nk2 pulak sepanjang usia perkahwinan nih boleh kira brape kali je berjumpa
So aku mcm x kesah sgt pasal nk p ke pakar
Tambah2 pulak aku mmg alergik ngan doktor2
Selagi keadaan x mendesak mmg x kan p la..heheh
Lg pon ada member aku dah p jumpa pakar
Tp pakar tu kata tempoh kawen awal lg so x yah jumpa lg patutnya
Lain la kalau dah kawen 3 thn xde anak gak baru le mai jumpa kaedahnya
Nk2 pulak bile pjj cenggini lg la sukar ckit nk dpt baby
Mungkin dah dok bersama nti ada rezekinya :)

Sahabat2 tersayang...doakan smoga ada rezeki utk aku dan suami ye
Kalau ada apa2 tips leh la share kat komen nti :)


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~