kawan2 followers tercayang

Sunday, 31 January 2016

Can U Relate?

Assalamualaikum...

Realiti cikgu-cikgu ari nih...

Kendong beg kiri kanan sampai tak cukup tangan

*sumber pic dari Fb





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

nak back to 2008

Assalamualaikum..


2008..
haha..ni aku pada 1 februari 2008..sem 5..mak aii..dah 8 tahun berlalu..masa nih kurus kering kemain tapi maintain comey lote..haha..walau kuat makan tapi body maintain kurus sebab tetiap ari jalan kaki..nak p kuliah kat DKG5, DKG3 DKG1 jalan kaki..nak p pusat sukan jalan kaki..nk p padang kawad jalan kaki..nak p mall jalan kaki..nak p library jalan kaki..nak p exam kat dewan MAS pon jalan kaki..sampaikan nak p kursus kawen kat kolej mas yg jauh kat laluan A tu pon sanggup jalan kaki..buleh kira brape kali je naik bas uum tu..nak-nak pulak lepas perkhidmatan bas diswastakan..lagi la aku tak naik bas sangat melainkan kalau kelas takdak gap dan terpaksa berkejar dari DKG 5 ke DKG 3 untuk kelas yang seterusnya..haha..memang memori sungguh..masa tu..aku sanggup je jalan kaki redah ujan ke panas ke untuk p kelas..


2016..
setelah 8 tahun berlalu..badan i dah kembang 3x ganda kot dari saiz asal..baju saiz M dah bertukaq ke saiz XL..memang drastik sungguh la badan aku nih mengembang..nak-nak pulak dah keje nih badan lagi la cepat naik..p keje parking kete tak sampai 50meter dari bilik guru..agaknya kalau buleh park terus kat tepi meja dalam bilik guru tu mesti aku dah lama park sebab malas nak jalan jauh sambil kendong tiga empat bag..pastu p soping complex pon kalau aci buleh nak parking sampai tepi eskelator sebab malas nak jalan jauh-jauh..hahah..parking kat umah pulak jangan kata la..memang aku park betoi-betoi kat depan pintu..punya la malas nak gerak jauh-jauh..

camne nak kurus? buat diet atkins pon asik ke laut je kejenya..bangun pagi semangat kobar-kobar nak wat induction..sanggup skip sarapan tok buat sebab takut batal diet..tapi sampai skola p kantin nampak nasik terus terbenam diet atkins aku..sobsobsob..hipotesisnya aku kena dok UUM la gamaknya kot..wat 2nd degree lak untuk tempoh 3 tahun pastu berjalan kaki p kelas..time tu baru nak kurus balik kot..haha..kot kalau skang nih aku nak berjalan kaki p tempat keje dengan objektif untuk mengkuruskan badan gamaknya tetiap ari kena gerak kul 5 pagi la kot untuk sampai kat skola seblom kul 7 pagi..haha..tapi mak oi 12km nak jalan kaki p keje tak sanggup la aku...

kesudahannya..menangis di bucu katil la aku mengenangkan badan yang makin kembang macam bunga raflesia nih..huhuh

 


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 19 January 2016

Edisi Bulan Madu : Bukit Gambang

Assalamualaikum..

Edisi bulan madu kali nih nak cerita pasal holiday kat Bukit Gambang
Mungkin bagi orang lain percutian ke Bukit Gambang adalah best tapi TIDAK bagi kami

Alkisahnya..

Sehari sebelum holiday kat Bukit Gambang tu..incik suami ada beli voucher kat groupon..dalam voucher ada la dimaklumkan pasal penginapan kat Carribean Bay + breakfast dan entrance tiket ke Bukit Gambang Theme Park / dan Safari Park..jadi eksaited la kami laki bini nak p bercuti kat situ..yang aku pulak punya eksaited sampai siap beli baju t.shirt dan tracksuit untuk pakai kat sana nanti..hahah

So esoknya lepas dapat emel daripada pihak Carribean Bay terus la kitorang gerak ke Bukit Gambang..sebab dah bertolak lewat dari Muadzam maka lewat la kami sampai kat Bukit Gambang..so pas check in terus lepak dalam bilik hotel je sebab malas nak p mana-mana dah..

