kawan2 followers tercayang

Tuesday, 23 February 2016

Resepi : Ikan Siakap Steam

Assalamualaikum..

Rajin benor kan aku mengupdate skang nih..haha..sebenarnya gambaq kat iPad dah banyak giler..so skarang nih dalam proses nak mendelete gambaq..so..sebelum gambaq-gambaq nih didelete moh le kita buh dalam blog..buleh jugak simpan sebagai rujukan nanti..

Biasanya ikan siakap nih aku buat masak 3 rasa je..tapi aritu incik suami request nak makan siakap steam..konon-kononnya nak berdiet la..aku pulak memang tak pernah masak ikan siakap steam..so berpeluh jugak la nak mencari resepi..haha

So..hasil dari google sana sini..maka aku gabungkan je semua resepi-resepi tu dalam resepi versi aku..alhamdulillah 1st time buat menjadik jugak..pasni buleh buat lagi...yeayyyy 

Resepi Siakap Steam

Bahan-bahan :
Ikan siakap - saiz sederhana
1 sudu sos tiram
2 biji lemon - hiris nipis dan buang kulit
2 sudu air lemon
10 - 15 biji tomato ceri - belah dua
3 inci halia - racik halus
2 biji bawang putih - tumbuk kasar 
1 biji bawang besar - potong nipis
10 biji cili padi - belah dua
Secubit garam
Aluminium foil

Cara membuat :
1) Siang ikan dan cuci bersih-bersih
2) Sapu garam, sos tiram dan bawang putih keliling ikan dan ketepikan dulu
3) Potong aluminium foil - lebihkan sedikit sebab nanti nak gulung atas dan bawah
4) Bentangkan aluminium foil atas pinggan
5) Susun sebahagian hirisan lemos, halia, bawang besar, tomato ceri dan cili padi atas aluminium foil
6) Kemudian letak ikan comey-comey atas bahan-bahan tadi
7) Masukkan sedikit tomato ceri, bawang besar, hirisan lemon, halia dan cili padi dalam perut ikan
8) Pastu susun baki tomato ceri, bawang besar, hirisan lemon, halia dan cili padi kat atas ikan
9) Pastu siramkan air lemon tadi dari ujung kepala ikan sampai ke ekor
10) Kemudian kita balut la ikan siakap tu. Lipat kiri dan kanan aluminium foil tu pastu gulung di bahagian kepala dan ekor supaya air ikan siakap tak melimpah ruah nanti
11) Masukkan dalam pengukus dan kukus dalam 15 minit
12) Bila dah masak boleh la dihidangkan panas-panas
13) Pastu kita ngap la dengan nasi..nak ratah macam tu saja pon takpe..haha..memang mabeles rasa dia..

Ok kawan-kawan..cenggitu la resepi ikan siakap steam versi Puan Ninie :) memang sedap sampai rasa tak cukup pulak masa lunch aritu..haha..lagi sedap bila dapat hirup kuah ikan siakap steam tu..sume rasa ada..masin, manis, pedas, berangin cukup segala sifat..haha..jangan tak cuba..sekali cuba pasti nak try lagi :)

*P/S : kalau korang perasan kat gambaq ikan siakap tu ada macam tompokan kicap atas badan ikan..haha..masa tu aku p gatai tangan tuang sos tiram konon-konon nak bagi sedap lagi..memang la bila dah masak rasa sedap..tapi..sos tiram tu tak mencair pon..bila dah bukak aluminium foil tu sos tiram tu tetap cenggitu jugak keadaannya..huhu..menyesal buh atas ikan..tu la..masa tu aku pikir sos tiram hat aku salut keliling badan ikan tak cukup lagi..rupanya itu pon dah memadai..hahah



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Resepi : Ayam Masak Cili Berserai

Assalamualaikum...

