kawan2 followers tercayang

Sunday, 18 October 2015

U.S.M aku datang!!!

Assalamualaikum..

Hari nih aku ada kursus kat USM..kursus di ari ahad memang sungguh2 menguji keimanan..hahah..mana taknya..orang lain sedap2 cuti di ujung minggu..tapi aku kena p kursus pulak..huhuh



Tapi takpe la..sebab kursus nih pon penting jugak untuk tambahkan pengetahuan dan tingkatkan kemahiran aku dalam mengajaq subjek Bahasa Melayu tingkatan 6..nak2 pulak aku memang bukan cikgu BM pure sebabnya aku opsyen Pengajian Am..so memang tak banyak sangat ilmu berkaitan BM yang aku ada..so memang kena menggigihkan diri untuk p kursus sana sini untuk tambahkan ilmu :)

Kursus ari nih best sangat2 sebab penceramahnya best jugak! Kalau seblom2 nih p mana2 kursus macam mengantuk je..tapi ari nih mata aku ok je bertahan..hahah..mulut pon takde nak menguap2..kira steady je berkursus dari pukul 9 pagi tadi sampai pukul 4.30 petang..hoyeahhh!!!

Masa masuk dewan kuliah V tadi..tetiba rindu pulak masa zaman belajar kat UUM..ishhh..bila la nak bergelar student lagi nih..ati meronta2 nak sambung master..tapi penyakit MALAS sangat kuat membelit diri..hahah..so ntah bila la nak sambung blajar lagi nih..



Sambung kesah di USM tadi..pas abes kursus aku ngan cikgu An pekena nasik arab pulak..sempat la jumpa ngan Hafiz bekas anak murid kami tahun lepas yang tengah sambung balajar kat USM..sedap dan murah jugak nasi arab kat tempat yang kami p petang tadi..ayamnya besaq sangat..harga pon murah..tu yang penting..hahah..So nanti kalau free2 leh bawak famili pekena nasi arab kat sini..heheh.. 



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Longkang tersumbat again..hmmmm..

Assalamualaikum sahabat..

Masa cuti sekolah baru2 nih sekali lagi aku dapat penyakit longkang tersumbat a.k.a kencing tak lawas..so untuk tahun nih je dah dua kali kena..sungguh perit sampai rasa takut dan trauma nak buang air kecil..huhuh

Kesahnya masalah longkang tersumbat nih berlaku masa raya haji baru2 nih..sakitnya hanya Tuhan yg tahu..seblom nak berlaku tu aku ikut incik suami p beraya ke rumah kawan dia..masa tu tuan rumah jamu kami makan laksa ngan ayaq oren..ayaq orennya manis sangat..huhu..nak Mintak sky juice rasa segan pulak sebab masa tu 1st time berkenalan ngan kawan incik suami dan wifenya..so telan jugak la walaupon aku tak suka minum air manis2..pastu mula la rasa nak terkucil tapi aku tahan je sebab segan nak tumpang buang air kat umah orang..huhu
Pastu seblom balik kem kitorang p pekan Muadzam dulu sebab incik suami nak isi minyak kete..masa tu dah rasa tak sedap ati sebab memang nak terkucil sangat2..so sampai2 je kat Shell terus la aku lari2 ke tandas stesen minyak tu..ya rabbi tandasnya sangat la euwww..kotor amat!!! Memang rasa geli nak membuang..tapi kerana terpaksa aku relakan jua gitu..huhu..then bermula la episod sengsara aku..apa yang aku rasa dan terfikir memang betoi2 berlaku..masalah longkang tersumbat kembali melanda!

Pastu terus aku ajak incik suami cari farmasi untuk beli ubat..sebab masa tu aku dah mula rasa sakit kat tuttt sebab kencing tak puas..huhu..tapi cari punya cari farmasi semuanya tutup..klinik swasta pon sama jugak..sakit sungguh la hati aku nih..dah la memang emergency sangat2!

Dah puas meronda cari klinik terus la kitorang balik kem..sampai umah memang aku tak tunggu dah..terus bertapa dalam bilik ayaq..berjam2 jugak aku dok dalam bilik ayaq..siap bukak shower lagi sebab tak larat nak tuam ayaq panas kat belakang pinggang..tapi masa tu memang sejuk sangat2 sebab lama dok main ayaq dalam bilik ayaq..