Tapi sebelom check in tu incik suami sempat la p tanya pasal tiket nak masuk Theme Park tu kat receptionist hotel..dia kata bawak je kertas groupun tu tunjuk kat kaunter nak masuk nanti..so dah settle sume tu melepak la kami kat bilik..lepas maghrib baru la kuar p cari makanan kat kawasan perumahan berdekatan Bukit Gambang City tu..huhu..tak sangka pulak makanan dia punya la mahal..dah la tak berapa nak sedap..huhu..tapi biasa la..aku malas nak p bising-bising kat tokey kedai..walau sakit ati tapi simpan dalam ati je la..paling kuat pon aku bebel-bebel kat dalam kete je melahirkan ketidakpuasan ati aku pasal kualiti makanan dan harganya yang mencekik darah kat incik suami..huhuh

Esoknya tu..pagi-pagi lagi kitorg dah bangun..eksaited la konon nak p main-main kat theme park tu..huhuh..so sebelum p theme park tu kitorang breakfast dulu kat cafe Carribean Bay tu..makanan dia ok la..buleh diterima tekak..tapi sambal nasi lemak dia rasa semacam je..rasa pelik pon ada..kalau nak rate pasal makanan dia aku cuma bagi 2 bintang je kot..sedap lagi makan kat kantin skola aku..hahah

Pas selesai sarapan terus la kami laki bini check out kira-kira dalam kul 9.00 lebih cenggitu..memang saja check out awal konon-konon nak berlama-lama kat theme park..okeh..kat sini memang dah nak masuk part sedih dan sakit ati sangat-sangat..masa dah sampai turn kitorang masa beratuq kat kaunter tu maka aku tunjuk la kertas groupon yang aku print tu kat minah kaunter tu..dia amik kertas voucher groupon tu masuk ke dalam mungkin tanya bos dia kot..pastu dia kuar dan kata tak terima voucher tu dan kalau nak masuk jugak kena bayaq..aku masa tu "what the hell' nak kena bayaq pulak sedangkan kat groupon tu kata ada entrance ticket ke water theme park..malas nak gado dan bertekak kitorang terus blah je..incik suami pulak dah bebel-bebel kata membazir duit je beli groupon nih tapi datang semata-mata tidoq hotel je..memang dia bengang giler ar sebab bayaq rm200++ semata-mata untuk tidoq je..hotel pon tak berapa nak memuaskan ati..

So disebabkan masing-masing dah pakai tracksuit yang kononnya satgi nak mandi-manda kat theme park terus tukaq plan p mandi kat swimming hotel je..huhu..berendam la kami laki bini dalam setengah jam kat situ..sebab dah check out awal-awal pagi tu maka tukaq baju pon kat tandas swimming pool je..memang sedih sungguh la..sampai incik suami pon cakap pas ni memang tak mai dah la Bukit Gambang ni..

Bagi aku..nih la pengalaman paling teruk sekali dalam sejarah percutian kami..huhu..kalau tau nak jadi camni..tak beli voucher groupon tu pon takpe..leh jimat rm200++ tu..huhu..

Tapi..sebelom kitorang gerak balik ke Kuala Lipis aku ada la belek-belek voucher groupon tu lagi skali..bila aku belek-belek balik voucher kitorang tu rasanya memang patut kitorang dapat masuk ke water theme park tu sebab ada tertulis kat situ..tapi tak tau la pulak kalau aku nih tak pandai nak paham bahasa omputih..depa tulis maksudnya benda lain dan aku paham hat lain pulak..huhuh 
 
Aku ada cerita kesah yang menimpa kitorang nih kat kawan aku..dia suh wat aduan kat groupon..tapi..aku macam dah malas sebab sakit ati sangat..pada hari kejadian tu aku memang ada komen kat iklan groupon tu bagitau pasal kejadian yang menimpa kami kat fb depa..tapi esoknya bila tengok lagi skali komen tu dah takdak..maybe kena delete la kot..wallahua'lam










~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Monday, 18 January 2016

Lets Plan Nicely

Assalamualaikum..

Sementara nak tunggu incik suami tersayang call marilah kita mengupdate blog :)
Untuk ari nih aku cuma nak share pasal planner yang aku buat sendiri dan print sendiri
Nak beli yang jual kat kedai memang tak menepati selera aku la
Pastu mahal pulak tu kan..
Jadi..bila nak barang yang cantik dan murah..maka buat sendiri la
Hati pon puas kan!!

Planner yang aku buat tu aku pakai publisher je..
So senang nak adjust letak gambaq bagai tu
Sebelum tu try buat pakai microsoft word asik la aku nak meradang sebab susah setting
Pastu terpikir pulak baik la aku pakai publisher je sebab dah biasa ngan software ni
Lagipon selalu dok guna publisher bila buat buku program sekolah

Untuk planner kegunaan sendiri nih nipis je planner dia
Aku takde la buat tebal sampai 50 pages cenggitu
Section yang ada tu pon memang yang aku betoi-betoi nak guna je
So takde la berlaku pembaziran kalau tak guna kan..hahah

Dari segi bajet memang jimat sebab hanya guna kertas color dan printer je
Pastu untuk tulang planner aku amik dari buku lama..hahah
So..kos untuk buat planner sendiri nih tak sampai rm5 pon
Semua bahan memang ada kat umah..so guna je la kan..jimat gitu