Asik share resepi isteri yang masak je kan..kali nih kita tukaq chef pulak..hahah..buleh tahan jugak bila sekali sekala incik suami take over dapur..nampak yummy je hasil masakan incik suami..tapi sayangnya aku tak dapat nak merasa..sebab si dia memasak time aku dah balik Perak..huhu..saje je kan..time cik bini ada dia takmo tunjuk skil..kalau masak untuk cik bini pon hanya nasi goreng kampung je..hahah..tapi aku suka je makan nasi goreng kampung yang incik suami buat..rasa sedap sangat!!!

Kat sini aku nak share resepi daripada incik suami pulak..masa tu si dia terpaksa masak sebab lapaq sangat..tak kan nak asik nak makan nasi goreng je kan..kali nih kita gegar perut dengan ayam masak cili berserai pulak..jom cekidaut resepi.

Resepi : Ayam Masak Cili Berserai

Bahan-bahan :
10 biji cili api
1 sudu besar gula - tapi incik suami guna 1 titis stevia
1 biji bawang besar - untuk blender
1 biji bawang besar - dimayang sedang-sedang 
1 batang serai - potong halus
1/8 kiub ayam knorr
Ayam bahagian dada dan kepak
Kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
1) Bersihkan ayam dan potong ayam kecik-kecik lebih kurang 3-4 inci 
2) Masukkan kunyit dan garam pastu goreng separuh masak
3) Bila dah masak ketepikan dulu ayam tu
4) Kisar bawang besar, serai dan cili api sampai separa hancur..kalau nak hancur pon ok jugak..terpulang pada taste masing-masing
5) Panaskan 2 sudu besar minyak dan tuang bahan kisar tadi
6) Goreng sehingga bawang dan cili masak
7) Masukkan gula, garam, kiub ayam knorr dan bawang besaq pastu gaul bagi sebati rasa dia
8) Pastu masukkan ayam goreng tadi dan gaul lagi
9) Bila sumenya dah bersalut mesra..matikan api dan hidang dalam mangkuk
10) Tadaaaaa..dah siap pon..nak sedap lagi makan masa panas-panas :)

*macam incik suami masak aritu dia letak sekali kobis bunga ngan carrot sebab malas nak masak asing-asing..so kobis bunga ngan carrot tu dia buh skali ngan gula, garam dan bawang besaq..kalau korang nak buh pon ok..takmo buh pon takpe..kita sendiri yang buat kan..so ikut selera kita..selamat mencuba dan selamat menjamu selera..menu ringkas tapi dijamin sedap..hehe :)





~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Resepi : Kek Batik

Assalamualaikum...

Kek batik ni adalah salah satu dessert kegemaran incik suami..suka benor beliau dengan kek batik ni..tapi bininya malas nak buat sebab tak pernahnya jadi..haha..ingat lagi masa zaman sekolah dulu try buat lembik jadinya..last-last skali ayam itik je yang makan..sobsobsob..

Tapi skang ni demi incik suami tercinta adinda rela je nak membuatnya untuk kali kedua..nasib baik jadi akhirnya..tu pon selepas incik suami tolong campur tangan kat dapuq..haha..kalau harapkan aku sorang je memang ke laut la jadinya..

Macam biasa share resepi kat sini supaya bila nak buat lain kali aku tak perlu nak google-google dah..

Resepi : Kek Batik versi Ninie :)

Bahan-bahan :
1/2 tin susu pekat
1 sudu kecik esen vanilla
Buttercup 250gram
Serbuk koko
Biskut marie perisa kopi (aku guna perisa kopi sebab nak bagi rasa pahit sikit..tak suka manis)

Cara membuat :
1) Butter, susu pekat dan serbuk koko disatukan dalam kuali
2) Pastu kacau cepat-cepat supaya tak berketul
3) Bila dah menggelegak masukkan biskut marie yang dah dipatah-patahkan
4) Gaul bagi sekata semuanya tapi jangan terlalu lama sebab takut lembik nanti
5) Bila dah sekata cedok masuk ke dalam loyang
6) Tekan-tekan bagi padat
7) Kalau ada lebihan biskut marie ramas-ramas bagi halus pastu tabur atas kek batik (tapi aku aritu tabur biskut marie yang perisa biasa tu)
8) Simpan dalam peti sejuk
9) 2 jam kemudian kek batik dah sedia untuk di ngap