Pastu sebab dah tak tahan sangat aku ajak incik suami keluar p ke Segamat untuk cari farmasi atau klinik sebab masa tu aku memang perlukan sangat2 ubat URAL tu..huhu..tapi incik suami macam malas nak p sebab jauh..so terus dia p guardroom minta orang RESAT(rumah sakit angkatan tentera) bukak RESAT tu untuk amik ubat..time ni RESAT tutup sebab raya haji tapi ada la yang standby..cuma orang tu standby kat umah dia..

So..nurse RESAT tu bekalkan air alkali ngan upt kot2 aku hamil..ubat pon bagi yg dos kecil je..huhu..so lambat ckit la nak berkesan..tapi masa tu aku tak rasa teruja pon nak cek upt sebab tak rasa pon diri pregnant..lagi pon masa tu aku dah malas nak berharap..so masa esoknya tu aku test la jugak tanpa sebarang harapan menggunung..dah ternyata la memang resultnya negatif!!

Konklusinya..untuk tahun nih je dah dua kali aku menghadapi masalah longkang tersumbat..demam batuk selesema pulak dah lebih 5 kali untuk sepanjang tahun 2015 nih..hmm..tahun 2015 nih aku banyak sakit..aku anggap tu semua Kafarah atas segala dosa2 aku..ya..aku bersangka baik je ngan segala ujian yang Allah SWT berikan untuk aku..syukur jugak sebab penyakit yang diturunkan kat aku nih sakit yang biasa2 je..kalau sakit2 yang luar biasa tu nauzubillahiminzalik memang mintak dijauhkan la..sebab aku tak rasa diri aku kuat untuk menghadapinya..lagi pon aku tak nak la menyusahkan orang2 yang berada di sekeliling aku..hmm..

Harap2nya sampai ujung tahun nih Allah SWT kurniakan aku kesihatan yang baik..skang nih pon aku dah start minum susu Anlene untuk bina balik antibodi aku..walaupon Anlene tu lebih kepada bina kekuatan tulang tapi aku bedal je..hahah..sebab yang tu je pon aku lepas nak telan..kalau supplement2 nih memang tipu je la..sebab mula2 je aku semangat nk consume..pastu masuk minggu kedua dan seterusnya dok terkedang la kat atas rak tak bersentuh..cukup2 la aku membazir ratusan ringgit tahun lepas dok beli shaklee bagai..sudahnya aku tak makan pon..adoyaiii..memang membazir sungguh!!

Ok la..sekian kisah sedih aku untuk ari nih..sori la kalau kisah kali nih sangat membosankan dan menggelikan tekak korang..gudnite n assalamualaikum :)


P/S : sejak kes longkang tersumbat untuk kali kedua..skang nih p mana2 URAL sentiasa ada dalam beg..aku dan URAL tak dapat dipisahkan lagi..ahakssss :p




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 17 October 2015

pssttt...PediSpin murah..lai..lai..lai..

Assalamualaikam sahabat..

Haaaa..sape yg mengalami maslaah kulit kaki merekah especially kat tapak kaki..ari ni aku nak share ckit pasal satu produk yg bagus nih..namanya PediSpin..

sebenarnya dari tahun lepas lagi dok usha benda alah nih..almaklum la..terpengaruh dengan iklan tv katanya..hahah..so masa incik suami balik ke kampung gigih la aku mengajak p tengok kat watson n guardian..masa tu bajet rega dia tak sampai rm50..skali ko dah sampai kat Watson tengok2 harganya rm80++ memang terjojol la bijik mata ni ha..memang mahal giloss..

so bila tengok harga dah mahal cenggitu maka tak jadi la kami dua laki bini nak beli PediSpin idaman tu..hukhukhuk..sudahnya ahkak korang nih beli krim kaki je la untuk nak licinkan tapak kaki..sobsobsob

tapi bila balik rumah dan tengok incik suami dok kopek2 buang kulit mati kat tapak kaki dia rasa kecian la pulak..tapak kaki incik suami iols memang selalu menggelupas maybe sebab dok pakai stokin 24jam ngan kasut boot askar lagi..so memang kecian la bila tengok dia dok tarik2 kulit mati tu..tapi apakan daya..PediSpin idaman tersangat la mahal..kalau murah dah lama aku rembat satu untuk si dia jantung hatiku..

pastu nak dijadikan cerita akhirnya mendapat jugak la aku PediSpin idaman selepas hampir setahun mengusya benda alah tu..hahah..nasib baik la ditemukan dengan sorang seller nih..murah pon murah..berbaloi2 harganya baq hang..hahah..sangat2 recommended!!!

so..tadaaaaa...