Jom tengok planner iols yang comey gitu


~ cover depan siap ada plastik keras lagi ~

~ cover yang dalam pakai kertas wangi..memang wangi baq ang ~

~ personal info ~

~ kalendar pon ada ~

~ senarai bil yang nak bayaq tiap bulan ~

~ hat yang ni bulanan punya perbelanjaan ~

~ jadual saving aku..leh baca kat sini ~

 ~ hat ni rm5 saving challenge..kisahnya leh baca kat sini jugak ~

~ hahah..wishlist pon iols buh jugak..harap semuanya dapat dipenuhi ~

~ hat ni azam setiap tahun dok nyanyi nak kurus tapi tak kurus-kurus jugak ~

Hah!! Amacam? Ok tak iols punya planner? 
Korang nak jugak? Silalah buat sendiri :p
Sebenaqnya korang pon buleh buat planner sendiri jugak
Mesti lagi cantik dan meletop
Yang penting kena rajin la..heheh









~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 17 January 2016

RM5 & RM20 Saving Challenge


Assalamualaikum..

2016 dah menjengah hampir setengah bulan..Selamat Tahun Baru 2016 semua :)
Untuk tahun 2016 iols ada azam baru..hahah..
Azam untuk kurus sentiasa tersemat dalam hati..
Tapi apa yang iols nak kongsi bukan pasal yang itu..
Kali nih nak share pasal azam nak menabung dan menyimpan duit

So untuk mengukuhkan lagi azam tahun 2016 nih aku dah sediakan satu planner
Planner pon buat sendiri je..print color-color bagi cantik pastu siap..haha
Cerita pasal planner tu nanti aku share kat entry yang seterusnya

Untuk entry hari nih just nak fokus pasal tabungan
Memandangkan aku nih seorang yang boros dan kaki soping
Maka tahun 2016 nih aku berazam la nak menyimpan duit
Dengan harapan bila ujung tahun nanti berkepok-kepok la tabungan aku..ecehh

So aku wujudkan dua tabung untuk simpan duit
Dan tabung tu aku namakan rm5 & rm20 saving challenge
Memang serius nak cabar diri sendiri untuk kekal aktif menabung kekdahnya..hahah
So untuk merealisasikan impian aku nih maka aku sediakan dua bekas tabung
Bekas tabung pon amik adik aku punya bekas secret kawaii dia..hahah
So tabung 1 aku simpan duit hijau (rm5) dan tabung 2 untuk duit oren (rm20)

 ~ tabung kita..lalala ~

Rasional untuk aku simpan duit hijau dan oren sebab duit tu jarang sangat dapat
So once dah dapat mesti sayang nak guna
Jadi memang gigih la aku menyimpan duit oren dan hijau tu kalau dapat balance 
Sanggup pecahkan duit rm10 semata-mata untuk elakkan bayaq pakai duit hijau / oren :p

Setakat nih misi dan azam masih berada di landasannya..haha
Alhamdulillah la bila minggu 1 dan 2 yang lepas aku berjaya menabung duit-duit tu
Pastu bila cukup seminggu aku catat plak dalam planner yang aku wat sendiri tu
Memang bersemangat la ko bila tengok angka-angka yang tercatat..heheh


 ~ catat kat sini jumlah tabungan mingguan..ujung tahun kita total ~

Aku berharap sangat la aku dapat beristiqamah dalam menabung ni
Sekurang-kurangnya bila ujung tahun nanti leh buat duit belanja untuk p honeymoon :)
Bijak tak idea aku? Hahah..cantik punya plan kan!!!

Camne dengan korang pulak? 
Mesti lagi canggih kan korang punya idea untuk menabung :)


 

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 15 January 2016

Kursus Cikgu Cikgi


Assalamualaikum..



Ini adalah barisan guru-guru akademik prauniversiti daerah Larut Matang dan Selama..

Masa nih bergambar kenang-kenangan hari terakhir berkursus penyelarasan rubrik pemarkahan kerja kursus bahasa melayu STPM penggal 2 2016.. 

Kursus nih diadakan di SMK. Sultan Yussuf, Batu Gajah, Perak..so dua ari la berkampung di Batu Gajah..tapi aku takde la stay kat situ..tapi cari port baik punya kat Meru, Ipoh..amik hotel pon betoi-betoi tepi Mydin Meru supaya senang adik aku nak p cari makanan..

Masa kursus nih aku memang terpaksa ajak adik aku teman sebab aku memang penakut nak tido hotel sorang-sorang..so gigih la aku membeli tiket ets p balik dari KL-Ipoh dan Ipoh-KL kat adik aku sebagai ganjaran dia sudi menemani aku kat hotel..hahah..nak ajak incik suami beliau tak dapat cuti la pulak..

