kawan2 followers tercayang

Monday, 23 December 2013

Apam Cornetto Chocolate Rice



sejak jadi suri rumah sepenuh masa time cuti skola nih
semangat je kita masak itu dan ini utk si hensem
tp tu la masak cincai2 je pon
yg penting masak ngan penuh kasih sayang...hahah

kalau entry pg tadi kita share psl resepi chicken chop 
so skang nih nk share plak projek makan2 yg kedua
kuih yg sgt2 comey smpai rasa sayang sgt nk mkn..heheh
tp dalam dok syg2 tu ttp ngap masuk mulut jugak..

 comey kan apam2 cornetto ni

kalau tgk kat gugel byk je resepi2 yg dikongsi oleh otai2 kuih apam nih
tp pas kita tgk satu persatu resepi tu so terhasil la apam cornetto nih
kalau orang lain pnya apam cornetto ada kacang2 badam
tp apam cornetto versi kita nih just letak chocolate rice je

puas den cari kedai2 kat Labuan nih
tp x jumpe la pulak kacang badam 
nk x nk pakai le jugak cokelat rice nih
agipon si hensem sy tu suka sgt

ekceli nk wat apam nih ingatkan susah 
tp rupa2nya senang je..cuma rasa renyah tang nk selang-seli color tu
ikut ati malas nk wat color2
tp kang x cun le pulak
so gagahkan diri jugak wat selang-seli color
seb baik ada si hensem tolong
jadi total masa sume adalah selama 3 jam lebih
start ngan sediakan bahan, blend, wat kon, kukus dan buh coklat

k la..dah byk membebel
jom kita tgk resepinya

Adunan Apam Cornetto

- 3 cawan tepung gandum
- 4 biji telur
- 2 cawan gula kastor
- 3/4 cawan air ais krim soda
- 3 pewarna yg berlainan (kita guna color hijau, ungu dan merah)
- kon kertas (kita pakai kertas nasi lemak)
- cokelat rice / badam cincang

* pukul telur dan gula kastor hingga kembang dan putih
* masukkan tepung dan kacau hingga rata (kaedah kaup balik) 
* bila dah rata masukkan air ais krim soda dan kacau sampai rata
* agihkan adunan kepada 3 bahagian (hijau, ungu, merah)
* susun kon dalam loyang kukus (letak dlm lubang2..tp jgn tutup sume lubang)
* tuang adunan selapis demi selapis ikut selang seli warna
* kukus lebih kurang 10 - 15 minit (penutup periuk kukusan balut kain ok)
* kukus menggunakan api yg sederhana
* bila apam dah masak sila sejukkan dulu dan jgn bukak kon kertas lg
* bile dah sejuk tu baru tuang cokelat yg dimasak guna kaedah double boiler
* pastu tabur la cokelat rice / kacang badam cincang
* pastu buleh la ngappppppppp..tp baca bismillah dulu ye :)

selamat mencuba ye kawan2 sume
ekceli apam cornetto nih kalau nk wat hantaran atau doorgift pon ok gak
mesti nmpak cute dan comey dlm dulang hantaran

nape la masa zaman sy bertunang dulu x nampak benda alah nih
kalau x buleh la wat hantaran / doorgift tetamu






~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

0 comments:

Post a Comment