Senangkan resepi dia..haha..pejam mata pon boleh siap..incik suami suka makan kek batik dengan ais krim..memang layan abes la sampai tak sedar apa dah..hahah

P/S : maaf gambaq kek batik after dipotong takdak sebab eksaited sangat makan sampai lupa nak snap picture




~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Friday, 19 February 2016

Resepi : Shepherd's Pie ringkas kau memang da boom



Assalamualaikum..

Minggu nih kita jamu mata tengok resepi-resepi ringkas tapi sedap k..macam dalam entry yang sebelom-sebelum nih kan aku ada bagitau korang pasal aktiviti yang aku buat sepanjang CNY bebaru nih..

So aktiviti memasak nih adalah salah satu daripadanya..memang gigih sungguh la aku memasak walaupon ada yang menjadi dan ada yang tidak..hahah

Tapi..korang jangan risau..kalau resepi-resepi tersebut aku share di blog ni maknanya resepi tersebut menjadi la..no worries beb..

Entry ari nih aku nak share pasal Shepherd's Pie..tapi yang aku buat ringkas-ringkas je mengikut bahan apa yang ada dalam peti ais kat umah..so..kalau korang rasa nak adjust atau add on resepi tu dipersilakan..buat ikut citarasa masing-masing :)

Ok la..dah sedia nak masuk kelas memasak chef Ninie? Haha..jom kita semak resepi dulu..pastu baru kita layan gambaq

Resepi : Shepherd's Pie ringkas kau memang da boom

Bahan-bahan Pie :
4-5 biji kentang 
2-3 sudu Susu full cream
Garam

Cara-cara :
1) kupas kentang dan potong dadu
2) rebus kentang dengan sedikit garam hingga empuk 
3) dah empuk toskan air dan lenyek-lenyekkan kentang macam nak wat mashed potato tu..tapi masa nak lenyek tu masukkan susu sedikit demi sedikit..susu untuk nak bagi rasa creamy
3) ketepikan kentang dan masak inti untuk Shepherd's Pie

Bahan-bahan inti :
1 mangkuk kecil daging / ayam kisar 
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
Setengah ketul kiub ayam knorr
Bawang - dipotong dadu
Secubit garam
1sudu besar butter

Cara-cara :
1) cairkan butter dan tumis bawang hingga naik bau wangi semerbak
2) masukkan serbuk lada hitam dan lada sulah - kacau hingga sebati
3) masukkan daging / ayam kisar - goreng hingga masak sekata
4) perasakan inti dengan kiub ayam knorr dan garam
5) kalau dah masak intinya boleh le pindahkan dalam mangkuk dan sejukkan

Lapisan Pie :
Mangkuk kecil / cup untuk pie (aku tak tau apa nama dia)
Mozarela cheese secukupnya
Serbuk oregano

Cara buat lapisan pie :
1) masukkan dua sudu kentang lenyek ke dalam mangkuk / cup dan tekan bagi padat sikit
2) taburkan mozarela cheese dan serbuk oregano
3) letakkan inti pie - terpulang nak letak banyak atau sikit
4) lapiskan dengan kentang lenyek lagi skali - ikut suka nak letak tebal atau nipis
5) taburkan mozarela cheese banyak-banyak :) kalau tak suka cheese banyak letak le sikit je sekadar untuk menutupi kentang tu
6) bakar dalam 7-10 minit..ni bergantung pada oven masing-masing..tapi macam aku bakaq dalam periuk ajaib je..heheh
7) dah siap..buleh la menjamu selera ketika panas-panas..Fuhhhh..sedap makan panas-panas bile kejunya meleleh-meleleh dan masih panas :)

Ok..sekian resepi untuk hari ini daripada chef Ninie..cuba..jangan tak cuba..hehe









~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Thursday, 18 February 2016

Resepi : Roti Naan Cheese Bom Cheese

Assalamualaikum..