Masa kursus tahun lepas kat SMK Tasik Damai, Ipoh..aku dok kat hotel Premium yang betoi-betoi depan Mydin Meru ni..tapi..hotel tu tak best sebab siaran tv yang basic cam tv1 tv2 tv3 tu pon teruk..pastu liputan wayerless dia pon azab sangat.. 

Jadi..tahun nih memang aku tak pilih dah la Hotel Premium tu..google punya google jumpa la website pasal Hotel Valya..terus la aku booking sebab rate dia sama ngan Hotel Premium..tapi..yang bestnya Hotel Valya nih hotel baru..so bilik dia memang bersih..dan yang penting ada channel Astro sampai nak muntah layan channel fox tu..pastu internet dia pon laju..dua malam dok menginap kat Hotel Valya tu memang gigih la aku ngan MekDah melayan movie Anakku Diva 5 episod..hahah..so sapa-sapa yang dok cari hotel bajet sekitar Ipoh atau Meru atau tersesat kat bandar Ipoh ni memang recommend sangat-sangat Hotel Valya nih..ni no.fon hotelnya 05-5252806. Selain betoi-betoi dekat ngan Mydin, Terminal Bus Amanjaya pon dekat-dekat situ je..memang tak susah la sebab sume kemudahan ada..nak naik bas pon senang..nak makan dan soping pon senang..hahah..tapi..kalau korang ada bajet lebih..leh la menginap kat Casuarina..pon dekat-dekat situ jugak..hahah

   

~ sume gambaq sumber dari google images ~


~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 8 January 2016

Seminggu yang meletihkan


Assalamualaikum..

Sesi persekolahan sudah bermula..baru seminggu bukak skola aku dah lemau..lama sangat bercuti gamaknya sampai seminggu nih rasa letih sangat-sangat..atau mungkin jugak faktor usia yang menjadi penyebab..ahakssss 

Start skola ari Isnin aritu aku rasa macam kalut sangat..macam tak teratur hidup jadinya..padahal tahun 2016 nih dah masuk tahun keenam aku mengajar..aku suspek sindrom cuti panjang masih menghantui diri..tak cukup cuti lagi kot..hahah..

Tapi tak mungkin la kot masih diselubungi sindrom cuti sedangkan masa kat kem hari tu memang tak sabaq-sabaq nak p skola dah..walaupon time tu sedih nak tinggalkan si dia yang tersayang tapi hati aku masih kuat untuk melangkah pulang ke kampung halaman..

Aku suspek faktor usia nih yang menyebabkan aku letih..hahah..tua dah ko ni Ninie..dah masuk 3 series..tu pasal lembik lemau je badan..

Oleh itu..mari la kita berazam untuk menambahkan stamina badan..minum la Jamu Kencur tradisi bidan istana...ehh?

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Sunday, 3 January 2016

Persiapan ke sekolah

Assalamualaikum..

Esok dah bermula sesi persekolahan 2016
Memandangkan tahun 2016 nanti penuh dengan cabaran dan kekangan hidup
Maka mari la kita bersederhana dan berjimat cermat
Simpan la segala duit yang ada walaupon nilainya 10 sen

So dengan azam yang baru
Aku hanya recycle dan reuse barang-barang yang masih boleh digunapakai lagi
Handbag pon aku tak beli yang baru
Pakai saja handbag tahun 2015 yang masih cun
Kasut sarung pon still elok lagi maka jimat lagi sebab tak perlu beli kasut baru
Alat-alat tulis pon topup sikit-sikit je

Cuma baju-baju kurung aku banyak yang dah tak muat
Terpaksa jugak menempah dan membeli sepasang dua 
Karang kalau pakai baju ketat mau semput aku kat dalam kelas nanti..hahah

Blazer pon kena beli jugak
Adoilaaa..walaupon aku beli blazer cikai tapi tetap rasa mahal
Beli pon kat butik Peace je..harga rm65 bagi aku agak mahal jugak la
Aku bajet dlm rm40 ke bawah je sebab bukannya kain elok sangat pon
Tapi dah terdesak nak pakai bukak skola ni maka beli jugak la
Nak beli yg kat Kamdar harganya rm140++ camtu
Hat tu memang berkualiti le kainnya
Boleh je nak beli yang blazer kat Kamdar tu
Tapi disebabkan azam 2016 nak berjimat-cermat dan menabung
Maka aku beli je yang kat butik Peace tu
Nanti pakai kat badan sama jugak fungsinya kan..hahah

Hah..korang macam mana pulak persiapan untuk tahun 2016 nih
Mesti gempaq punya kan!!!



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~