inilah PediSpin idaman hati..tak sabaq nak tunggu incik suami balik..pastu nak wat treatment kat kaki incik suami kesayangan :) 

jadinya kalau korang berminat nak beli PediSpin nih buleh contact sis Fiza (0176742761 wassap/sms)..masa aku beli aritu harga barang sekali postage rm60..oleh kerana barang nih dari oversea so korang kena tunggu dalam dua minggu jugak untuk barang nih sampai kat tangan korang..tapi jangan risau sebab barang memang selamat sampai kat tangan korang :) xde tipu2 punya..tapi kalau barang tu dah ready stock korang jgn risau sebab lagi la cepat barang tu sampai ke tangan korang.

cuma sis Fiza nih bagitau untuk barang2 yg order direct dari oversea nih dia tak amik order jika customer tu seorang yg cerewat dan jenis tak sabar..ye la kang asik dok wassap tanya bila barang nak sampai je kan..pastu bila lewat sampai kang kata seller penipu pulok..ye dopp? kalau aku pon leceh nak layan jugak..hakhakhak..tapi macam aku nih gigih jugak la sabaq menunggu..ye la kalau nak cepat..baik je ko p beli kat Watson sana tu..puas ati sendiri sebab bayaq terus dapat barang!!

eh lagi satu kat Lazada pon ada jugak..cuma nak tunggu dapat harga yang cun sangat tu memang susah la..nak2 pulak aku nih jarang sangat membelek2 katalog Lazada tu..so cara mudah memang aku beli online je la..lagipon ngan seller nih memang aku dah biasa sangat..so memang trust sangat2 dengan barang yang sis Fiza nih jual..dijamin sampai!!!

ops..sebelom lupa..nih bukannya iklan berbayar ye..just nak share ngan korang je kot2 ada yang tercari2 PediSpin nih n nak dapat harga yang murah ckit dari pasaran :)





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Saturday, 10 October 2015

Hari Sukan Negara 10.10.15

Assalamualaikum semua..



hari ni seluruh pelosok negara meraikan dan menjayakan Hari Sukan Negara :)
sekolah iols pon sama jugak..best sgt bersenamrobik..rasa macam dah lama sangat tak berpeluh..so ari nih bila bersenamrobik rasa macam wowww..akhirnya i bersenam jugak..hahah

sebenarnya skola kitorang wat program simple je untuk Hari Sukan Negara..pagi tadi dalam kul 7.30 berkumpul kat padang then bersenamrobik secara berjemaah antara cikgu2 dengan anak2 murid..memang lawak sangat senamrobiknya sebab ada satu part senamrobik tu ada exercise yg ala2 penguin berjalan..sangat2 funny dan buat semua orang gelak dan hepi..hahah

pas senamrobik ada acara futsal utk boys dan netball utk girls..nih pon lebih kepada nak eratkan hubungan cikgu dan murid..dan sebelum2 ni pon dah dijalankan beberapa acara sukan kat skola seperti badminton dan bola tampar..so kemuncaknya ari nih adalah senamrobik, futsal dan netball.

pastu setel acara padang moved ke dewan asrama pulak utk penyampaian Anugerah Kecemerlangan Kokurikulum dan HEM..so tahun nih aku dapat anugerah utk team badminton prau..tahun nih xde sijil memanah..tahun lepas pon sama jugak :( sobsobsob..sangat sedih dowhh..nanti2 la aku citer pasal apa tahun nih x join memanah..sesungguhnya peristiwa itu sungguh pahit utk dikenang..uhuk2

ohhh..lupa lak..pagi tadi aku ngan 5 orang cikgu yang lain sempat le ke IPD Selama utk p amik t.shirt free sempena Hari sukan Negara tu..masa kami sampai tu t.shirt dah abes..sobsobsob..yg tinggal pon t.shirt utk budak skola n aku dapat saiz M..harus la seksi dan seksa kalau aku pakai saiz M tu..nasib baik la seblom gerak balik ke skola p tegur cikgu2 lelaki yg masuk acara berbasikal..so memang bernasib baik la sebab cikgu tu dapat t.shirt L dan dia sudi tukar dengan t.shirt M aku..hoyeahhh..akhirnya dapat jugak t.shirt saiz L dan color purple :) TQ cikgu Khairul Anuar



t.shirt kite..hikhik

ok tu je yang aku nak kongsi pasal program sempena Hari Sukan Negara..skill menulis aku dah makin tumpul..update blog pon dah malas..hohoh







~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~