Iye ke nama dia roti bom cheese? Haha..tu saja je aku letak nama gitu..tapi rasanya kalau kat kedai mamak depa panggil roti naan cheese kan? 

Sebenarnya aku dah lama teringin nak makan naan cheese ni..tapi sebab geli nak makan kat kedai mamak maka terkubur la hasrat ku itu..

Pastu ingatkan sampai ke sudah la tak dapat nak merasainya..tapi tertengok kat muka buku ada insan yang mengshare cara-cara nak wat naan cheese ni..wallawei huawei..rupanya senang je..pastu aku pon tak sabaq la menunggu cuti CNY ni nak try wat masa tu nanti..pastu selang beberapa ari ternampak pulak cara yang lagi senang..kali nih..dia punya senang sampai ko tak yah sebok-sebak nak uli-uli tepung bagai tu..haha..jom kita cekidaut resepinya..memang mabeles wallawei huawei finger licking good la..hahah

Resepi Nan Cheese Bom Cheese

Bahan-bahan :
Roti paratha
Mozarela Cheese
Kuali untuk menggoreng/membakar/memanggang

Cara-cara :
1) Keluarkan roti paratha dan letak atas pinggan / dulang
2) Spreadkan mozarela cheese..cheese ni ikut la banyak mana nak letak pon..tapi lagi banyak lagi bagus..haha
3) Pastu tepekkan lagi sekeping roti paratha kat atas then kelimkan kat bahagian tepi supaya cheese tak meleleh keluar masa bakaq atas kuali nanti..lagi satu cara untuk yang nak jimatkan roti paratha tu korang buleh lipat dua roti paratha tu macam nak buat karipap tu..Tapi nanti naan cheese bom cheese korang akan jadi bentuk giant karipap la..haha
4) Dah siap kelim..bakaq la hingga garing..heheh
5) Dah siap buleh la dihidangkan..makan panas-panas tersangat la sedap sebab bila carik-carikan roti tu cheese dia pon jadi la macam pizza..hahah

Kuah 1 : Sambal sardin
1) sardin adabi atau apa-apa brand yang korang suka
2) cili api 5-6 biji..ketuk-ketuk manja
3) bawang
4) 3-4 sudu besar cili kisar
5) minyak untuk menumis

Cara-cara :
1) tumis bawang sampai wangi
2) masukkan cili kisar pastu goreng sampai pecah minyak
3) dah pecah minyak masukkan sardin dengan kuah-kuah dia skali..masak sekejap
4) last skali masukkan cili api
5) siap!!!

Kuah 2 : Kari Ayam
Yang untuk kari ayam ni aku just guna ayam kisar Ramly
Bahan-bahan dan cara masak seperti biasa korang masak kari tu..heheh

PS : sila la buat dan anda pasti berpuas hati :)



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Wednesday, 29 July 2015

Bekas hantaran untuk sepupu

Assalmualaikum

Ntah kenapa rasa rindu pulak nak diy barang kawen
So kebetulan ada sepupu aku nak menikah ujung bulan ni
Jadi gigih menjoyahkan diri ala-ala bride to be menyiapkan bekas hantaran

Aku buat simple-simple je
Tapi walaupon simple kosnya agak tinggi jugak 
Kalau zaman aku kawen tahun 2012 dulu tu memang buleh dapat murah barang-barang
Tapi sejak-sejak ada GST nih memang sakit jugak la
Setakat barang dua tiga ketul tu memang rasa macam mahalsangat-sangat dah
Adoiii..memang parah la kos hidup zaman sekarang nih

Ok la tak mau bebel panjang-panjang
Meh kita tengok hasilnya....




 



~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~

Tuesday, 2 September 2014

Hello S.E.P.T.E.M.B.E.R



Pic: Google images

~ terima kasih sudi singgah blog cik ninie..cayang korang sume ~